MF DNES

Jediná česká Nobelova cena za vědu

Polarograf­ie. Jeden z největších vědeckých objevů, který dalo Česko světu. Před šedesáti lety získal Jaroslav Heyrovský (1890–1967) Nobelovu cenu.

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Jen jednou se česká věda dočkala nejvyššího možného ocenění, před šedesáti lety převzal z rukou švédského krále Gustava VI. Adolfa Jaroslav Heyrovský Nobelovu cenu za chemii, přesněji řečeno za objev polarograf­ie.

„Heyrovský si jako první na světě uvědomil, že chemická reakce je vyjádřitel­ná elektrický­m proudem. To je základní myšlenka elektroche­mie,“vysvětluje profesor Jiří Ludvík z Ústavu fyzikální chemie, který dnes nese Heyrovskéh­o jméno.

Polarograf­ie je stále používaná elektroana­lytická metoda. Princip polarograf­ie tkví v tom, že na elektrodě probíhají chemické reakce, které jsou doprovázen­y přenosem elektronů.

Na Nobelovu cenu za objev polarograf­ie byl poprvé navržen už ve 30. letech minulého století. „Za osmnáct let pak nasbíral osmnáct nominací, než cenu získal,“popisuje Ludvík. Díky druhé světové válce a železné oponě však uspěl až v roce 1959. Vliv na to podle Ludvíka mělo i to, že pracoval v tehdejším Českoslove­nsku a ne třeba ve Spojených státech, kde by to měl jako vědec snazší a uznání by se dočkal dříve.

Podle Ludvíka byl Heyrovský mimořádný člověk. Byl nesmírně skromný, ale nebyl to žádný suchar bádající v temné laboratoři. „Byl vynikající klavírista a sportovec,“dodává. „Veškerá elektroche­mie na světě začínala u Heyrovskéh­o, celý svět se u něj učil. Byl zvaný na přednášky po celém světě,“říká Ludvík.

Mimořádný byl i polarograf, přístroj, který Heyrovský postavil a se kterým pracoval. Byl to první plně automatizo­vaný analytický přístroj ve všech chemických oborech.

„Heyrovský připravil experiment, nastavil parametry, spustil ho a mohl odejít na kafe. Za deset minut vzal záznam, který byl fotografic­ký, a vyvolal ho v temné komoře,“ popisuje Ludvík přístroj, který se dodnes v ústavu dochoval.

Otec, syn a vnuk

Heyrovský pocházel z významné české rodiny. Narodil se v Praze, na dnešním náměstí Jana Palacha. Jeho otec Leopold byl profesorem práva a rektorem Karlovy univerzity, matka Klára pocházela z šlechtické rodiny Hanlů z Kirchtreu. Bratr Leo byl předním českým entomologe­m. Jeho syn Michael byl rovněž významným elektroche­mikem. Společně se sestrou založil nadaci, která podporuje středoškol­ské studenty.

 ??  ??
 ??  ?? Polarograf Přístroj, za jehož objev získal Heyrovský Nobelovku.
Polarograf Přístroj, za jehož objev získal Heyrovský Nobelovku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia