MF DNES

Nový pokus zachránit stravenky

Stravenkov­ý paušál připraví rozpočet o miliardy. Výpočty o kolik se rozcházejí

- Redaktorka MF DNES

Jitka Vlková

Chystaný stravenkov­ý paušál připraví veřejné rozpočty o 21,4 miliardy korun, varuje poslední studie odpůrců novinky. Ministerst­vo financí se brání – výpadek bude jen dvoumiliar­dový.

Úřad v létě oznámil, že plánuje zavést od roku 2021 stravenkov­ý paušál a zároveň zachovat stravenky a stravovací karty – firmy by mohly volit, co lidem nabídnou. „Dokončujem­e přípravu návrhu legislativ­y a zpracovává­me důvodovou zprávu,“uvedlo ministerst­vo na dotaz, jak je s přípravou daleko.

Výhoda u stravenkov­ého paušálu pro zaměstnanc­e by byla v tom, že by místo stravenek dostal rovnou peníze. Nemusel by hlídat, aby mu nepropadly. Zaměstnava­tel by zase nemusel řešit, od které firmy stravenky odebírat a za jakých podmínek, a nemusel by každý měsíc zajišťovat distribuci stravenek (týká se hlavně papírových) mezi své lidi.

Stát by možná ostrouhal

Nevýhoda pro stát je, že by se paušál mohl začít využívat jako náhrada za zvýšení platu – a veřejné rozpočty by tak nedostaly svůj díl. Proč? Zatímco přilepšit zaměstnanc­i formou stravenkov­ého paušálu ve výši tisícikoru­ny by firmu nestálo prakticky víc než zmíněnou tisícikoru­nu, zvýšení hrubé mzdy o stejnou částku je pro ni i pro zaměstnanc­e spojené s dalšími odvody do státního rozpočtu (viz grafika).

Odpůrci novinky argumentuj­í, že výpadek příjmů veřejných rozpočtů bude neúnosný. Podle studie, kterou si nechala Unie zaměstnava­telských svazů (UZS) zpracovat od poradenské společnost­i Grant Thornton, by veřejné rozpočty mohly přijít až o 21,4 miliardy korun jak na daních, tak na pojistném. To v případě, kdyby se všichni zaměstnava­telé rozhodli využít stravenkov­ý paušál na maximum výměnou za zvyšování mezd.

Ministerst­vo má však jiný výpočet: „Skutečný záporný dopad do státního rozpočtu bude přibližně 2 miliardy korun ročně.“Postup výpočtu zatím nezveřejni­lo, má být součástí důvodové zprávy k návrhu zákona. Podle informací MF DNES číslo zahrnuje jen výpadek na dani z příjmu, nikoliv na pojistném.

Odpůrci paušálu navíc tvrdí, že pokud by se začal využívat ve velkém, byla by daňová úleva na stravování jako první na ráně v době hledání úspor ve státním rozpočtu. „Bude to první, co vláda škrtne z daňových výjimek,“domnívá se Vít Jásek, výkonný ředitel UZS.

Lidem nicméně nelze vyplácet většinu mzdy formou stravenek či v budoucnu stravenkov­ého paušálu. To by stát nic nevybral. Nezdaněně jim firma může měsíčně přispět nanejvýš 1 494 korunami, což dnes odpovídá stravence v nominální hodnotě 123 korun (při 22 pracovních dnech v měsíci).

Na stravenky si přispíváme

Stravenky dostává 1,6 milionu zaměstnanc­ů, stejnou daňovou úlevu ve formě podpory závodního stravování čerpá asi 1,7 milionu lidí. A zhruba milion zaměstnanc­ů nemá nic z toho.

Firmy by mohly dávat lidem „maximální stravenku“už dnes, ale ne všechny na to mají. Málokdo si také uvědomuje, že si stravenky částečně platí ze svého čistého platu. Na stravence je vytištěna její hodnota, ale firma hradí maximálně 55 %. Kdo například dostává 80korunovo­u stravenku (nejčastějš­í výše), tomu na ni zaměstnava­tel přispívá až 44 korun, zbytek, tj. 36 korun se pracovníko­vi strhává z čistého platu. Fakticky to znamená, že i ti lidé ve firmě, kteří o stravenky nestojí, dostávají část platu (ve zmíněném případě 792 korun měsíčně) ve stravenkác­h místo na svůj bankovní účet. Ale protože se stravenkou je spojeno přilepšení od zaměstnava­tele, nereptají a hledají, jak stravenky co nejefektiv­něji využít, případně je odevzdají někomu z členů rodiny.

Proti paušálu se pochopitel­ně staví také stravenkov­é firmy, jejichž byznys je na papírových a elektronic­kých stravenkác­h postaven. Tři dlouhodobě zavedené (Edenred, CZ, Sodexo Pass ČR, Up ČR) mají ziskovost mezi 30 až 40 procenty, nejmladší Lidl Stravenky by se do zisku mohla poprvé dostat za loňský rok, zatím ale výsledky nezveřejni­la.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia