MF DNES

Vzepřít se osudu

Basketbali­sté už ukázali, že umí zvládnout i zdánlivě neřešiteln­é.

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Na druhém konci světa. Ve skupině plné favoritů. Proti hvězdám NBA. Na logisticky náročné a drahé misi, jež si sportovně říká o označení mission impossible.

Čeští basketbali­sté zažívají pocit již jednou viděného. Losovací déja vu jim přisoudilo až kruté podmínky: v olympijské kvalifikac­i o Tokio 2020 musí do Victorie, kde potřebují přetlačit domácí Kanadu, Řecko s ikonou Janisem Adetokunbe­m a Turecko plné borců z Euroligy i ze zámoří.

„Naděje žije vždycky, ale po losu se zase trochu zmenšila,“řekl křídelník Vojtěch Hruban.

Pesimista (či realista s trochu sebemrskač­skými sklony) namítne, že blesk neudeří dvakrát na stejné místo. Že když Češi letos zvládli v Šanghaji, Šen-čenu a Pekingu cosi absolutně nečekaného a došli na mistrovstv­í světa k historické 6. příčce, narazili tím zároveň na svůj výkonnostn­í vrchol.

Optimista (či člověk, který si takových průlomů outsiderů vyloženě užívá) naopak poukáže na to, že v Číně si mužstvo kouče Ronena Ginzburga všechno zasloužilo. Že bylo plné individual­it i soudržnost­i.

„Jistě, favority nebudeme,“pronesl Ginzburg před dalším gargantuov­ským úkolem. „Ale taky jsme předvedli, že můžeme hrát proti každému na světě a můžeme každého porazit. Bavíme se o jednom týdnu v červnu. Pokud budou všichni zdraví a ve formě, pokud při nás zároveň budou stát hvězdy... Pak se může stát cokoli.“

Jízdní plán by měl být následujíc­í. Češi musí nutně porazit Uruguay, čímž získají jistotu postupu do semifinále. Dále nastoupí proti Turecku a vítěz bude mít příště teoreticky lepšího soupeře. Prakticky už nikoli, v semifinále narazí na někoho z dvojice Kanada, Řecko. A pak ještě finále.

Až takhle složité to bude.

A hlavně je nyní na konci listopadu těžké, ba téměř nemožné odhadovat jednotlivé proměnné. Kdo konkrétně přijede? „Dovedu si představit, že se některé hvězdy NBA olympijské kvalifikac­e nezúčastní, pokud neuvidí reálnou šanci na postup. Třeba že by Řekové nebyli v plné polní, ale nepředbíhe­jme,“dumá reprezenta­ční manažer Michal Šob. Anebo faktory následujíc­í: zranění, únava, tlaky z klubů kvůli smlouvám...

Češi evidentně potřebují mít nabito na maximum. Pokud v jejich kádru bude ve vrcholné formě hrající Tomáš Satoranský, jemuž nejspíš skončí sezona v NBA s Chicago Bulls brzy a měl by mít dostatek času na odpočinek i přípravu, a spolu s ním oba obři Jan Veselý a Ondřej Balvín a střelecky nažhavená křídla Hruban s Jaromírem Bohačíkem, jednorázov­ý úspěch proti gigantům vážně není sci-fi.

Tak jako v Číně.

Zároveň je fér si přiznat, že jakákoli nepřízeň už české šance hodně snižuje. Celá kanadská mise bude ve znamení snahy se basketbalo­vému osudu vzepřít, znovu šokovat.

Což bude nikoli nemožné, ale mimořádně těžké ano. Zároveň je odměna adekvátní náročnosti.

 ?? Foto: Getty Images ?? Proti Turkům Výhra nad Tureckem odstartova­la báječnou jízdu týmu kolem Tomáše Satoranské­ho (vpravo) až k senzačnímu šestému místu. V cestě na olympiádu stojí stejný soupeř.
Foto: Getty Images Proti Turkům Výhra nad Tureckem odstartova­la báječnou jízdu týmu kolem Tomáše Satoranské­ho (vpravo) až k senzačnímu šestému místu. V cestě na olympiádu stojí stejný soupeř.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia