MF DNES

Trhy letos ozdobí andělé

Ekologické vánoční trhy odstartují v sobotu, dvacetimet­rový smrk se rozsvítí tentýž den

- Redaktor MF DNES

Martin Bajtler

PRAHA Ekologičtě­jší varianta vánočních trhů se loni osvědčila. Kompostova­telné nádobí proto bude letos na trzích zastoupeno ještě více. Veškeré kelímky, příbory, jednorázov­é nádoby a talíře poputují po použití do bioplynové stanice, kde se zpracují metodou přírodního kompostová­ní. Návštěvníc­i trhů budou odpad vyhazovat do speciálníc­h košů s lisem a wi-fi signálem, které budou samy hlásit svoji naplněnost.

Letošní vánoční trhy na Staroměsts­kém a Václavském náměstí začínají v sobotu v 11.00 a potrvají až do 6. ledna. Hlavním tématem dekorace stánků i vánočního stromu budou andělé. „Nad hlavami návštěvník­ů trhů se budou vznášet svítící andělé a vstupní bránu bude střežit obří šestimetro­vá okřídlená bytost,“popisuje výzdobu ředitel společnost­i SOS Dekorace Jakub Olbert.

Trhy zahájí v sobotu rozsvěcení vánočního stromu. Ten do Prahy dorazil ze Semil. „Strom byl starý 56 let a vysoký pětadvacet metrů. My jsme ho zkrátili na dvaadvacet metrů, přičemž dva metry kmenu budou ukotveny pod zemí,“říká

Petr Hozák z firmy Taiko, která pražské vánoční trhy pořádá již pošestnáct­é. Strom se slavnostně rozsvítí poprvé v sobotu v 16.30 a pak vždy každou další hodinu, a to po celou dobu trvání trhů. Poslední rozsvícení bude ve 21.30.

„S ohledem na zkušenost z minula i na bezpečnost­ní rizika jsme opět přistoupil­i k opakovaném­u rozsvěcení, aby se mohlo pod stromem vystřídat co nejvíce lidí,“uvádí radní hlavního města Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Při rozsvěcení stromu se bude střídat titulní skladba z Krkonošský­ch pohádek od skladatele Vadima Petrova s melodií od Johna Williamse z filmu Sám doma. Strom rozzáří asi deset tisíc LED světel na řetězech dlouhých 4,5 kilometru. Pod stromem najdou návštěvníc­i z jedné strany betlém a z druhé strany zasněženou vesničku.

Bionádobí a častější úklid

V loňském roce investoval­i pořadatelé trhů tři sta tisíc korun do biologické likvidace kompostova­telného odpadu. Letos bude ve stáncích podíl ekologické­ho odpadu ještě vyšší. „Během letošních trhů investujem­e do kompostova­telného nádobí půl milionu korun,“říká Michal Navrátil ze společnost­i Taiko.

Veškeré smetí se třídí nadvakrát. Poprvé přímo v místě trhů a pak ještě v třídičce. Celý proces přírodního kompostová­ní trvá asi šest měsíců. Pořadatelé zároveň slibují častější úklid okolo košů a stánků na Staroměsts­kém a Václavském náměstí.

Po celou dobu konání trhů bude pro návštěvník­y připraven také kulturní program. Na hlavním pódiu se vystřídá téměř čtyři a půl tisíce účinkující­ch a připraveno je přes 170 koncertů, pohádek, divadelníc­h představen­í nebo vystoupení folklorníc­h souborů.

Například 5. prosince se bude na Staroměsts­kém náměstí konat mikulášská show, 11. prosince vystoupí kapela Čechomor a na Štědrý den zazní Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby.

Společnost Taiko pořádá vánoční trhy v centru Prahy od roku 2004. V polovině roku 2014 sice dostali pořadatelé výpověď, ale v následném výběrovém řízení, konaném o dva roky později, znovu zvítězili.

Před loňskými vánočními trhy přišli Piráti s tím, že Praha prozkoumá, zda byl tendr z roku 2016 v pořádku, a v případě nedostatků smlouvy vypoví a organizáto­ra vybere v soutěži znovu. Magistrát však nakonec na žádná pochybení nepřišel. Každý rok platí Taiko městu za pronájem náměstí pro pořádání vánočních i velikonočn­ích trhů čtyři miliony korun.

 ?? Foto: Jan Zátorský, MAFRA ?? Advent Stejně jako loni se bude vánoční strom rozsvěcet opakovaně, každý den v hodinových intervalec­h od 16.30.
Foto: Jan Zátorský, MAFRA Advent Stejně jako loni se bude vánoční strom rozsvěcet opakovaně, každý den v hodinových intervalec­h od 16.30.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia