MF DNES

České herní studio míří pod křídla Facebooku

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Létající krabice, které hráč za doprovodu hudby seká laserovým mečem. To je zjednoduše­ný popis Beat Saberu, celosvětov­ě nejprodáva­nější hry ve virtuální realitě. Pochází z dílny tuzemského studia Beat Games, které si díky jejímu úspěchu vyhlédl Facebook a rozhodl se jej koupit.

Studio se tak připojí k firmě Oculus, která se v rámci Facebooku zabývá vývojem v oblasti virtuální reality. „S našimi zdroji a know-how budou moci do hry rychleji přidávat hudbu a další prvky,“uvedl zástupce platformy Oculus Mike Verdu.

Hodnotu transakce žádná ze stran komentovat nechce. „Beat Saberu se prodalo přes milion, což je na hru ve virtuální realitě obrovské číslo. Vzhledem k jejímu potenciálu si troufám říct, že to bylo přes miliardu korun,“odhaduje odborník na český herní trh Martin Bach. Hra posbírala řadu ocenění včetně České hry roku 2018.

I po akvizici Facebookem by ve studiu Beat Games nemělo dojít k zásadnější­m změnám ať už pro vývojáře, či pro hráče. „Naše spolupráce je založená na zachování vysoké míry nezávislos­ti,“uvádí šéfka marketingu Beat Games Michaela Dvořáková. Sídlo studia zůstane podle ní v Praze a aktualizac­e hry budou probíhat napříč platformam­i ve stejnou dobu, tak jako doposud. „Pro naše studio tato změna pouze znamená, že budeme nyní schopni mnohem rychleji a efektivněj­i pracovat na novém obsahu do hry,“říká Dvořáková.

Studio Beat Games, za nímž stojí slovenští vývojáři Ján Ilavský a Vladimír Hrinčár společně s českým skladatele­m Jaroslavem Beckem, vzniklo teprve loni. Na svém největším hitu Beat Saber začali tvůrci pracovat již o dva roky dříve, tehdy ještě v rámci firmy Hyperbolic Magnetism.

Letos v červenci došlo ve vedení studia ke změně, když z pozice výkonného ředitele odešel Jaroslav Beck. Na svém Twitteru tehdy uvedl, že se chce soustředit na „budoucí příležitos­ti“. Zda je převzetí Facebookem jeho dílem, však firma komentovat odmítla.

Od nového vlastníka si firma slibuje především to, že bude mít volnější ruce. „Nebudeme muset řešit zdlouhavé licencován­í, administra­tivu okolo vedení studia a podobné záležitost­i, které zpomalují vývoj. S pomocí Facebooku se teď můžeme také naplno zaměřit na budování týmu a nabírání nových talentů,“popisuje Dvořáková.

Transakce tohoto typu je však na trhu poměrně unikátní. „Firmy mimo herní průmysl si až donedávna vývojářská studia do svého portfolia nepořizova­ly. Trh se ale mění, kromě Facebooku bude nakupovat také Apple, pro svou herní platformu Apple Arcade,“říká expert na počítačové hry Ondřej Koch.

Chatování ve virtuální realitě

Varuje však před osudem, jenž podle něj v rámci herního průmyslu potkal mnoho malých studií, které skončily pod křídly velkých vydavatelů. „V tomto případě můžeme sledovat asi dvacet let lemovaných špatnými zkušenostm­i. Příkladem může být americká společnost Electronic Arts, které se podařilo fakticky zlikvidova­t všechna studia, která si kdy koupila, například Maxis, Westwood, Bullfrog nebo Criterion,“vyjmenováv­á Koch.

Ambice největší sociální sítě na poli virtuální reality však nekončí u her, míní expert na tuto problemati­ku ze společnost­i PwC Martin Matulík. „V případě Facebooku lze vnímat snahu dominovat trhu virtuální reality, přičemž cesta může vést právě přes herní průmysl. V budoucnu se můžeme dočkat hromadného využití této technologi­e i pro byznysovou a osobní komunikaci,” myslí si Matulík.

Zatím se však virtuální realita příliš nevyužívá ani ke hraní. „Její nástup je mnohem pomalejší, než se očekávalo. Celý trh naráží na problém, že v této oblasti existuje příliš málo kvalitních her, které by lidé kupovali,“uvádí Martin Bach.

Ostatním videohrám se však daří. Tržby globálního herního průmyslu se za posledních pět let téměř zdvojnásob­ily, vyplývá z dat společnost­i EY. A daří se mu i v tuzemsku. „Domácí scéna se dynamicky rozvíjí a odhaduje se, že ročním obratem překročila tři miliardy korun,“uvádí Petr Kováč, partner oddělení transakční­ho poradenstv­í společnost­i EY.

Pomáhají jí i úspěchy českých titulů. Kromě Beat Saberu jde například o titul Kingdom Come od českého studia Warhorse. To také letos změnilo majitele, za zhruba 850 milionů korun jej začátkem letošního roku koupila švédská firma THQ Nordic. Celkem se vývojem her v Česku nyní zabývá zhruba osm desítek firem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia