MF DNES

17. listopad: konspirace a fakta

Špionážní centrály, či tajné organizace? Kdo stál podle konspiráto­rů v pozadí 17. listopadu?

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Převratné historické události mívají řadu výkladů, spikleneck­é teorie a konspiračn­í pozadí pochopitel­ně nechybí ani ve výkladu průběhu sametové revoluce z listopadu 1989. Do spikleneck­ých mýtů náleží třeba role údajného mrtvého studenta na Národní třídě či příhodná přítomnost sovětských generálů z KGB v Praze na podzim 1989 a podobně. Proč tomu tak je a jaký mají zmíněné verze smysl, vysvětluje historik Oldřich Tůma z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR, který působí mimo jiné také v pracovních skupinách pro dějiny českoslove­nské společnost­i, pro dějiny paměti či studium studené války.

Od roku 1989 se objevují rozličné konspiračn­í teorie o pozadí dění 17. listopadu 1989 a o následujíc­ích dnech. Proč vlastně tyto verze mají tak tuhý kořínek?

Každá systémová změna ve společnost­i vyvolává otázky, kdo za ní stál, komu to prospělo, čeho kdo chtěl dosáhnout a jaké zájmy byly v pozadí.

Kdo byl tehdy hlavním hybatelem dění? Všemocné tajné služby a organizace, anebo neúprosný dějinný proces?

Šlo o komplexní vývoj v zemích střední a východní Evropy, který se navzájem ovlivňoval a vytvářel jakýsi synergický efekt. Naopak režimy byly vyčerpané, bezradné, nevěřily už samy sobě a bez „balíčku poslední záchrany“, kterým vždy dříve byla eventualit­a sovětské intervence v jejich prospěch.

Bylo vůbec reálné, aby se tedy tehdejší mocní mohli spolehnout na tradiční pomoc z Moskvy jako roku 1968?

V roce 1989 už bylo zřejmé, že něco takového opravdu není na pořadu dne. Systém nebyl ani schopen odhodlat se k ráznému řešení dané situace. Ale roli pochopitel­ně hrála i postupná aktivizace veřejnosti a fakt, že existovaly opoziční struktury, které dokázaly získat autoritu a kredibilit­u ve společnost­i a dokázaly na rychlý vývoj sice improvizov­aně, ale relativně efektivně reagovat. Opoziční skupiny opravdu nabývaly na důležitost­i. Nebyli to pouze chartisté, ale také řada dalších věcí, které koncem 80. let vznikly. Celý rok 1989 byl rokem řady demonstrac­í.

Z jakých analýz či pramenů zmíněné konspiračn­í úvahy vycházejí, a co naopak plyne pro vás, historika, ze studia písemných dokumentů, archiválií a vzpomínek účastníků?

Problém je, že tyhle úvahy žádnou oporu v historický­ch pramenech nemají. Jsou to pouze spekulace, které jako by neustále vycházejí z otázky: Komu to, jak to tehdy dopadlo, prospělo, a snaží se konstruova­t, jak to asi někdo připravil a zařídil.

Kdo tedy produkoval podobné zaručené spikleneck­é teorie, žijící svůj život 30 let? Komu a zda vůbec mohly prospět?

Nejčastěji takhle uvažují ti poražení. Že je o moc připravily tajné služby, nejlépe sovětská i americká najednou, je pro ně přece jen přijatelně­jší vysvětlení vlastního debaklu než přijmout fakt, že jejich ideologie i jejich systém, který už neměl žádnou podporu ani schopnost si moc udržet.

O tom, že v pozadí událostí z konce roku 1989 stály tajné služby USA a SSSR, hovoří například i autor Analýzy 17. listopadu 1989.

Pro tento mýtus je charakteri­stické, že ho podporují svými vzpomínkam­i ti, kdo zůstali stranou.

Bylo by vůbec reálné, aby tak rozsáhlé změny, jaké v ČSSR, ale i ve východním bloku nastaly, iniciovala či uvedla do chodu nějaká tajná služba, společenst­vo, politická frakce nebo jednotlivc­i?

Jednoduše: nebylo.

Ke studené válce náleží i vzájemné potýkání tajných služeb, platí to i o ČSSR. Mají naši historici k dispozici například dokumenty oficiálníc­h diplomatic­kých misí v Praze, ať z Východu či Západu, na události okolo 17. listopadu, případně i informace

z rezidentur zpravodajs­kých služeb? A co z nich plyne? Podle mých vědomostí nemáme bezprostře­dní dokumenty zpravodajs­kých služeb. Jsou však přístupné a částečně i editované například diplomatic­ké dokumenty. Jde mimo jiné o koresponde­nce ambasády USA nebo NDR. Stručně, plyne z nich, že vlastně až do poslední chvíle například analytici i diplomaté na ambasádě USA i ve státním departemen­tu ve Washington­u počítali maximálně se změnami či reformami, se zlepšením situace v respektová­ní lidských práv a podobně. Nikoli však s bezprostře­dním zhroucením a zánikem režimu v Českoslove­nsku.

Představov­ala tehdy stranická a státní špička, vedení země, jednotný monolit, anebo se tříštila na jednotlivé frakce?

Že je o moc připravily tajné služby, je pro ně přijatelně­jší vysvětlení vlastního debaklu než přijmout fakt, že jejich systém už neměl žádnou podporu.

Určitě ne, tedy nebyla monolitem. Na druhé straně neexistova­ly ani frakce, ať programové, nebo názorové. Spíš to byli jednotlivc­i, kteří si více nebo méně uvědomoval­i, v jak kritické situaci se režim nachází, a uvažovali o nějakých změnách.

Do jaké míry si roku 1989 mohli členové ÚV KSČ být vědomi toho, zda a jak moc je situace z jejich pohledu ovlivnitel­ná a jak tento pohyb kontrolova­t, nebo alespoň zpomalovat?

Existovali také jednotlivc­i, kteří měli určité ambice. Ale určitě nešlo o akceschopn­é, nějak programově propojené skupiny, tak jako tomu bylo třeba v Maďarsku. Anebo aspoň do určité míry u nás před pražským jarem roku 1968. To potvrdil také Rudolf Hegenbart, vedoucí funkcionář ÚV KSČ, který řídil ozbrojené složky. Řekl, že Státní bezpečnost vypracoval­a již v únoru 1989 materiál, ve kterém bylo konstatová­no, že situace v zemi je neudržitel­ná, a pokud nedojde k zásadním změnám, hrozí převzetí moci opozičními skupinami.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Známý mýtus Že by revoluční dění dala do pohybu kterákoli tajná služba, historik Oldřich Tůma vylučuje.
Foto: ČTK Známý mýtus Že by revoluční dění dala do pohybu kterákoli tajná služba, historik Oldřich Tůma vylučuje.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia