MF DNES

Hospodář Staněk: chyby za miliardy a pustý úřad

Čtyři měsíce není Antonín Staněk ministrem kultury. Kostlivci ze skříní padají dál.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Tempo práce, a jak se tu vyřizují některé věci, mě trochu vyděsilo,“kritizoval po svém nástupu do funkce Lubomír Zaorálek fungování resortu, který převzal po svém stranickém kolegovi Antonínu Staňkovi. Řada jeho kroků a rozhodnutí jej přitom „straší“dodnes.

Třeba jako nemožnost zaměstnat lidi, kterým by věřil. Staněk trochu nepochopit­elně zrušil kabinet ministra, který dlouhá léta předtím mimo jiné připravova­l a pomáhal svému šéfovi s podklady. „Ministr Staněk tvrdil, že nic takového nepotřebuj­e, že mu k podobným věcem stačí jen kancelář ministra. Pak si ale na ministerst­vo přivedl své lidi a zaměstnal je externě,“popsal MF DNES člověk obeznámený s chodem v resortu kultury.

Prostě radili

Důvod Staňkova chování byl víc než prozíravý, jak se ukazuje třeba v případě jeho někdejších poradců. Když si MF DNES vyžádala v rámci zákona o svobodném přístupu k informacím údaje o jejich platech a odměnách, přišla jen strohá odpověď. „Dohody o pracovní činnosti pro poradce exministra Staňka byly sjednány se sazbou nepřekraču­jící 25 tisíc korun měsíčně,“napsal Ladislav Eliáš z kanceláře státního tajemníka ministerst­va kultury. A doplnil k tomu, že s odvoláním na rozhodnutí Ústavního soudu na ochranu před neoprávněn­ým zasahování­m do soukromého života vyplacení případných odměn komentovat nebude.

Obdobná, nic neříkající odpověď přišla i na otázku, co přesně poradci pro ministra dělali. Většina z jedenácti z nich byla „prostě rádci a ministrovi prý prostě radili“. S čím nebo v čem, o tom nepadlo ani slovo. Známé je jen to, že všichni na ministerst­vu skončili stejně se Staňkem.

A obdobně to prý fungovalo i v dalších odborech a odděleních ministerst­va.

„Proč někdejší ministr Staněk zrušil kabinet ministra, když na všech ostatních funguje, se můžeme jen dohadovat. To je spíš otázka přímo na něj,“řekla

MF DNES současná mluvčí ministerst­va kultury Michaela Lagronová.

V případě obsazení kanceláře ministra to prý nyní na ministerst­vu vypadá tak, že například když její ředitel Jan Chmelíček chtěl přijmout asistentku, musel ji najmout externě. Místa prostě Staněk zrušil.

Proč? Staněk to zdůvodňuje finanční náročností. „Kabinet ministra jsem jako politický orgán zrušil k 31. prosinci 2018. Toto datum nemělo nic společného s externisty, ale s ekonomikou – kabinet byl zbytečně nákladný,“napsal v reakci na dotazy MF DNES.

Stav, který je nyní na ministerst­vu kultury, se zlepší až s příchodem nového roku. Díky vládou schválené systemizac­i bude možné přesunem z jiné sekce zřídit v kabinetu ministra alespoň dvě místa. Jenže ministra Zaorálka netrápí jen vyprázdněn­é ministerst­vo.

Chyby za 2,7 miliardy

Nejvyšší kontrolní úřad včera uvedl, že zjistil v účetní závěrce resortu za rok 2018 chyby za 2,7 miliardy korun. V údajích pro hodnocení plnění státního rozpočtu pak byly podle kontrolorů chyby za 0,8 miliardy korun. „Jde už o druhou zprávu, která pro nás nedopadla vůbec příznivě, byť jde jen o chybně vyplněné účetní údaje a položky v nich,“řekla MF DNES Lagronová. Sám Staněk jakékoli pochybení odmítá a odkazuje na účetní ministerst­va.

Ačkoli nedošlo ke zpronevěře nebo obohacení se někoho na úkor ministerst­va, zřídí resort pracovní skupinu, aby se do budoucna chyby neopakoval­y.

Zaorálek se ministrem kultury stal po Staňkovi letos na konci srpna. Staněk ministerst­vo opustil v červenci kvůli ztrátě podpory ve vlastní straně.

Tempo práce, a jak se tu vyřizují věci, mě trochu vyděsilo. Způsob rozhodován­í a transparen­tnost toho, co se tam děje, přináší problémy. Lubomír Zaorálek (ČSSD) ministr kultury

 ?? Foto:DanMaterna,MAFRA ??
Foto:DanMaterna,MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia