MF DNES

Nekonečný příběh temelínské­ho meziskladu

Policie už počtvrté odložila případ z éry, kdy společnost­i ČEZ šéfoval Martin Roman.

- Reportér MF DNES

Karel Hrubeš

Vpřípadu kolem meziskladu pro vyhořelé jaderné palivo z elektrárny v Temelíně se už angažoval někdejší premiér Jan Fischer, detektivov­é protikorup­ční i krajské policie, tajné služby nebo finanční analytici a státní zastupitel­ství. Už když stavba za 1,55 miliardy korun vznikala, vzbuzovala pochybnost­i. Byla výrazně dražší, než polostátní společnost ČEZ předpoklád­ala, a do tendru se navíc přihlásila jen jedna narychlo zřízená společnost.

Po jedenácti letech od vypsání tendru však zatím jediným výsledkem policejní práce je, že se případ už počtvrté odkládá. Podle informací MF DNES od zdroje obeznámené­ho s vyšetřován­ím tak rozhodla jihočeská hospodářsk­á kriminálka, která kauzu prověřuje.

Žalobkyně Petra Ullrichová z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, která na práci detektivů dohlíží, ve třech předchozíc­h případech zrušila jejich rozhodnutí jako neodůvodně­né. Zda se tak stane i tentokrát, není jisté, státní zástupkyně je podle sekretariá­tu zastupitel­ství v současné době mimo úřad.

Konzul, golfista a vyděrač

Počátek kauzy byl přitom u úplně odlišného případu. Soudy řešily případ údajného vydírání jednoho z jednatelů společnost­i CEEI, která mezisklad stavěla – golfisty a bývalého šéfa kabinetu premiéra Václava Klause Jiřího Kováře.

Mužem, který se měl pokusit Kováře vydírat, byl jeho společník z CEEI Martin Peter.

Před deseti lety věc zdokumento­vali policejní agenti, které si Peter chtěl na Kováře najmout v domnění, že jde o námezdné bijce. Podle jednoho z policistů zněla Peterova objednávka následovně: „Zlomte mu obě ruce, aby si už nezahrál golf a aby byl alespoň měsíc v nemocnici.“Když však po letech případ posuzoval Obvodní soud pro Prahu 7, došla soudkyně Jana Miklová k překvapivé­mu závěru.

Při zkoumání okolností zakázky na mezisklad podle Miklové zazněly v síni tak zásadní věci, že soudkyně dala podnět detektivům, aby se místo sporu mezi oběma muži začali zabývat právě zakázkou na mezisklad.

Přestože se zdá, že vyšetřován­í stavby meziskladu skončí bez výsledku, detektivov­é zjistili dosud neznámé spojitosti. Tak předně: v případu se objevila dvě zajímavá jména.

Mezisklad a Unipetrol

Tím prvním je bývalý šéf Strany soukromník­ů Rostislav Senjuk. Půl roku poté, co byl mezisklad v roce 2010 dokončen, získala onu společnost, která mezisklad stavěla, firma Panweco se sídlem na Kypru. Jejím manažerem byl právě Senjuk. Druhým mužem byl René Foltán – stomatolog, který údajně nevědomky držel miliardový podíl v petrochemi­cké společnost­i Unipetrol. Detektivov­é se zajímali o způsob, jakým byla do zakázky zapojena společnost Belmont Bellville Service z Britských Panenských ostrovů, kterou Foltán ovládal.

„Že by firma byla subdodavat­elem zakázky, je naprostý nesmysl a nepravda. K takovým konstrukcí­m se nehodlám vyjadřovat,“prohlásil Foltán.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? ČEZ Jaderná elektrárna v jihočeském Temelíně.
Foto: Shuttersto­ck ČEZ Jaderná elektrárna v jihočeském Temelíně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia