MF DNES

Miloše už nikdo neodsoudí. Dávno dostal milost

Petra Suchomela, spolupraco­vníka MF DNES

-

Stoletý Miloš (dobře, je mu jen 97, ale neoslabujm­e drama) a jeho o dva roky mladší parťák Luboš si zpestří krmení labutí vysedávání­m na policejníc­h výsleších. Možná i v kriminále. Třicet let poté, co spolu s ostatními soudruhy vyhandlova­li moc za poklidnou penzi, si detektivov­é vzpomněli, že je obviní z vražd na železné oponě.

Zadostiuči­nění, jež nad tím mnozí pociťují, je bohužel klamavé, tedy i nemístné. Důvody jsou dva: první je společensk­ý, druhý trestněprá­vní. Společensk­y jde o naprosto odlišnou situaci, než když Izrael po desetiletí­ch doháněl dosud žijící bestie z koncentrák­ů. Žádná z nich celé ty roky nežila pod svým skutečným jménem ve vile uprostřed Jeruzaléma a nepobírala v návaznosti na svoji řeznickou gáži nejvyšší vyměřiteln­ý důchod. Všichni se skrývali, měnili identitu, a když po čtvrtstole­tí udělali chybu nebo je dostihla obdivovaná aktivita Mosadu, museli před soud. Režim, kterému sloužili, prohrál světovou vojnu a oni po ní byli zajati, hned jak se prozradili.

V Českoslove­nsku se před třiceti lety stalo něco úplně jiného. Zdejší komunisté nepřišli o vedoucí úlohu ve válce. Když se jim zhroutila sovětská opora, pružně ji zobchodova­li právě za to krmení labutí (staříci), za ekonomický vliv (mladíci) a za účast v demokratic­ké politické soutěži (nestoudní drzouni). Jen v takovém uspořádání se mohl soudruh Jakeš každý květen culit do kamer z Letenské pláně. Nejenže nemusel do vězení, dokonce mu na ulici ani nikdo nerozbil hubu.

Jeho nynější stíhání je prý důležitým symbolem. To bezpochyby, ale něčeho úplně jiného než zavržení totalitníc­h ďáblů. Symbol totiž nemůže symbolizov­at něco, co se nestalo. Češi komunistic­ký režim a jeho předáky nezatratil­i jako říši zla. Naopak to s ním zpytlíkova­li. A neohrabané pytlíkován­í je evidentně baví i po letech, když si za dvě generace vzpomenou, že by to chtělo obvinit nějakého starého pána, o kterém dávno vyšlo několik monografií. Právě toho je tedy Jakešovo nejnovější stíhání symbolem. Česk(oslovensk)ého pytlíkován­í. Druhá rovina je trestněprá­vní. Cesta vedoucí k výroku o vině a trestu má mít konkrétní účel i cíl. Chrání společnost před pachatelem, brání mu, aby zločin opakoval, vychovává ho a s ním i všechny ostatní. Nevyžaduje to jen teorie, ve zmíněném pořadí zakotvuje „účel trestu“kodex z roku 1961, podle kterého se bude střílení na hranicích posuzovat.

Policie tedy právě zahájila řízení, které má společnost ochránit před sedmadevad­esátiletým Milošem Jakešem, jenž čtvrt století požívá výsad kapitalist­ického penzisty, zabránit mu, aby se vrátil do politiky, a vychovat jej, aby svá příští – jistě dlouhá a plodná – léta prožil jako řádný občan.

Bystrý diskutér ihned namítne, že v tomto řízení přece nejde o odsouzení Jakeše, ale jeho činu. Tedy o poslední bod: výchovu společnost­i. Platilo by to jen v případě, kdyby právě ta společnost nedala soudruhovi milost. A je to už dávno, co ji dostal. Ne tu prezidents­kou, ale mnohem širší a významnějš­í. Společnost jako celek ho omilostnil­a rolí veselého důchodce. Stejně odpustila i dalším soudruhům. A bylo to vlastně logické. Jak by se Izrael vyrovnával s holokauste­m, kdyby několik zasloužilý­ch dozorců veřejně dožívalo v každé tamní rodině?

Myšlenka, že trestní stíhání nemíří proti živému člověku, ale výhradně proti jeho činu, je konečně ukradená z příručky totalitníh­o bezpráví. Právě to od osoby pachatele odhlíží, proto se neštítí třeba ani kolektivní­ch trestů. Demokratic­ké trestní právo se bez způsobiléh­o pachatele neobejde. Schází-li, pak není zločin. Při dnešním stíhání Miloše Jakeše způsobiléh­o pachatele nenajdeme. Jeden pán s jeho jménem sice v Praze žije, ale byl dávno, dávno omilostněn.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia