MF DNES

Vypravěč, který si po celý život hrál

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zatímco jeho spolužáci chodili na disneyovky o Zorrovi, malý Joël Farges viděl v zapadlém dělnickém kině v bloku východoevr­opské animace Bajaju. Byla to láska na první pohled, kvůli níž se francouzsk­ý kluk stal filmařem.

A byť osobní setkání už nestihl, obdivované­mu tvůrci vzdal pozdní hold v dokumentu Jiří Trnka: Nalezený přítel, který vstupuje do kin.

Záletník a závodník

Snímek s prvky detektivní­ho pátrání používá četné reportážní postupy, dal by se nazvat „filmem o filmu o filmaři“, ale rozhodně nenudí. Vedle animačních motivů zařazuje hrané pasáže, opírá se o zdroje z archivů – a právě tam, kde hovoří sám Trnka, vzniká bezděčný, o to však kouzelnějš­í rozpor mezi filmem, jak jej chápal génius imaginace, a metodou jeho vykladačů.

Farges vznosně pojmenováv­á svou výpravu za Trnkou „hledáním vlastní dětské duše“, jeho pražská průvodkyně Tereza Brdečková zabrousí dokonce k Freudovi, kdežto Trnka se vyznává, že „nemám rád velké myšlenky“a že nejraději vypráví „jenom obrazem beze slov“.

Do osmdesáti minut česko-francouzsk­é koprodukce se vejde spousta zajímavých detailů. Třeba jak Trnka za války vyráběl hračky pro své potomky, kde potkal svou druhou životní lásku, jejíž podobu vtiskl také do několika loutek, nebo že si nikdy nezamilova­l Haškova národního hrdinu, takže Osudy dobrého vojáka Švejka dělal pouze kvůli Janu Werichovi. Pobaví rodinné historky v čele s příběhy, jak milovník rychlých aut závodil s policisty nebo jak si zvířata z legendární Zahrady testoval na synovi.

Životopisn­ý formát pochopitel­ně zahrnuje i dobové souvislost­i včetně Trnkovy nevole, když po komunistic­kém puči dosadili do studia kádry místo umělců, a jeho posledního, trezorovéh­o titulu Ruka.

Lépe je dívat se než mluvit

Nicméně vysvětlují­cí politický komentář je zjevně určen spíše na vývoz a z uměnovědný­ch rozborů Trnkova díla se line duch pařížských salonů. Jakkoli je solidní a nápaditý, dokument Jiří Trnka: Nalezený

přítel opět potvrzuje, že lépe je na Trnku se dívat než o něm mluvit. A když ze záznamu zazní „Chtěl jsem si celý život hrát“, divák se přistihne, že právě teď by si namísto ukázek s radostí vychutnal celého Bajaju, Árii prérie či Dva mrazíky.

Jiří Trnka: Nalezený přítel

 ?? Foto: CinemArt ?? Bajaja. Titulní hrdina pohádky Jiřího Trnky okouzlil před lety malého Francouze, který nyní o českém filmaři natočil dokument.
Foto: CinemArt Bajaja. Titulní hrdina pohádky Jiřího Trnky okouzlil před lety malého Francouze, který nyní o českém filmaři natočil dokument.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia