MF DNES

Ledecká senzačně vyhrála sjezd

Ledecká je první Češkou, která vyhrála pohárový sjezd

-

Vážně se to stalo? Znovu po téměř dvou letech měla Ester Ledecká v cíli závodu podobný výraz, ve kterém se mísilo překvapení, šok, nechápavos­t.

Poprvé takhle vyplašeně koukala na všechny strany na olympijský­ch hrách v Pchjongčch­angu, když senzačně ovládla super-G poté, co některé televizní společnost­i už ukončily přenos.

A včera znovu. Kralovala úvodnímu sjezdu sezony Světového poháru v kanadském Lake Louise.

„Už v tréninku ukazovala, že to může být zajímavé. Pokaždé jí vyšla některá z pasáží, teď je konečně spojila, jela skvěle. Máme samozřejmě velkou radost,“hlásil pro Českou televizi spokojený trenér Tomáš Bank.

O kousek se zlepšit

S číslem 26, ano, se stejným číslem jako při olympijské­m šoku, vyrazila Ledecká na trať. Start měla o něco pomalejší, na v tu chvíli vedoucí Corinne Suterovou ztrácela sedm setin. Bylo to však naposledy, co mezičas Ledecké svítil červeně.

Další mezičas – náskok 17 setin, ten následujíc­í – náskok půl vteřiny!

Už ho neztratila. Suterovou porazila o 35 setin. A žádná z dalších závodnic rychlejší nebyla.

„Stačilo by mi zase se o kousek zlepšit,“povídala 24letá Češka před startem.

Kdyby tak tušila. Na oblíbené kanadské trati se stala první Češkou, která dokázala vyhrát závod Světového poháru v rychlostní disciplíně. Před ní za časů Českoslove­nska sice triumfoval­a na počátku 80. let Jana Gantnerová, ale ta byla slovenské národnosti.

Vzpomínky na triumf Ledecké v Pchjončcha­ngu rázem ožily nebývalou měrou.

V Koreji ovládla olympijský super-G rozdílem jediné setiny sekundy. Legendární americký sjezdař Bode Miller tehdy její závod komentoval pro televizní společnost NBC a ještě letos při návštěvě Prahy nadšeně vzpomínal: „Dokázala něco, co bylo vlastně nemožné, získala zlato ve dvou zcela odlišných sportech,“připomněl čtyřnásobn­ý mistr světa. „Olympiáda si žádá lidi s odlišnou mentalitou, kteří nepojedou jen normálně, ale udělají něco jinak než ostatní, což Ester Ledecká udělala. I já jsem býval takový.“

V následné poolympijs­ké zimě 2018–2019 dala Ledecká kvůli termínové kolizi přednost sjezdařské­mu světovému šampionátu před snowboardo­vým, ale ve švédském Are marně vyhlížela úspěch.

V super-G skončila devětadvac­átá, dokonce i za reprezenta­ční kolegyní Pauláthovo­u, načež vykládala: „Třeba si i můj trenér Tomáš Bank uvědomí, že to chce opravdu víc zkušeností a že se budu do špičky dostávat kousek po kousku.“Bank uvažoval, že na lyžích mohla znejistět po předchozíc­h pádech.

Sjezd dojela sedmnáctá, a tak nejlepšího umístění na šampionátu dosáhla 15. místem v superkombi­naci. Náladu si poté spravovala celkovým vítězstvím ve Světovém poháru v alpských disciplíná­ch snowboardi­stů.

Skvělý pocit

Od té doby uplynulo více než třičtvrtě roku. Na prahu nové sezony

Ledecká opět sršela optimismem: „Být tolik týdnů, měsíců a let světovou jedničkou na snowboardu je příjemné pro psychiku. A na lyžích jsem udělala dobrý posun ve výkonnosti. Na další závody už se moc těším.“

Včera své pozitivní nastavení proměnila v suverénní triumf.

„Je to skvělý pocit. Byl to nádherný závod. Jsem nadšená ze své jízdy, a pokud to takhle půjde dál, budu ráda,“citoval Ledeckou rakouský server Laola1.

 ??  ??
 ??  ?? První Olympijská vítězka Ester Ledecká si jede pro první triumf ve Světovém poháru. Foto: ČTK
První Olympijská vítězka Ester Ledecká si jede pro první triumf ve Světovém poháru. Foto: ČTK
 ??  ?? Matěj Tomíček
Matěj Tomíček
 ??  ?? Tomáš Macek
Tomáš Macek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia