MF DNES

Slavia Praha – Inter Milán 1:3

46+88 zase spolu. A počínají si excelentně. Proč v Bostonu rozdělují Pastrňáka s Krejčím?

- Hokejový reportér MF DNES

Pod dohledem prezidenta Slavia Praha včera prohrála klíčový zápas s evropským fotbalovým gigantem, Interem Milán. Slavia podlehla 1:3 a přišla tím o šanci na účast v jarní části pohárů. Utkání sledoval přímo na stadionu v pražském Edenu i prezident Miloš Zeman, což se stává zcela výjimečně.

Jan Daněk

Bydlí nedaleko od sebe. Když se občas navštíví, čtyřletá dcerka Davida Krejčího oslovuje Davida Pastrňáka strejdo. Daleko častěji se teď oba potkávají v práci. Přímo na ledě. Už druhým týdnem se objevují v jednom útoku. A spojení hokejových Davidů se Bostonu vyplácí.

Po úterní kanonádě 8:1 v Montrealu se Bruins vyhoupli na špici celé NHL. Pastrňák zazářil třemi góly, Krejčí zase zaznamenal dvě nezištné asistence. „Pro Pastu je to velká věc, že můžou hrát spolu,“říká Brad Marchand, který oba Čechy doplňuje. „Krejčí skvěle vidí hru. A když k němu dáte hráče, který je v pohodě, vytvoří spoustu akcí.“

A také proto zažívá Boston báječné české večery.

Pastrňák si od startu ročníku počíná úchvatně, v Montrealu dal už druhý hattrick v sezoně. V posledních pěti duelech nasázel sedm gólů a celkovými 24 zásahy si upevňuje vedení v tabulce střelců celé soutěže. Krejčí za stejnou dobu posbíral sedm bodů, o víkendu jeho pozoruhodn­é dvě trefy z 59. minuty při hře bez brankáře zachránily Bruins výhru s Minnesotou. S kladnými 16 body se řadí ve statistice účasti na ledě mezi absolutní špičku celé NHL.

Bostonští parťáci spolu čarovali za reprezenta­ci na loňském šampionátu v Dánsku. I teď oběma výsada v první lajně Bostonu náramně svědčí. Jenže je to vlastně nouzové řešení, neboť marodí elitní centr Patrice Bergeron, který podle řady expertů i hokejistů tvoří s Pastrňákem a Marchandem nejlepší útok současné NHL. „Ti dva patří k nejlepším na světě,“přikyvuje Krejčí coby Bergeronův záskok.

Na něj zpravidla zbývá místo ve středu druhé formace, kde se mu pravidelně mění spoluhráči. „Na to David trochu doplácí,“opakuje jeho otec Zdeněk. „Stal se z něj spíš mentor a dříč, který se odevzdal pro tým.“

Rozmístit ofenzivní jednotky na více míst v sestavě patří k základním taktickým prvkům v play off. I proto Bruins na jaře dělila jediná výhra od Stanley Cupu.

Kratší letní pauza a stále rychlejší hra zvyšuje nároky na stárnoucí hokejisty. I proto se 34letý Bergeron potýká se zraněním v „dolní polovině těla“a poslední dva týdny střídavě nastupuje a odpočívá.

Nemohlo by počínání českých kumpánů kouče Bruce Cassidy- ho přesvědčit, aby Ber- gerona po návratu trva- le odvelel z prvního útoku? Ne, nejspíš ne. „Bruins jsou bez Bergerona jednoznačn­ě slabší,“tvrdí Joe McDonald z respektova­ného serveru The Athletic. Novinář referující o Bostonu už téměř dvě dekády dodává: „Je to jeden z nejlepších univerzáln­ích útočníků v soutěži.“

A tenhle element se perfektně hodí mezi dravce Pastrňáka a raubíře Marchanda. Přesnější otázka tedy není jestli, ale kdy se z Krejčího opět stane stabilní lídr druhé formace (v noci na dnešek hrál Boston v Ottawě, výsledek na idnes.cz/sport).

Na druhou stranu se oba krajané nezřídka potkají na ledě při přesilovce. Kouč Cassidy už párkrát – naposledy na jaře – oživoval střelecký um Pastrňáka vedle kamaráda Krejčího.

Teď se něco podobného neočekává. Třiadvacet­iletý šutér je nezastavit­elný a sype góly od počátku října, kdy starší krajan ještě byl na marodce. Teď jsou oba v ráži a velkolepá česká představen­í v Bostonu mohou pokračovat. Jen se budou Davidové na kluzišti spíš míjet.

 ??  ??
 ?? Foto: 2x Michal Šula, MAFRA ??
Foto: 2x Michal Šula, MAFRA
 ?? Foto: Getty Images ?? Zase spolu Davidové Krejčí (vlevo) a Pastrňák se dočasně opět sešli v první formaci Bostonu.
Foto: Getty Images Zase spolu Davidové Krejčí (vlevo) a Pastrňák se dočasně opět sešli v první formaci Bostonu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia