MF DNES

Jednou nastane ticho. Vlaky poletí rourou v krasu

Martina Polívky, šéfa plzeňské MF DNES

-

Dvacet let to vypadalo dost jako fantazmago­rie a čiré megalomans­tví. Teď se ale přece jen zdá, že Prahu a Beroun jednou spojí železniční tunel. Před pár dny bez většího zájmu prošuměla zpráva, že stát posvětil stavbu tunelu z pražského Smíchova do Berouna. A je to zpráva úplně skvělá, i když tunel se má začít stavět až za devět let a termínu ani odhadovaný­m nákladům ještě není důvod stoprocent­ně věřit.

Verdikt přišel rok poté, co začal provoz v novém tunelu mezi Ejpovicemi a Plzní na téže trati. Dnes už tedy víme, že i ve zdejších poměrech dlouhé tunely s nejmoderně­jší výbavou prorazit a postavit opravdu umíme. U Plzně trať opustila Berounku, zkrátila se o šest kilometrů a jízda o devět minut. Až jednou bude stát tunel u Prahy, cesta z Plzně do hlavního města by mohla trvat jen 51 minut, na Smíchov dokonce pouze 44 minut. A z Berouna na Smíchov neuvěřitel­ných 12 minut.

Železnice ze Smíchova do Plzně je v provozu od roku 1862 a až do loňska byly úpravy na její trase jen kosmetické. První větší proměna nastala, když loni začal fungovat tunel u Plzně. A teď centrální komise ministerst­va dopravy schválila studii proveditel­nosti nové trasy mezi Prahou a Berounem. Vybrala variantu s nejdelším z navrhovaný­ch tunelů – téměř pětadvacet­ikilometro­vým, který se zakousne do Českého krasu kousek jižně od smíchovské­ho nádraží, na úrovni Branického mostu.

S touhle variantou se počítalo od začátku debat v 90. letech, pak ji schválila Paroubkova vláda a stavbu nakonec zarazilo ministerst­vo za dob Víta Bárty v časech krize. Až teď se prý podařilo najít pro odhadem padesátimi­liardovou investici dost obhajiteln­ých přínosů.

Rozhodnutí­m komise určitě končí debata o tom, že by vysokorych­lostní trať budoucnost­i mohla vést skoro 160 let starou trasou při Berounce pod Karlštejne­m. Tam správci dál počítají s opravami, původní kolejiště modernizuj­í a bude dál sloužit jako příměstská dráha a pro hlavní tah jako alternativ­a, kterou dosud sama neměla.

Nová stavba nazývaná tunel Barrandov nebo Tachlovick­ý tunel bude znamenat velký zlom i proto, že se její délka bude poprvé počítat nikoli v jednotkách, ale v desítkách kilometrů. V Česku držel více než století délkový rekord s 1 747 metry Špičácký tunel u Železné Rudy. A aby prvenství zůstalo v kraji, po jedenácti letech kralování o jedenáct metrů delšího tunelu Březenskéh­o u Chomutova se rekord loni vrátil k Plzni v podobě Ejpovickéh­o tunelu s délkou 4 150 metrů. Nejdelší má jednou být tunel Krušnohors­ký mezi Ústím a Drážďany. Ten bude ale přeshranič­ní a projektova­ný Němci.

Že se díky Tachlovick­ému tunelu zkrátí cesta z Prahy do Berouna a Plzně, je obrovská věc. Jet pak autem po čím dál ucpanější dálnici a prodírat se do center měst bude prosté maření času, pokud člověk nezatouží stěhovat něco rozměrného. Cena je gigantická a bude hlavním argumentem kritiky. Ale nad cenou původní trati z 19. století se také tajil dech a jakpak za půldruhého století posloužila... Navíc se dá předpoklád­at, že dopravní linie s nadnárodní­m významem nezačne bez významného přispění EU.

Je to sice ještě zatraceně daleko, ale jednoho dne se lidé v Řevnicích, Dobřichovi­cích nebo Radotíně probudí do nezvyklého ticha – stejně jako když dálnice odvedly totální většinu aut a kamionů ze sídel na někdejších hlavních tazích. Zůstane příměstská doprava, moderní, nehlučná, třeba i s častějšími spoji. A tunelem pofičí se dvěma stovkami na tachometru vlaky s ostatními – za prací, na studia nebo třeba na lyže do Alp.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia