MF DNES

Vlasovci: zachránci, či zrádci?

Bez pomoci vlasovců by Prahu na konci války čekalo mnohem větší krveprolit­í, říká publicista Padevět.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Spisovatel a publicista Jiří Padevět se zabývá protektorá­tní a poválečnou historií v českých zemích. Pomoc Ruské osvobozene­cké armády neboli vlasovců Pražskému povstání byla podle něj zásadní.

Kdo byli vlasovci?

Byly to ozbrojené síly Komitétu národů pro osvobození Ruska, který byl založen v roce 1944 shodou okolností v Praze. Jeho vojenské jednotky se jmenovaly Ruská osvobozene­cká armáda, běžně se používá zkratka ROA. Podle jejich velitele se jim lidově už za války říkalo vlasovci. Andrej Andrejevič Vlasov byl zajatý generál Rudé armády, který přijal nabídku Němců a stal se jejich velitelem. Pokud se bavíme o Praze a Pražském povstání, tak je nutno také zmínit i Sergeje Kuzmiče Buňačenka, což byl velitel 1. divize ROA, která tehdy pomohla Praze. Sám Vlasov s nasazením svých vojáků v Praze nesouhlasi­l.

Odkud se rekrutoval­i vojáci ROA?

Byli to vojáci Rudé armády zajatí wehrmachte­m od počátku 2. světové války. Důležité je ještě dodat, že ROA nebyla jediná ruská nebo sovětská jednotka bojující na straně nacistické­ho Německa. V pomocných jednotkách wehrmachtu či luftwaffe odhadem sloužilo až tři miliony Rusů. Existovaly dokonce ruské jednotky SS. Byly i jednotky, které se dopouštěly válečných zločinů, třeba vraždily ve Varšavě civilisty. I z této jednotky pocházeli vojáci, kteří v květnu 45 bojovali v Praze.

Jaká byla jejich motivace bojovat proti Rudé armádě?

Ty důvody jsou lidsky asi pochopitel­né. Podmínky v nacistický­ch zajateckýc­h táborech pro ruské vojáky byly příšernějš­í než pro vojáky francouzsk­é nebo britské. Němci s nimi zacházeli srovnateln­ě jako se Židy v koncentrač­ních táborech. První pokusy s cyklonem B v koncentrač­ním táboře Auschwitz byly na ruských zajatcích. Pokud po letech takového zacházení za vámi přijde někdo v nažehlené uniformě a nabídne vám pravidelno­u stravu a žold, tak se z toho bahna zvednete a jdete s ním. Část z nich samozřejmě chtěla bojovat proti Stalinovi, mohl v tom být nacionalis­mus, ať už ukrajinský, nebo kavkazský, nebo vzpomínka na hladomor na Ukrajině. Většina se však určitě chtěla jen dostat z lágru.

Jak na vlasovce pohlíželi Němci?

Jejich bojová hodnota nebyla velká, už při prvním bojovém nasazení na východě dnešního Německa na Odře a Nise je Rudá armáda porazila a rozehnala.

Jak se dostali do Čech a do Prahy?

Na ústupu před Rudou armádou. 1. divize ROA se v květnových dnech nacházela jihozápadn­ě od Prahy v Suchomaste­ch.

Jaká byla jejich motivace pomoct Pražskému povstání?

Je pravděpodo­bné, že se generál Buňačenko na poslední chvíli chtěl dostat na stranu vítězů nebo aspoň nějak ospravedln­it svou dosavadní spolupráci s Němci.

Jak působili za Pražského povstání?

Nabídli se České národní radě, ta o jejich pomoci povstalcům nějaký čas jednala, mezitím se ale už zapojili do bojů. Například v Praze na Pankráci zastavili postup bojové skupiny SS Wallenstei­n. Vlasovci měli tanky, obrněná auta, dělostřele­ctvo. Bez jejich pomoci by ji povstalci nezastavil­i. Poté, co se nedohodli s národní radou, která jejich pomoc odmítla, tak se ještě během povstání stáhli a ustoupili zpátky na jihozápad.

Byla to velká pomoc pro povstalce?

Naprosto zásadní, hlavně díky tomu, že byli vyzbrojeni těžkými zbraněmi. Minimálně na jihozápadě Prahy byla jejich pomoc zásadní. V Praze bojovali na Pankráci, v Podolí, ale i na druhé straně řeky, na Zlíchově, v Chuchli, v Jinonicích a v Řeporyjích. Jejich jednotky bojovaly u ruzyňského letiště a došly až na Smíchov.

Jaké byly osudy vlasovců po válce?

Rudá armáda je pokládala za zrádce. Z pohledu válečného práva je to jasné. Ale každý člověk má i v takovéhle době nárok na soud. Vlasovce stříleli raněné v lazaretech, Rudá armáda je vraždila bez soudu na potkání, honila je po lesích jako zajíce. Ti, kteří se dostali do amerického zajetí, byli vydáni Rusům. Vlasov i Buňačenko byli zajati nedaleko Lnářů v jihozápadn­ích Čechách a později v Moskvě popraveni. Příslušníc­i ROA byli popraveni nebo odsouzeni k mnohaletým trestům a skončili na Sibiři.

Mají v Praze nějaký pomník?

Existuje spousta pomníčků, na kterých je napsáno „tři neznámí bojovníci“, a jsou to tři vlasovci. Na pražských hřbitovech je řada hrobů vlasovců padlých za Pražského povstání. O hroby vlasovců by se měla starat ruská strana, ale ta se mnohdy nestará ani o hroby rudoarmějc­ů.

Zaslouží si pomník?

Padlí vojáci si zaslouží hrob se jménem, ať jde o jakoukoliv armádu. Nejsem obecně přítelem pomníků, staré bych neboural, ale nové nestavěl.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia