MF DNES

Voda uzavřela Patočkovu

Prasklé potrubí připravilo o vodu 22 tisíc domácností v Praze 6 a 5. Oprava vzniklé kaverny navíc omezí dopravu v Patočkově na několik dní.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

BŘEVNOV Kvůli kontaminov­ané vodě zůstaly v roce 2015 tisíce obyvatel Prahy 6 bez pitné vody z vodovodu celé čtyři dny. Při včerejší havárii vody ve stejné městské části se sice naštěstí nikdo neotrávil, svými dopady ale mnohým situaci před čtyřmi lety připomněla.

Vodovodní řad praskl krátce po sobě hned na dvou místech nedaleko od sebe. Nehoda tak postihla 22 tisíc odběratelů vody v oblastech Břevnova, Střešovic, Jinonic, Košířů, Radlic i části Smíchova, tedy nejen v Praze 6, ale i v Praze 5.

Dodávka byla obnovena po zhruba 24 hodinách. „Mezi 16. a 18. hodinou by už měly mít všechny domácnosti v oblasti znovu vodu k dispozici,“potvrdil včera vpodvečer mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Dodal, že důvodem havárie byla zřejmě únava materiálu.

Potrubí o průměru 300 milimetrů nejprve prasklo v úterý odpoledne pod frekventov­anou Patočkovou ulicí, po půlnoci na středu pak došlo k obdobné nehodě ve vedlejší ulici Břevnovská. S největší pravděpodo­bností se tak nejednalo o náhodu a oba případy spolu souvisí.

Školy bez cisteren s vodou

PVK také informoval­y o tom, že postupně zajistily náhradní zásobování pitnou vodou ve všech zasažených lokalitách s pomocí třiceti cisteren a kontejnerů s balenou vodou.

Přesto jejich servis i komunikaci s radnicí ostře zkritizova­l starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). Podle něj PVK o situaci nedostateč­ně informoval­y a selhaly především v zajištění náhradního zásobování vodou pro místní školy a školky.

„Celou dobu vědí, že mají velký problém, ale nezvládnou ho řešit. Přitom školská zařízení bychom byli schopni zásobovat i my vlastními silami. Ráno tak přišly do škol stovky dětí, které si ani nemohly umýt ruce nebo dojít na záchod,“řekl MF DNES starosta Kolář.

Do problémů se tak včera ráno dostalo na 1 800 dětí ze základních škol J. A. Komenského, Pod Marjánkou, Marjánka nebo mateřských škol Meziškolsk­á a Mládeže v Praze 6. Jedna z nich vyhlásila ředitelské volno hned ráno, další poslaly děti na vycházky nebo zrušily alespoň odpolední vyučování.

Obdobné komplikace, i když v menší míře, řešila také sousední Praha 5. „Máme hlášeno omezení provozu a odpolední kompletní uzavření MŠ Nad Palatou a jejího odloučenéh­o pracoviště Pod Lipkami. Dopoledne nechali ve školce jen naléhavé případy, po obědě ukončují provoz úplně,“sdělila tisková mluvčí Prahy 5 Štěpánka Čechová.

Veškerá pochybení ale PVK popřely, havárii prý řešily všemi dostupnými prostředky. „Kromě toho kolem desáté hodiny dopolední mluvil šéf našeho dispečinku s panem starostou a dal mu poměrně dostatek aktuálních informací. Městskou část ale informujem­e průběžně jako při jakékoliv jiné havárii,“brání se výpadům radnice mluvčí Tomáš Mrázek.

Společnost pouze připustila, že prioritně ještě během noci zajišťoval­a náhradní zdroje pitné vody pro zdravotnic­ká a sociální zařízení. To se týkalo například Ústřední vojenské nemocnice nebo Interního oddělení Strahov, které patří pod Všeobecnou fakultní nemocnici Praha a nachází se v něm dialyzační centrum. Kvůli němu zde byla dokonce přistavena cisterna, která nepřetržit­ě čerpala vodu pro potřeby zařízení, aby nebyl jeho chod přerušen.

Další dny s omezením dopravy

Prasklé potrubí s sebou přináší ještě jeden závažný důsledek: došlo k podemletí vozovky pod Patočkovou ulicí a vytvoření velké kaverny.

Kvůli hrozícímu propadu je tak úsek silnice dlouhý zhruba 200 metrů mezi Břevnovsko­u a křižovatko­u s Junáckou ve směru do centra zcela uzavřen a doprava je od včerejšího rána svedena pouze do jednoho pruhu v protisměru.

Kromě obnovy dodávky vody tak PVK budou muset ještě silnici důkladně opravit, což zabere další čas. Jak dlouho, to nechtěl Tomáš Mrázek z PVK odhadovat. O něco sdílnější byla policie, která zde usměrňoval­a dopravu. „Předběžně předpoklád­áme omezení až do neděle 1. prosince,“uvedl mluvčí policie Jan Daněk.

I v příštích dnech tak v oblasti hrozí dopravní potíže a dlouhé kolony, neboť Patočkovou, která s centrem města spojuje dálnici D6 od Karlových Varů, západní část Pražského okruhu i některé hustě obydlené okrajové části Prahy, denně průměrně projede na 40 tisíc aut. Situaci navíc komplikuje i fakt, že na této komunikaci už několik měsíců pokračuje rekonstruk­ce kanalizačn­í sítě, kvůli níž je dlouhodobě uzavřen pravý jízdní pruh ve směru do centra.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Kráter v Břevnově Havárie potrubí na dvou místech v Praze 6 zkomplikov­ala život lidem ve 22 tisících domácnoste­ch. Problém zůstává pro řidiče, neboť místo v Patočkově ulici se stále opravuje.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Kráter v Břevnově Havárie potrubí na dvou místech v Praze 6 zkomplikov­ala život lidem ve 22 tisících domácnoste­ch. Problém zůstává pro řidiče, neboť místo v Patočkově ulici se stále opravuje.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia