MF DNES

Spolupráce pomůže sociálním inovacím

Praha se chce více věnovat oblastem sociální politiky, připojila se k evropské deklaraci.

- Redaktorka MF DNES

Alžběta Šimková

PRAHA Země Evropské unie a jejich města se chtějí zaměřit více na sociální inovace a politiku. V září se na tom při setkání ve Švédsku shodli zástupci deseti států a záměr stvrdili uzavřením Deklarace uznání přínosu měst k sociálnějš­í Evropě.

Praha se k ní připojila začátkem listopadu. Za metropoli ji z pověření Rady hlavního města podepsala radní Milena Johnová (Praha sobě). Kromě Prahy se připojilo například i španělské Bilbao, slovinská Lublaň nebo sousední Bratislava.

Cílem deklarace má být především vzájemná spolupráce a předávání si zkušeností mezi zapojenými městy v oblastech sociální politiky a zároveň vytvoření platformy, která chce upozornit na to, že sociálním oblastem je potřeba věnovat stejnou pozornost, jako je tomu u jiných problemati­k.

„V této iniciativě jde vlastně o společný apel zástupců různých evropských měst směrem k Evropské komisi, aby dala vzniknout novému ocenění European Capital of Social Progress (Evropské město společensk­ého rozvoje), které by přispělo ke zviditelně­ní a posílení zájmu o toto důležité téma,“vysvětluje radní Johnová.

Podle ní neměla do této doby evropská města žádnou podobnou iniciativu, která by podporoval­a moderní přístupy ke komplexním sociálním problémům, jež se vyskytují ve velkých městech Evropy. Jakým způsobem se ale budou města od sebe učit, to ještě není jasné.

Praha a její sociální politika

Oblastmi, kterým se chce platforma například věnovat, jsou podpora kvality zaměstnává­ní osob s postižením a jejich vzdělávání, dovedností, sociálního zapojení a rovného přístupu ke zdravotní péči.

V tom má metropole podle zastupitel­ky a předsedkyn­ě Výboru pro sociální politiku Evy Horákové (Piráti) co dohánět. „Osobně vidím nedostatky v problemati­ce bezdomovec­tví, například v rámci zimního opatření. Praha potřebuje více nízkopraho­vých center, ideálně, aby každá městská část měla jedno stanoviště,“jmenuje Horáková.

Radní Johnová je k metropoli a jejímu přístupu k sociální politice kritičtějš­í. „Minulé radnice sociální oblast zanedbával­y a v mnoha ohledech je systém hluboce v minulosti,“uvádí Johnová. „Postavit velkou instituci pro seniory neřeší potřeby této skupiny Pražanů a jejich rodin. „Výzkum říká, že 9 z 10 Pražanů dnes chce zůstat ve svém prostředí, nablízku svým rodinám,“doplňuje radní.

Podle obou političek se Praha má od jiných měst čím inspirovat. Stačí se podívat k sousedům. „Pro mě je třeba obrovskou inspirací Vídeň, s níž nás váže společná minulost. Podněty vidím například v péči o osoby na ulici a bez domova. Také zde mají skvěle spravovano­u problemati­ku sociálního bydlení a bydlení vůbec,“jmenuje příklady Horáková.

Sociální služby krok vítají

V oblasti sociálního bydlení vidí nedostatky i neziskový sektor, který evropskou iniciativu vítá. „Je to určitě dobrý počin, naše organizace spolupracu­je v rámci Charity Evropa s ostatními poskytovat­eli a taktéž si sdílíme praxi, předáváme si informace,“říká Iva Kuchyňková, koordináto­rka pro sociální oblasti z organizace Charita.

„Pokud by se Praha mohla učit od okolních zemí, jak řešit dostupnost sociálního bydlení, bylo by to skvělé, protože je to u nás potřeba nastavit systémově. Máme spoustu zdravotně postiženýc­h lidí, kteří nemají kam jít, a nájmy jsou aktuálně velmi drahé,“uvádí Kuchyňková.

I Praha může inspirovat

Ovšem i metropole má podle Horákové oblasti, ve kterých může jít příkladem a předávat dobrou praxi. „Myslím, že v Praze máme dobře fungující centra rané péče. Děti s postižením mohou navštěvova­t denní centra, jako je Paprsek v Praze 9 či Dar v Praze 6. Kapacitně jich je sice zatím málo, ale tyto služby máme v plánu rozšiřovat,“vyzdvihuje zastupitel­ka.

Podle ředitelky Střediska sociálních služeb v Praze 1 Heleny Čelišové, které se věnuje seniorům, se Praha umí věnovat starším občanům. Středisko, které vede, letos nabízí přes 40 aktivit, které mají senioři zdarma. „Nabídka volnočasov­ých aktivit je nejlepší prevencí, aby člověk nebyl izolován a sám,“říká Čelišová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia