MF DNES

Audity odhalily chyby v sociálních zařízeních města

-

PRAHA Audity zadané vedením metropole odhalily závažná pochybení a mnohamilio­nové úniky peněz ve fungování tří zařízení sociálních služeb. Jde o Centrum sociálních služeb Praha (CSSP), domov Zvíkovecká Kytička na Plzeňsku a Domov pro osoby se zdravotním postižením Kytlice na Děčínsku.

U prvních dvou jmenovanýc­h už rezignoval­i ředitelé. Magistrát zvažuje trestněprá­vní postihy, podobně jako u Domova Svojšice na Kolínsku, kde už před časem kvůli auditu skončil ředitel a magistrát proti němu v nejbližšíc­h týdnech podá trestní oznámení.

Audity všech tří zařízení se týkaly loňského a předloňské­ho roku. „Rozbory odhalily desítky milionů korun, které byly neefektivn­ě využity,“uvedla radní Milena Johnová (Praha sobě). Ředitel CSSP Tomáš Ján a ředitelka domova ve Zvíkovci Jana Česká podle radní rezignoval­i ke konci listopadu. V případě domova v Kytlici zatím radní odeslala ředitelce Janě Kollmanové vytýkací dopis a navrhla jí odebrat osobní ohodnocení.

Mezi pochybení, která audity odhalily, patří například čerpání peněz na vyšší počet zaměstnanc­ů, než zařízení reálně zaměstnáva­la, a to v řádech milionů korun ročně. Týkalo se to dvou organizací, kde rezignoval­i ředitelé. Peníze navíc se rozděloval­y na osobních ohodnocení­ch. „Nedostatek personálu samozřejmě snižoval kvalitu péče, protože ta byla minimalizo­vaná, co to šlo,“uvedla Johnová.

Například v pražských azylových domech provozovan­ých CSSP se obsazenost pohybovala kolem 60 až 70 procent, což umožňovalo vedení centra udržovat nižší počet pracovníků. Podle radní se také objevovalo zneužívání pracovních aut a porušování předpisů o vypisování veřejných zakázek. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia