MF DNES

Ženy trápí záhadná nemoc

Syndrom PCOS výrazně komplikuje početí

- Karolina Bulisová reportérka MF DNES

Problémy s početím trápí stále více Čechů. Některé rodiny pořízení potomka příliš dlouho odkládají. U jiných za to může zdravotní stav, například nedostatek vajíček.

Komplikace s početím dítěte má i třicetilet­á Lenka Koudelová. Jenže v jejím případě za to může záhadná nemoc, která je mnohdy „neviditeln­á“i pro lékaře, protože se špatně odhaluje. Přitom jí podle výzkumů může trpět až šestina žen.

„V mých šestadvace­ti jsme se s manželem začali pokoušet o dítě. Vysadila jsem antikoncep­ci, ale místo těhotenský­ch příznaků se mi začaly dít úplně jiné věci. Menstruaci jsem skoro neměla, vypadaly mi vlasy,“popisuje třicetilet­á Lenka Koudelová.

Důvodem byl syndrom polycystic­kých ovarií neboli PCOS. Nemoc kromě padání vlasů provází třeba nadměrné ochlupení či nadváha. Ale hlavně: zásadně ovlivňuje plodnost žen. Pokud chtějí dítě, jsou většinou odkázány na umělé oplodnění.

„Myslela jsem si, že syndromem trpím. Lékařka mi ale řekla, že nejsem tlustá, a tahle diagnóza se mě tedy netýká.“Lékařku vyměnila. „Diagnostik­ovali mi syndrom a řekli mi, že dítě sice mít můžu, ale nejspíš to nebude přirozenou cestou.“Podstoupil­a proto léčbu na klinice asistované reprodukce. Napoprvé to nevyšlo, nakonec má díky pomoci lékařů ročního syna.

PCOS může lékař odhalit, jenže o něm často nepřemýšlí, pokud pacientka netrpí některým z očividných příznaků. Podle zkušeností nemocných žen, které MF DNES shromáždil­a, někteří lékaři tak PCOS vyloučí, pokud pacientka například není obézní.

„Syndrom není zcela typický, někdy jsou to pacientky, u kterých na to přijdu, až když udělám ultrazvuko­vé vyšetření a hormonální profil a další vyšetření,“vysvětluje specialist­a na umělé oplodnění David Rumpík. „Pokud ale pacientka chodí ke gynekologo­vi a zatím se nesnaží otěhotnět, chodí jen na běžnou prohlídku, lékaře to ani nenapadne.“

I proto se na syndrom většinou přijde až v momentě, kdy se žena o dítě snaží.

Syndrom, který podle několika odborných studií může trápit až 15 procent žen, je takřka nevyléčite­lný. „Je to velmi nepříjemné onemocnění dané geneticky. Žena se nedokáže uzdravit, musí se na život s PCOS připravit. Režim se dá trochu přirovnat k životu pacientů s cukrovkou. Musí upravit stravu, někdy berou léky podobné jako pacientky s cukrovkou,“přibližuje Rumpík život se syndromem.

O nemoci veřejnost příliš neví. Ženy, které ji mají diagnostik­ovanou, většinou před okolím mlčí. Teď se začínají spojovat – zatím převážně na internetu. Vytvářejí si komunitu, která se navzájem podporuje. Snaží se především bojovat s často vyřčeným rozsudkem, že nikdy nebudou mít děti.

„Že syndromem trpím, jsem věděla už od svých třinácti let. O co jde, jsem zjistila na internetu, což vás samozřejmě hned vyděsí, a ty prvotní pocity mladé holky se nedají popsat. Doktorka mě poslala domů s tím, že to určitě nemám, protože na to prý nevypadám,“popisuje začátky života se syndromem Anna.

S nemocí se ženy nesvěřují

O onemocnění, které provázejí příznaky doslova kradoucí ženství, nikomu neřekla dlouhých deset let. „Brala jsem antikoncep­ci, ta příznaky potlačila. Říkala jsem si, že jsem jediná na světě a že o tom nikdy nikomu neřeknu. Tak to bylo až do mých třiadvacet­i.“

Právě tehdy se u ní příznaky začaly objevovat i přes hormonální antikoncep­ci. Mladé ženě vypadala polovina vlasů. Problém už se nedal odsouvat na čas, „až budu chtít mít děti“, bylo potřeba ho začít řešit hned. „PCOS je velmi nevyzpytat­elný. Někoho poznamená, ale někdo jiný příznaky mít vůbec nemusí. V rámci neziskovky, která se snaží toto téma otevřít a netabuizov­at, nám píší holky, kterým lékaři rovnou oznámili, že nikdy nebudou moct mít děti, a ony se pochopitel­ně složily. Když ty holky pak vidíte, jsou nádherné, hubené a ženské.“

Ženy, které syndromem trpí, se shodují na jednom – je pro ně těžké o svém stavu mluvit s lidmi ve svém okolí. A to i s partnery, kterých se to při plánování rodiny přímo týká. „Především mladé ženy to považují za něco šíleného a zablokují si to v sobě. Hodně vám utrpí ženské sebevědomí, připadala jsem si divně. Byla jsem rozhodnutá, že o tom nikdy nikomu neřeknu,“říká Anna. Že však nejde o nemoc, o které by měla mlčet, zjistila, když problém začala sama řešit. „Na internetu sice informace jsou, ale člověka spíše vyděsí. Působí tak, že život se syndromem automatick­y znamená neplodnost.“Začala hledat informace a s kamarádkou Karolínou přišla s projektem Indiánky, který proti tabuizaci bojuje a pomáhá ženám, které neplodnost nebo PCOS trápí, včetně toho, jak o tom mluvit s nejbližším­i lidmi.

Jednou z mála cest, která vede k vytouženém­u dítěti, jsou centra asistované reprodukce. „U pacientky neprobíhá ovulace. V takovém případě nejprve nasazujeme léčbu pomocí tablet či nízce dávkovanýc­h hormonální­ch injekcí. Pokud tato léčba není úspěšná, je nutné přistoupit k umělému oplodnění,“popisuje lékařka Hana Višňová z kliniky umělého oplodnění IVF Cube. Kromě hormonální léčby a asistované reprodukce se však stále více nemocných uchyluje k alternativ­ním metodám. Upravují si jídelníček – vyřazují z něj cukry a zapojují co nejvíce rostlinnýc­h produktů.

Riziko rakoviny

Co syndrom spouští a zda je dědičný, lékaři zatím jistě nevědí. U některých pacientek je spouštěčem zmiňovaná obezita. Redukce váhy však dokáže syndrom zmírnit. U žen, které obézní nejsou, není původ jasný. Už teď se však mluví o tom, že PCOS zvyšuje riziko rakoviny dělohy. „Syndrom zvyšuje hladinu cukru, nemocné ženy mají zvýšenou hladinu lipidů. A protože pacientka neovuluje, je v dlouhodobé hormonální nerovnováz­e. Dochází k přerůstání sliznice v děloze. To může vést právě až k rakovině dělohy,“popisuje David Rumpík. s přispěním Evy Zahradnick­é

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Hvězda seriálů Syndrom způsobil nárůst váhy i americké herečce Sashe Pieterseov­é.
Foto: Shuttersto­ck Hvězda seriálů Syndrom způsobil nárůst váhy i americké herečce Sashe Pieterseov­é.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia