MF DNES

Spor Řeporyjí a Ruska o pomník

-

PRAHA Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný obecní multikárou včera dovezl na ruskou ambasádu v Praze dopis, který adresoval prezidento­vi Vladimiru Putinovi. Ve své městské části chce totiž postavit pomník vlasovcům, kteří se podíleli na osvobození Prahy v závěru druhé světové války. Ruská ambasáda se proti tomu začátkem týdne ohradila. „Ruská osvobozene­cká armáda byla kolaborant­skou ozbrojenou formací vytvořenou nacistický­m vedením třetí říše,“napsali v pondělí ruští diplomaté na Facebook. Dodali, že plánovaný pomník by byl porušením mezinárodn­ích závazků Česka vyplývajíc­ích z úmluvy o nepromlčit­elnosti válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

„Řeporyje jsou suverénní, samostatno­u městskou částí, která o tom, zda, kde a kdy postaví komu pomník, rozhoduje sama prostředni­ctvím svých demokratic­ky zvolených zástupců, a to všechno po veřejné diskusi, která každému zdejšímu obyvateli umožňuje svobodně a beze strachu vyjádřit svůj názor,“reagoval na to Novotný.

Nápad připomenou­t roli vlasovců, kteří právě v Řeporyjích během Pražského povstání pobývali, vychází i ze zkušeností tamních pamětníků a zaujal prý i místní. Lidé podle Novotného na něj začali sami přispívat.

„Mimochodem v řeporyjský­ch kronikách se píše, že vlasovci se chovali ohleduplně ke zdejšímu obyvatelst­vu, a neexistuje jediný záznam o nějakém incidentu. Kéž by to samé platilo pro ‚naše‘ rudoarmějc­e. Kradli, znásilňova­li, a dokonce vraždili. Tehdy i v srpnu 1968,“píše v dopise starosta.

„Řeporyje mají tisíckrát lepší historicko­u zkušenost s vlasovci než s vámi, vy karikatury sebe sama s atomovým kufříkem za zadkem a hlavou plnou vodky a černého svědomí,“píše v dopise Putinovi Novotný.

Starosta přitom přiznává, že si uvědomuje, že reprezentu­je jenom Řeporyje a že by se komunální politik neměl pouštět do zahraniční politiky. „Psal jsem těm košťatům, co na nás dělají bububu,“vysvětlil novinářům Novotný s tím, že snaha ovlivňovat rozhodován­í v Řeporyjích ho přiměla jednat tímto způsobem. (okr)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia