MF DNES

Výbuch plynu zničil panelák v Prešově

● Exploze odtrhla celé panely ● 5 mrtvých, 40 zraněných ● Lidi zachraňova­li i vojáci

-

PREŠOV Na sídlišti ve slovenském Prešově včera těsně po poledni vybuchl plyn v jednom z paneláků. Podle policie zemřelo pět lidí.

Následky exploze byly tak obrovské, že kromě hasičů a záchranářů zasahovala u katastrofy i armáda.

Hasiči uvedli, že evakuovali všechny, které našli a viděli. V některých bytech však zřejmě ještě vpodvečer byli uvěznění lidé. V domě se zhroutila část schodiště a hrozilo i zřícení celé budovy.

Vrchní patra domu byla kompletně v plamenech, takže tragédie připomínal­a zmenšenou verzi neštěstí z 11. září 2001.

Jeden člověk se údajně vrhl z výšky, aby unikl před plameny. Později však bylo řečeno, že ho výbuch vyhodil z balkonu nebo že balkon byl poškozený a on z něho vypadl.

Poškození domu bylo skutečně rozsáhlé – v nejhůř postiženýc­h poschodích odpadly obvodové panely. A panel, který původně tvořil zábradlí jednoho z balkonů, visel dolů na zdeformova­né ocelové armatuře.

Zraněných bylo více než čtyřicet, nikdo by však neměl být v ohrožení života.

Výbuch podle vyšetřovat­elů nastal v šachtě v devátém poschodí budovy, zhroutila se konstrukce schodiště a hrozí celkový kolaps domu. Exploze byla tak silná, že vyrazila okna i v okolních domech.

Svědkyně uvedla, že na místě byl před explozí cítit plyn. Poté začalo hořet a oheň se rozšířil do dalších poschodí.

Vrchní patra byla krátce po výbuchu kompletně v plamenech, poslední tři podlaží byla úplně vyhořelá a střecha byla otevřená.

Kvůli zhrouceném­u schodišti se do budovy nešlo dostat zevnitř a kvůli nestabilit­ě budovy záchranné práce probíhaly jen zvenku. Na místě přistálo několik vrtulníků, dorazili i vojáci z prešovské posádky. Situaci při hašení však komplikova­l vítr a velká vzdálenost od ohniska požáru.

Na balkonech stáli podle svědků lidé, kteří volali svým blízkým a uklidňoval­i je, že jsou v pořádku. Někteří byli také na střeše. Hasiči odpoledne oznámili, že se jim pomocí výškové techniky podařilo evakuovat všechny, které viděli a našli.

Včera večer bylo 34 evakuovaný­ch. Záchranáři však nevylučova­li, že v budově mohli zůstat ještě nějací lidé.

„Situace je kompliková­na tím, že po výbuchu se zhroutilo schodiště a hasiči musí vstupovat do budovy zvenčí přes žebříky na úrovni šestého poschodí,“řekla včera odpoledne slovenská ministryně vnitra Denisa Saková, která na místo přijela.

Policie vyzvala obyvatele, aby se k budově nepřibližo­vali. Hrozily totiž další výbuchy. Veřejnost také požádala, aby nesdílela video s pádem první oběti z balkonu.

Evakuovány byly i okolní domy, v nichž byla vypnuta elektřina a plyn. Mnohým exploze rozbila okna. Po setmění se ale ukázalo, že v některých bytech si lidé svítí baterkou. Policie byla podle serveru Sme připravená evakuovat je i proti jejich vůli.

Záchranné složky rovněž pokácely stromy v okolí, aby měly snazší přístup k místu nehody.

Expert přes statiku Alexander Tesák prohlásil ve slovenské televizi, že zřícení celého domu akutně nehrozí. „Je to panelák a ten má betonový nosný systém, takže nehrozí něco podobného případu dvojčat v New Yorku, která měla ocelový nosný systém.“Pokud ale budova bude příliš poškozena, mohla by být nakonec zbourána.

„Myslel jsem si, že je to zemětřesen­í,“řekl jeden svědek, který byl v době výbuchu ve vedlejším domě.

Nejhorší tragédie za 50 let

Příčina výbuchu nebyla včera známa. „Přišla jsem domů po noční a dalších pochůzkách po městě. Když jsem přicházela, dělníci vykopávali u domu velké díry. U vchodu byl velmi cítit plyn, tak jsem je na to upozornila. Říkali mi, že je všechno pod kontrolou, a jeden z nich šel se mnou do bytu,“řekla deníku Sme svědkyně tragédie Silvia Hrebenárov­á. „V mém bytě plyn cítit nebyl, tak jsem si šla lehnout po noční,“dodala žena, která bydlela v desátém patře, které patřilo k nejvíce zasaženým. Ven se dostala s pomocí vysokozdvi­žné plošiny hasičů, její byt úplně shořel.

Podle primátorky města Andrey Turčanové je to nejhorší tragédie v Prešově za uplynulé půlstoletí. Politička dodala, že město nabídlo zasaženým lidem ubytování na internátec­h a v penzionech. Do přilehlé školky se lidé přicházejí ohřát. Využít mohou i pomoci psychologů.

Na Facebooku vznikla skupina na pomoc osobám postiženým prešovským neštěstím. Lidé v ní nabízejí například oblečení, deky, nábytek, peníze i dočasné ubytování. (iDNES.cz, zah)

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Ohnivá zkáza Horní patra panelového domu byla v jednom ohni, hasiči se dlouho nemohli dostat k epicentru požáru. Okna byla vytlučená v celém domě, tlaková vlna musela mít obrovskou sílu.
Foto: Profimedia.cz Ohnivá zkáza Horní patra panelového domu byla v jednom ohni, hasiči se dlouho nemohli dostat k epicentru požáru. Okna byla vytlučená v celém domě, tlaková vlna musela mít obrovskou sílu.
 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia