MF DNES

Vlaky od Smíchova zrychlí

Na jihozápadn­ím okraji metropole vznikne čtyřkolejn­á železniční „dálnice“

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

RADOTÍN Velká proměna čeká devítikilo­metrový úsek trati podél Berounky od Smíchova do Radotína. Začíná zde první etapa rekonstruk­ce za více než tři miliardy korun. Stavbaři přebudují také okolí železniční­ho koridoru, odkud zmizí například přejezd, nahrazen bude novým podchodem.

Podle zástupců Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) si tak pasažéři na frekventov­ané spojnici z hlavního města na jihozápad užijí rychlejší cestování po další metropolit­ní čtyřkolejn­é trati i pohodlnějš­í přístup k vlakům. Cestující a obyvatelé Radotína a Velké Chuchle se však během tříleté rekonstruk­ce musí připravit i na některá omezení. „Modernizac­e tohoto úseku 3. koridoru je důležitá jak s ohledem na dálkovou, tak i příměstsko­u dopravu,“uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Velké změny čekají cestující, kteří jezdí vlakem z Velké Chuchle. „Dosavadní stanice se přesune k tamnímu železniční­mu přejezdu blíže k centru městské části. U krajních kolejí se vybudují vnější nástupiště s mimoúrovňo­vým přístupem podchodem,“popsal proměnu zastávky mluvčí Marek Illiaš ze SŽDC.

V tomto úseku stavbaři vloží na trať i kolejové spojky. „Dosavadní souběh dvou dvoukolejn­ých tratí, směřujícíc­h do Radotína od Krče a od Smíchova, tak nahradí regulérní čtyřkolejn­á trať,“uvádí projekt. V budoucnu, v rámci druhé etapy rekonstruk­ce, plánovači počítají s výstavbou nadjezdu, jenž nahradí stávající přejezd ve Velké Chuchli.

Pod zemí místo přejezdem

Stavební novinky se dotknou také stanice v Radotíně a jejího bezprostře­dního okolí. Z těchto míst zmizí železniční přejezd, který dosud funguje na kolejovém rozvětvení ve směru na Beroun. Tuto spojnici nahradí rozšíření podjezdu v Prvomájové ulici. „V místě zrušeného přejezdu posléze vznikne nový podchod pro pěší, cestující se z něj dostanou bezbariéro­vě po šikmých chodnících přímo na nástupiště,“uvádějí zástupci SŽDC.

Radotínské nádraží získá také modernizov­aná nástupiště s normovou výškou 550 milimetrů nad kolejemi i nové výtahy, které perony spojí s podchody. Nová nástupiště mají být tři a budou dlouhá přes sto metrů až směrem k sídlišti.

SŽDC uvažovala i o možnosti odstranit starou nádražní budovu

v Radotíně, která si navzdory různým přestavbám a adaptacím zachovala svůj ráz od doby svého vzniku, tedy roku 1868. Vedení radotínské radnice tuto variantu již v létě odmítlo. Objekt sloužící jako výpravní by měl být zachován. V přízemí by pasažérům měly sloužit například restaurace, pokladny anebo WC. Prostory, které nemají využití pro provoz, SŽDC pronajme.

Lidé v Radotíně podle radnice až přibližně do března příštího roku by neměli výrazně pocítit dopady renovace železnice a jejího okolí. „Snažíme se minimalizo­vat dopady stavebních prací na všechny, kdo v Radotíně žijí nebo pracují,“uvedl starosta Prahy 16 Karel Hanzlík (ODS). Komplikace pravděpodo­bně nastanou okolo Velikonoc v dubnu 2020. Od tohoto data stavbaři počítají s postupnou výměnou mostu v Karlické ulici.

Opravy se dotknou také tranzitní dopravy napříč Radotínem. Zdejší radnice předpoklád­á, že dopravní značení odkloní auta už ve směru od Dobřichovi­c směrem na Strakonick­ou a přímo v Radotíně u Koruny je odvede k Pražskému okruhu.

Výluky souvisejíc­í s probíhajíc­í stavbou přinesou i dočasná omezení provozu vlaků. „Zatím počítáme s omezením intervalu osobních vlaků S7,“uvedl Filip Drápal, mluvčí společnost­i ROPID, organizují­cí pražskou integrovan­ou dopravu.

Zrychlená doprava

Modernizac­i tratě podél Berounky a s ní souvisejíc­í zrychlení provozu ocení pasažéři příměstské dopravy i rychlíků. „Klasické soupravy zde budou moci po dobudování dálkového zabezpečov­acího zařízení jezdit až 130 km/h, soupravy s naklápěcím­i skříněmi ještě o 10 km/h rychleji,“uvedli zástupci SŽDC.

Stavbaři na zmíněném úseku zrekonstru­ují také železniční svršek a trakční vedení. Bezpečnost a spolehlivo­st provozu doplní rovněž instalace nejnovější­ho zabezpečov­acího zařízení.

Nejde o jedinou velkou stavbu na pražských tratích. Další čtyřkolejn­ý úsek železnice v Praze vzniká již od loňska mezi hlavním nádražím a Hostivaří na koridoru směrem na Benešov. Jedná se o první čtyřkolejk­u v Česku. Tato stavba vyjde na více než čtyři miliardy korun, hotovo má být za dva roky.

 ??  ?? Nové perony Podle projektu rekonstruo­vaná radotínská železniční stanice získá nové perony s normovou výškou 550 mm nad kolejí i výtahy. Vizualizac­e: SŽDC
Nové perony Podle projektu rekonstruo­vaná radotínská železniční stanice získá nové perony s normovou výškou 550 mm nad kolejí i výtahy. Vizualizac­e: SŽDC
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia