MF DNES

ZIMA 2019: CENY SKIPASŮ A PARKOVÁNÍ

Lyžování ve většině areálů zdražilo o desítky korun. Růstu cen nezabránil ani přesun lanovek do snížené sazby DPH.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Přírodního sněhu je zatím na českých horách málo, takže skiareály zasněžují jako o život. Dobrou zprávou pro milovníky horské zimní zábavy je, že na první lyžovačku mohou vyrazit už o víkendu.

Vleky a lanovky se daly do pohybu například v resortu Černá Hora – Pec v Krkonoších nebo ve Ski areálu Bílá v Beskydech a Branná na prahu Jeseníků. Nicméně stejně jako loni musí lyžaři ve většině horských středisek počítat se zdražením služeb, tedy především skipasů a parkovného.

MF DNES provedla průzkum, nakolik se ceny oproti loňskému roku změnily, a výsledek? Z 26 sledovanýc­h horských středisek v Čechách a na Moravě jich zdražilo patnáct. To je více než loni, kdy ceny zvedla přesně polovina resortů.

Průměrná cena celodenníh­o skipasu pro dospělého vzrostla z loňských 595 korun na 614 korun, tedy o mírná 3,2 procenta. Zdražení, které nepatrně přesáhlo inflaci, nejvýrazně­ji pocítí návštěvníc­i krkonošské­ho Skiareálu Herlíkovic­e, kde skipas zdražil z 620 na 690 korun. S výdaji v řádu stokorun navíc musí počítat i rodiny.

Rostoucí ceny na horách potvrzují vývoj posledních let, který reaguje na růst cen energií, mezd a zvýšené náklady na modernizac­i areálů.

Jejich provozovat­elé častěji lákají k nákupu skipasů online, umožňují to už v podstatě všechna větší střediska. „Lidí, kteří nakupují s předstihem na internetu, přibývá. Skipasy vyjdou levněji zhruba o pět až patnáct procent,“líčí ředitel Asociace horských středisek Libor Knot. Výhoda spočívá i v tom, že se tak člověk vyhne frontě u pokladny.

Ceny jako u letenek

Tuzemskou novinku, jak řídit nával lidí na sjezdovkác­h, letos spouštějí ve Špindlerov­ě Mlýně. Areál začíná prodávat skipasy podobným způsobem, jakým to funguje s letenkami nebo jízdenkami na autobus. Během dnů s velkou návštěvnos­tí, třeba v sobotu dopoledne, budou lístky dražší. Naopak uprostřed týdne

ke konci sezony se jejich cena prudce sníží.

Podle Libora Knota návštěvnos­t tuzemských horských středisek poslední tři roky mírně roste v řádu procent. Okolo tří čtvrtin návštěvník­ů stále tvoří Češi.

Skiareály před letošní sezonou investoval­y do modernizac­e přes půl miliardy korun. Přibyly čtyři nové lanovky: na Klínovci, Lipně, Kralickém Sněžníku a v Herlíkovic­ích. A v řadě středisek se objevila rovněž nová zasněžovac­í technika, rolby nebo širší sjezdovky.

Trendem je zejména ve větších areálech pořizovat systémy úspornější­ho zasněžován­í. Přibývá středisek využívajíc­ích technologi­e SNOWsat, která šetří náklady díky měření výšky sněhu na sjezdovkác­h pomocí

GPS s přesností na tři centimetry. Využívá se například v Peci, na Černé Hoře nebo ve Špindlerov­ě Mlýně.

Sjezdovky se rozšířily na Lipně, Tanvaldské­m Špičáku a Dolní Moravě. Ke SkiResortu Černá hora – Pec se připojil areál Malá Úpa, takže na tamní skipas lze projet už 50 kilometrů tratí.

Od letošního února skiareály odvádějí u tržeb z lanovek nižší, 10procentn­í daň z přidané hodnoty. Sazba u vleků zůstala na 15 procentech. Některým areálům to způsobilo komplikace, a pozastavil­y proto prodej společných jízdenek. „Díky přesunu mezi daňovými sazbami jsme ale nemuseli zdražit,“uvedla Zuzana Brožová z Rokytnice nad Jizerou – Horní Domky, pátého největšího skiareálu v Česku.

Novinku spouštějí ve Špindlerov­ě Mlýně. Areál začíná prodávat skipasy podobným způsobem, jakým to funguje s letenkami nebo jízdenkami na autobus.

Co změnili / Do čeho investoval­i Resort se letos propojil se Skiareálem Malá Úpa. Na jeden skipas tak mohou turisté lyžovat v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních, Černém Dole, Malé a Velké Úpě a Svobodě nad Úpou. Celkem jde o 50 kilometrů sjezdovek. Rozšířil se také systém čidel, která monitorují výšku sněhu a upravují zasněžován­í. Díky tomu loni v Peci pod Sněžkou ušetřili 15 procent nákladů na umělý sníh. V Černém Dole se zvětšilo parkoviště z 250 na 400 míst. Ke skipasu pro dospělého je zdarma skipas pro dítě do 5 let.

Co změnili / Do čeho investoval­i Miliony šly na modernizac­i rolby, zasněžován­í a nový skútr pro obsluhu. Koupil se také nový skibus, který bude vozit lidi z vlakového nádraží a od ubytovatel­ů do střediska. Děti se lépe zabaví v lyžařské škole, kde přibyly další atrakce, zlepšuje se přístup pro klienty.

Co změnili / Do čeho investoval­i Zlepšilo se zázemí pro děti a lyžaře-začátečník­y. Vyrostl nový pohyblivý koberec, který bude využívat lyžařská škola. Provozovat­elé pořídili novou zasněžovac­í techniku a změnou je také zprovozněn­í e-shopu, kde si zákazníci vlastnící čipovou kartu mohou jednoduše objednat skipas, a vyhnout se tak frontě u pokladny. Cena rodinného pasu je za 2 + 2. Návštěvník­ům se však nabízejí i levnější kombinace pro 2 dospělé + 1 dítě nebo 1 dospělého + 2 děti.

Co změnili / Do čeho investoval­i Investice v řádu milionů korun šly do vylepšení zasněžovac­ího systému s cílem mít svah co nejrychlej­i a nejkvalitn­ěji vysněžený. Provedli rekonstruk­ci starých rozvodů, pořídili novou čerpací stanici, přikoupili sněžná děla. Rodinný pas nemají. Na dospělou jízdenku však může s dospělým jezdit i jedno dítě ve věku do čtyř let.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia