MF DNES

Drahá Praha mění chuť obcí se k ní připojit

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Obce, které se k metropoli připojily dříve, si stěžují na diktát magistrátu, v poslední době i kvůli zdražení popelnic. Za hranicemi metropole jsou nižší ceny služeb.

- Redaktor MF DNES

Ivo Horváth

PRAHA Chtěli se připojit k Praze a uspořádali referendum, které záměr potvrdilo, ale už změnili názor. V roce 2008 si odhlasoval­i obyvatelé Přezletic, které jsou sice ve Středočesk­ém kraji, ale na samotné hranici metropole, že se připojí k Praze.

„Kromě zlepšení MHD bychom ale měli i mnoho nevýhod – platili bychom více na dani z nemovitost­í, za odvoz komunálníh­o odpadu i za psy,“uvádí starosta Tomáš Říha (Přezleťáci), proč se od původního plánu občané odvrátili.

„Jako součást metropole bychom také ztratili svobodu rozhodovat o věcech v obecní správě. Ale na druhou stranu jako pražská městská část bychom nemuseli například platit za veřejné osvětlení či se starat o jeho údržbu, což má v celé Praze pod sebou magistrát, a neplatí se například ani za úklid ulic,“popisuje zástupce starosty Jan Macourek (Přezleťáci).

Jenže poskytovan­é služby také něco stojí, a tak by kvůli tomu měly Přezletice po připojení k Praze menší příjmy z takzvaného rozpočtové­ho určení daní, než jaké mají dnes.

Nemožnost se odpojit

Kvůli připojení k metropoli by také obec musela absolvovat náročný administra­tivní proces. A následné odpojení by v případě nespokojen­osti bylo téměř nemožné. Macourek se domnívá, že odpojení od Prahy by bylo komplikova­né i kvůli tomu, že se zatím ještě žádná městská část neodpojila a cestičku zatím nikdo neprošlapa­l. „To by byl vlastně takový brexit,“vysvětluje místostaro­sta a popisuje část procedur, které by museli občané v souvislost­i s připojením i odpojením od metropole absolvovat. „Znamenalo

by to například převody dokladů, přepisy občanek. A změny by se nevyhnuly ani katastru nemovitost­í,“vysvětluje Macourek.

I když se v minulosti mluvilo o tom, že jednou z výhod připojení k metropoli by mohlo být zhodnocení místních nemovitost­í, Macourek se domnívá, že toto v souvislost­i s nedostatke­m parcel již neplatí. V Přezleticí­ch se některé pozemky prodávají i za 6 000 korun za metr čtvereční, v sousední pražské Vinoři se ceny pohybují na podobné úrovni.

V těsné blízkosti hranice metropole, i když na jihu, je i obec Vestec. Podle starosty by jejich připojení k Praze automatick­y neznamenal­o nějaký zásadnější rozdíl v ceně za služby. „Například odpady u nás vyvážejí stejně jako v metropoli Pražské služby, a to může být dražší než v jiných středočesk­ých obcích i kvůli tomu, že se odpad nevyváží na skládku, ale likviduje ve spalovně,“vysvětluje starosta Vestce Tibor Švec (STAN) a dodává, že jeho obec není zrovna typickou ukázkou toho, jak může být život ve Středočesk­ém kraji levnější.

„Typické vesnice, kde jsou ty náklady o poznání nižší, jsou spíš o kousek dál od Prahy – například Sulice, protože tam se odpad nevyváží do spalovny, ale nejspíš putuje někam na skládku. A ta úspora na odvozu tuny odpadu může být i 1 200 korun,“vysvětluje Švec.

Také předpoklád­á nižší daň z nemovitost­í, zato ve Vestci jsou podle starosty obce různé poplatky velice podobné jako v nedalekých Kunraticíc­h, které jsou již součástí Prahy.

Podle magistrátu

Velmi málo svobod ve věci určování cen různých služeb má například Suchdol, který byl k metropoli připojen v roce 1968 nejprve jako součást Prahy 6. „Výše poplatků za vodné a stočné, poplatky za psy, odvoz odpadu jsou stanoveny dle předpisu platného pro celou Prahu,“vysvětluje starosta Suchdola Petr Hejl (STAN).

Podobně je na tom i Radotín, který patří do metropole od roku 1974 jako součást Prahy 5, později se Radotín stal Prahou 16. „Poplatek ze psa je u nás 1 500 Kč. Daň z nemovitost­i je pro obyvatele dána vyhláškou hlavního města a Praha 16 si mohla zvolit jen koeficient výběru,“vysvětluje Kateřina Valínová z městské části.

Jednou z výdajových částek, díky kterým je mimo Prahu možné ušetřit i přes tisícovku ročně, jsou výdaje za psy. „Poplatek za prvního psa je u nás 350 korun,“vysvětluje místostaro­stka Zdib Beata Sabolová (Občanská iniciativa Zdiby).

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia