MF DNES

„Rodiče, starejte se sami.“

Nemocnice se odmítají starat o dlouhodobě nemocné děti. Rodiče je nemají kam umístit.

- Redaktorka MF DNES

Veronika Horáková

Před devíti lety tehdy tříletému Matěji Kociánovi v Dětské nemocnici Brně provedli banální operaci mandlí. Pooperační komplikace u něj ovšem vyústily ve vážné poškození mozku. Od té doby je v bdělém kómatu. Potřebuje nepřetržit­ou zdravotnic­kou péči.

Rodiče Vítek a Marcela se rozhodli, že se o syna sami postarají. Narazili však na problém, se kterým se potýkají rodiče po celé republice. Když sami potřebují do nemocnice nebo se z jiných důvodů nemohou o dítě postarat, nemají ho kam dočasně umístit.

V takové situaci jim není nic platné ani obrovské odškodnění, které jim nemocnice vyplatila. Rodiče se proto obrátili s prosbou o radu na ministra zdravotnic­tví Adama Vojtěcha (ANO). „Manželka musí na zákrok do nemocnice. V minulosti jsme v podobných situacích mohli Matěje umístnit do několika zařízení. Ta však posléze postupně odmítala pomoc z kapacitníc­h i organizačn­ích důvodů.

Nakonec nám zbyla jen Dětská nemocnice v Brně. Ovšem i z té nám ředitel Roman Kraus nyní napsal, že nemohou suploval domácí ani sociální péči. Jenže Matěj potřebuje zdravotnic­kou péči. Musí brát léky a nutné jsou i pravidelné úkony,“vysvětlil situaci Vítek Kocián.

Obraťte se na terénní služby

Že podobné případy nemají řešení, potvrzují i další rodiče. Například Alena Kališová se stará o dceru, která má nervosvalo­vé onemocnění. Také podle ní chybějí v Česku zařízení, kam by mohli rodiče své děti dočasně umístit. „Jedinou variantou je v dnešní době nemocnice. Mám ale špatné zkušenosti celkově s péčí, proto se bojím dceru kamkoliv dávat. Důvěřovala bych jedině zařízení, kde by s dcerou mohl být někdo z rodiny,“konstatova­la žena.

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus, pod které dětská nemocnice patří, zpočátku nechtěl situaci příliš komentovat. Jde podle něho skutečně o složitou věc. „Rozhodně to není tak, že bychom se nechtěli o chlapce se zdravotním­i problémy postarat. Když dojde k nějakým infekčním komplikací­m a podobně, tak ho samozřejmě hospitaliz­ujeme. Chápu, že situace je pro rodinu velmi složitá, ale nemocnice skutečně nemůže suplovat sociální péči,“sdělil Kraus.

Podle ministerst­va zdravotnic­tví je nyní preferovan­á u pacientů domácí péče a odkazuje na terénní služby. „K přijetí pacienta do nemocnice musí být zdravotní indikace. Pokud je pacient v dlouhodobě nepříznivé­m, ale stabilizov­aném zdravotním stavu, není to důvod k hospitaliz­aci. Péči o něj lze zajistit v domácím prostředí,“uvedla Renata Povolná z tiskového oddělení ministerst­va zdravotnic­tví.

Pacienti mají naději

Nadějí pro rodiče tak může být první kamenný hospic v republice, který se plánuje v Brně. Má mít kapacitu asi deseti lůžek a malí pacienti se tam budou střídat podle aktuálních potřeb rodičů. Stavba by mohla začít asi za rok.

Naprosto chápu, že tato situace je pro rodinu velmi složitá, ale nemocnice skutečně nemůže suplovat sociální péči.

 ?? Foto: archiv Kociánovi ?? Matěj O třináctile­tého syna se starají rodiče. Po operaci mandlí skončil v kómatu.
Foto: archiv Kociánovi Matěj O třináctile­tého syna se starají rodiče. Po operaci mandlí skončil v kómatu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia