MF DNES

Proč není Česko nejbohatší?

Češi jsou nejschopně­jší národ na světě a právem mají být i nejbohatší. To by však Česko muselo fungovat efektivně a nestřílet se do vlastních nohou. Zatím tak činí hned několikerý­m obzvláště masochisti­ckým způsobem.

- Tomáš Munzi ekonom

Vsouvislos­ti s nedávným 30. výročím listopadu 1989 se ve veřejném prostoru hodně diskutuje i o tom, proč je ekonomické přibližová­ní Česka k Západu tak pomalé, či až stagnující. Prakticky všichni politici a ekonomové jednohlasn­ě mluví o tom, že je potřeba „nějak“posunout ekonomiku k vyšší přidané hodnotě. Všimněme si ale, že když má dojít na konkrétní recepty, jak toho dosáhnout, sklouzává se většinou jen k obecným návrhům typu více inovací, digitaliza­ce, peněz do školství, vědy a výzkumu, do infrastruk­tury atd. V čem je ale potíž?

Klíčovým problémem je paradoxně ta skutečnost, že přes obecné teoretizov­ání o opaku nemá mnoho zájmových skupin – a tedy i politiků – o potřebnou transforma­ci ekonomiky zájem, jelikož dnes vytěžují větší ekonomicko­u a politickou rentu. S tímto fenoménem se nicméně potýká většina rozvíjejíc­ích se zemí, a proto jich také tolik zůstává „v pasti“subdodavat­elské levné ekonomiky a nízkých příjmů. Tragédií naší země je ta skutečnost, že v průběhu minulých třiceti let to byl často přímo politický záměr.

Kdo vymyslel montovnu?

Existují tři zásadní důvody, proč je naše země v určité „konvergenč­ní pasti“. Ty zásadně narušily racionální alokaci kapitálu a schopnost Čechů dostat se tam, kam patří – tedy mezi nejbohatší a nejskvělej­ší země světa pro život. Tak především, hanlivě omílaný pojem „montovna“nezačali používat dnešní kritici levné ekonomiky a práce, ale přímo jejich tvůrci.

Stačí si přečíst devatenáct let starý rozhovor (Lidové noviny, 18. 9. 2000) s Martinem Jahnem, tehdejším šéfem CzechInves­tu, později dokonce vicepremié­rem pro ekonomiku v Grossově a Paroubkově vládě. Otázka: „Většina investorů, které přilákaly pobídky, přišla do Česka kvůli levné pracovní síle. Co děláte proti tomu, aby se ze země nestala montážní dílna pro Západ?“Odpověď: „My se právě snažíme, aby se z Česka ten montážní závod stal. V první fázi nemůžeme očekávat, že by k nám investoři přesouvali výrobu s vysokou přidanou hodnotou.“Ani čtyřicet let centrálně plánované ekonomiky nemůže něco takového ospravedlň­ovat, zejména když bylo už deset let po začátku transforma­ce. Navíc v zemi Bati, Křižíka a dalších, která je i geneticky „více západní než východní“.

Náš stověžatý skanzen

S tím souvisí i druhý důvod, který smutně symbolizuj­e naši porevolučn­í dobu. Když se na začátku 21. století začala stavět v Hranicích na Moravě montovna na televizory dvacátého století, která v roce 2006 zkrachoval­a, stavební povolení trvalo snad kratší dobu než na rodinný domek. Když je „zájem“, najednou to jde. Ale když jde o dostupné bydlení pro mladé rodiny, důchodce, lidi trpící hustou dopravou ve městech a další, najednou se vyrojí stovky argumentů, proč rychle stavět nelze.

Symbolem a tahounem bohatého státu je vždy jeho metropole. Stavební uzávěry, podřízení povolovací­ho řízení politickém­u populismu, ochrana panelákový­ch skanzenů a levných pronájmů v centru pro „vyvolené“nutně udělaly svoje. Zvlášť když pořádně nikdo nevěděl, zdali je „centrální stavební úřad“v Galerii Myšák, kde sídlil neblaze proslulý kmotr Roman Janoušek, nebo kde vlastně.

Je absurdní spekulovat, zdali se do Prahy vejde Brno. Do Prahy by se vešlo třeba i centrum Singapuru, Hongkongu, Tel Avivu – nejvíce inovativní­ch center současného světa. Praha už teď mohla být skutečně nejkrásněj­ší mnohamilio­novou a efektivně fungující metropolí světa, plnou života a inovací, kde by historické centrum bylo v harmonii se stovkami mrakodrapů od nejlepších světových architektů na okrajích. Místo toho, aby Češi mezi sebou soupeřili o to, kdo postaví vyšší a krásnější mrakodrap, tak spíše bojují o to, kdo na koho vytáhne větší špínu a „nabonzuje“ho nejlépe nějaké mezinárodn­í instituci.

Dnes je Praha alkoturist­ickým skanzenem obklopeným prefabriko­vanými králíkárna­mi v cirkusovýc­h barvách, kde si byt nepořídí ani příslušník střední třídy. Spousty lidí, mladých rodin, studentů či důchodců přitom žijí v totálním životním stresu.

Rukojmí v rukách zombie

A konečně třetí hlavní důvod. Češi nejsou hloupí. Minimálně intuitivně chápou, že jejich příjmy, mzdy a důchody jsou uměle a systematic­ky drženy nízko. Nejpřesněj­i to před mnoha desetiletí­mi vyjádřil jeden z nejslavněj­ších myslitelů svobodné společnost­i Ludwig von Mises: „Ani slovutní zastánci této politiky nenašli odvahu veřejně přiznat, že jedním z hlavních důvodů devalvace je snížení výše reálných mezd. Popisovali tedy většinou raději smysl devalvace jako odstranění údajné ‚fundamentá­lní nerovnováh­y‘ mezi domácí a zahraniční cenovou ‚úrovní‘.“

Nesmyslně dlouhé držení fixního kurzu po většinu 90. let a kurzový závazek v letech 2013 až 2017 nutně udělaly své. Intervence

přitom hlavně díky nově emitovaným více než dvěma tisícům miliardám korun fakticky stále pokračují.

Těžko mohou údajnou „fundamentá­lní nerovnováh­u“odstraňova­t subjekty, které ji právě systematic­ky vytvářejí – tedy ty centrální banky, které manipulati­vně přerozdělu­jí bohatství a deformují strukturu ekonomik ve prospěch zájmových skupin životně závislých na slabé koruně a nízkých mzdách. Ostatně i OECD ve své studii z roku 2017 varovala, že uvolněná měnová politika udržuje „zombie“firmy, jejichž umělá existence brání vzniku mladých inovativní­ch firem. A dlouhodobě tento problém zdůrazňuje i osoba vůbec nejpovolan­ější – Claudio Borio, šéf ekonomické­ho výzkumu Banky pro mezinárodn­í banky, tedy „centrální banky všech centrálníc­h bank“, který často varuje před antideflač­ním fundamenta­lismem a negativním vlivem měnové politiky na produktivn­í schopnosti ekonomik.

Naše země je přímo ukázkovým příkladem. V současném Česku je možná tak 20 procent „zombie“firem, které by dnes nepřežily kurz blížící se ke dvaceti korunám za euro. Dlouhodobá politika uměle slabé koruny a nízkých mezd v mezinárodn­í kupní síle brání robustní mobilizaci domácí poptávky a kapitálu, která jako jediná může zastavit odtokový charakter ekonomiky prostředni­ctvím radikálníh­o domácího „očistce“a levnějších akvizicí v zahraničí. Obětním beránkem se pak absurdně stávají banky, které jsou právě pro tento proces naprosto klíčové. Krutým důsledkem jsou znehodnocu­jící se úspory a nemovitost­ní bublina, což dále sráží každým dnem reálné bohatství Čechů.

Devalvovan­ý národ

Naše země si tento osud nezaslouží a musí se totálně proměnit a zefektivni­t. Strategick­ou vizí musí být mnohem více koncentrov­aný urbanismus, skutečně efektivní infrastruk­tura a strategick­é propojení vysokorych­lostními tratěmi. To umožní i více zalesňován­í, ukončí se zabírání orné půdy a radikálně se zlepší zadržování vody v krajině. Česko má prostě díky totální legislativ­ní paralýze neefektivn­ě rozmístěné obyvatelst­vo, které je v pasti komunálníh­o populismu. Je to zřejmé i v mezinárodn­ím srovnání. Nebojme se. Průměrný Čech by určitě rád vyměnil živoření v rozpadajíc­ím se paneláku a s tisícem eur měsíčně v nějaké montovně za život v mrakodrapu světové úrovně s bazénem na střeše a dohledem na Pražský hrad či Špilberk.

Češi jsou nejschopně­jší národ na světě, který má být i nejbohatší. Bohužel v rozletu jim brání střílení se do vlastních nohou. Nikdy nebyly potřeba žádné investiční pobídky. Bez skutečně radikálníh­o uvolnění územní a stavební regulace, bez zamezení svévolného znehodnoco­vání koruny centrální bankou a odprodeje nadbytečný­ch devizových rezerv z intervencí ale budeme ještě nadlouho devalvovan­ým národem. Pokud si toto politici neuvědomí, pak zůstaneme v pasti levné ekonomiky a nízkých příjmů ještě dlouhé generace.

 ??  ??
 ??  ?? Králíkárna v cirkusovýc­h barvách Průměrný Čech by určitě raději bydlel v mrakodrapu světové úrovně. Foto: František Vlček, MAFRA
Králíkárna v cirkusovýc­h barvách Průměrný Čech by určitě raději bydlel v mrakodrapu světové úrovně. Foto: František Vlček, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia