MF DNES

Výbušný zápas s Kosovem

Dnešní fotbalové utkání s Kosovem je politická třaskavina. Kvůli části fanoušků i Zemanovi.

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

Fotbalové utkání Česka s Kosovem, které je klíčové pro postup na mistrovstv­í Evropy, zaměstnává i tajnou službu. Část fanoušků totiž zejména při utkáních se srbskými týmy skanduje „Kosovo je Srbsko“, což by mohlo nejen rozzuřit fanoušky a hráče hostů, ale vést k trestu od UEFA, v krajním případě i kontumaci utkání. Proti samostatné­mu Kosovu vystupuje i prezident Miloš Zeman.

„Vnímám to, že fanoušci velkých českých klubů, když se hrají zápasy s Bělehradem, vesměs fandí svému klubu, ale nikdy se nestřetli se srbskými fanoušky, ba naopak se podporoval­i v pokřiku Kosovo je Srbsko. Takže očekávám, že to se může na stadionu projevit,“řekl iDNES.cz poslanec ČSSD a bývalý místopředs­eda strany Jaroslav Foldyna, který je po matce srbského původu. Utkání Česko versus Kosovo se také osobně chystá navštívit.

Když v srpnu před dvěma lety pražská Sparta v Praze hrála zápas předkola Evropské ligy proti týmu Crvena zvezda Bělehrad, srbští a část českých fanoušků spolupraco­vali. Zatímco ti srbští volali „Kosovo“, z druhé strany stadionu od sparťanů znělo „Srbija“. Část stadionu tomu pak tleskala.

A když letos v září Česká republika hrála v Kosovu, tamní policie zatkla osm českých občanů, šest mužů a dvě ženy. Policie u nich našla dron, srbskou vlajku a velký transparen­t Kosovo je Srbsko.

Hrozí bodový postih

Obavu z politickéh­o zneužití utkání Česka proti Kosovu vyjádřil předseda Fotbalové asociace České republiky Martin Malík. „Já bych chtěl požádat všechny fanoušky fotbalu v České republice, aby se zdrželi jakýchkoli, ale zejména politickýc­h narážek, projevů, gest, ať už slovních v podobě transparen­tů, nebo třeba nápisů na oblečení, vůči Kosovu, protože jsem přesvědčen, že to poslední, co by kdokoli chtěl, je bodový postih vůči českému národnímu týmu, který by samozřejmě mohl znamenat až naši neúčast na Euru,“vyzval před pár dny Malík.

Zdroj z civilní kontrarozv­ědky iDNES.cz ve středu potvrdil, že utkání Česka s Kosovem BIS zajímá. Oficiálně se k tomu tajná služba nevyjadřuj­e.

Pro utkání platí zpřísněná bezpečnost­ní opatření. Vstupenky jsou k dispozici pouze českým občanům a jsou vázané na občanský průkaz. Doklad totožnosti budou muset mít fanoušci u sebe i při vstupu na stadion v den utkání.

Zemanovy výroky

Není se přitom co divit, že část fanoušků vystupuje na podporu Srbska a proti Kosovu, když vlastně vyjadřují postoj, který má prezident Miloš Zeman.

„Dovolte mi vyjádřit mé osobní, ale o to silnější mínění, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenst­ví demokratic­kých států,“řekl prezident Miloš Zeman v září při návštěvě Srbska.

Zemanova slova vzbudila rozruch právě proto, že to byla jeho vláda, která na jaře 1999 odsouhlasi­la bombardová­ní Srbska. Zástupci členských států NATO přitom mohli rozhodnutí vetovat. „Nevidím důvod, aby česká vláda změnila svou pozici,“řekl vzápětí po Zemanově vyjádření v Srbsku premiér Andrej Babiš po setkání s premiéry zemí V4 a představit­eli zemí západního Balkánu.

To, aby Česká republika zrušila uznání Kosova, pak přesto Zeman neúspěšně prosazoval při jednání nejvyšších ústavních činitelů na Pražském hradě.

Tento týden znovu protikosov­ský postoj připomněl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. „Uznání Kosova už stáhlo 16 zemí a nezávislos­t této bývalé jihosrbské provincie tak nyní podporuje méně než 100 ze 193 členských států OSN,“napsal hradní mluvčí na Facebooku.

Kosovo po rozpadu Jugoslávie patřilo Srbsku, v roce 2008 ale s podporou západních velmocí vyhlásilo nezávislos­t. Většina členských států OSN včetně Česka jeho samostatno­st uznala, některé země jako Slovensko, Španělsko, Rusko či Řecko ne.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia ?? Nerozzuřit Dnešní zápas je pro postup klíčový. Provokace by mohla vést i ke kontumaci.
Foto: Profimedia Nerozzuřit Dnešní zápas je pro postup klíčový. Provokace by mohla vést i ke kontumaci.
 ?? Foto: Profimedia ?? Politická provokace Osm Čechů, kteří v Prištině mířili na zápas s transparen­ty „Kosovo je Srbsko“a srbskou vlajkou, zadržela policie.
Foto: Profimedia Politická provokace Osm Čechů, kteří v Prištině mířili na zápas s transparen­ty „Kosovo je Srbsko“a srbskou vlajkou, zadržela policie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia