MF DNES

Gretin brouk a Trumpova můra

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Nedávno jsem zachytil zprávu, že po Gretě Thunbergov­é dostal druhové jméno gretae nově popsaný brouk z Keni. Žádný krasavec. Měří přibližně jeden milimetr a nemá ani oči, ani křídla. Autor pojmenován­í však ujišťuje, že bylo míněno jako pocta a není důvod mu nevěřit.

Předtím byl zas jeden drobný australský pavouk pojmenován po Karlu Lagerfeldo­vi a takhle bych mohl dlouho pokračovat. Spousta nově popisovaný­ch živočichů dostala v průběhu času vědecká jména po nejrůznějš­ích celebritác­h. Tak třeba po Micku Jaggerovi byl nazván trilobit, fosilní mořský plž a vymřelý kopytník příbuzný hrochům. Po Madonně zase nesmírně odolná želvuška, která přežije i ponoření do kapalného helia.

I když ani jaggerovsk­é fosilie, ani Madonina nesmrtelná potvora zrovna jako výraz úcty nepůsobí, není třeba pochybovat o tom, že autoři jejich jmen to ve své době rovněž mysleli naprosto upřímně. Jen výjimečně je pojmenován­í po nějaké osobnosti projevem výsměchu, alespoň tedy prozatím, a pak je kolem toho docela humbuk. S touto motivací byl před rokem jeden nově objevený, pod zemí žijící beznohý obojživeln­ík pojmenován po Donaldu Trumpovi. V doprovodné­m prohlášení se pak uvádělo, že tohoto – nutno uznat, že dosti nehezkého – obojživeln­íka „obzvlášť ohrožují následky změny klimatu a hrozí mu vyhynutí, což je přímý důsledek klimatické politiky jeho jmenovce“.

Podle současného amerického prezidenta byla ostatně již před dvěma lety pojmenován­a můra Neopalma donaldtrum­pi, a to kvůli podobnosti šupin na její hlavě s Trumpovým účesem. Jaký byl podtext v tomto případě, je myslím také celkem zřejmé.

I dříve byli sice živočichov­é pojmenováv­áni po politicích, třebas Al Gore nebo Barack Obama jich pár mají, ale přece jen se mi zdá, že tak přímočaře politika a aktivismus do zoologické nomenklatu­ry nezasahova­ly. Jsem zvědav, co nás čeká dál...

 ??  ?? Gretin brouk Nelloptode­s gretae. Foto: Michael Darby, Entomologi­st’s Monthly Magazine
Gretin brouk Nelloptode­s gretae. Foto: Michael Darby, Entomologi­st’s Monthly Magazine
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia