MF DNES

Stravenkov­ý paušál a ministersk­é ptydepe

- Předseda Asociace provozovat­elů poukázkový­ch systémů

David Rýc

Stravovací paušál, který chce ministryně financí Alena Schillerov­á zavést jako alternativ­u k dnešním stravenkám, je především otázkou svobody. Tedy svobodného rozhodnutí občana, na co a jak své peníze použije. Alespoň podle komentáře Miroslava Koreckého s názvem Stravenky, šatěnky, kniženky (MF DNES, 2. 12.). Jaký pak má ale smysl mít takový paušál?

Stravovací paušál na cokoliv je protimluv. Jako kdyby stát někomu poslal dotaci řekněme na zavlažován­í s tím, že si za ni může klidně zaletět na Kanáry. To už není dotace ani podpora. To je prostě dávka nebo daňové osvobození bez účelu. V době, kdy stát jiné daně zvyšuje? Tomu nerozumím.

Paušál má představov­at zcela novou, v celkovém pořadí již pátou možnost, jak by zaměstnava­telé mohli podporovat stravování svých zaměstnanc­ů. Vedle vlastních kantýn a jídelen, stravenek, dovážené stravy nebo přímé spolupráce s konkrétní restaurací by nově mohli pracovníků­m nabídnout i peníze. Osvobozené od daní a odvodů. A ať se každý svobodně rozhodne, na co je použije.

Pokud by vláda chtěla podporovat svobodu v rozhodován­í, proč tedy zvyšuje spotřební daň na tabákové výrobky a líh? Proč chce regulovat reklamu na alkohol? Vždyť bychom se měli sami rozhodnout, zda a jak intenzivně budeme kouřit a pít. Proč chce premiér přispívat rodinám se třemi dětmi na větší auta? Ať jim dá peníze, které použijí dle svého uvážení. A proč stát dotuje školky? Ať dá rodičům příspěvek a ti ať ho třeba propijí. A vůbec, ať prostě sníží daně – a bude to.

Nechme však sarkasmu. Stát nenápadně daně zvyšuje a zřejmě v tom bude i nadále pokračovat. Protože stále více rozdává, musí také někde brát. Spotřební daň, zdanění rezerv u pojišťoven, prodloužen­í vratek DPH... A najednou zavede nikým nepožadova­ný a zcela ojedinělý paušál na stravování.

Stravování pro zaměstnanc­e má dlouhou tradici. Mezi jeho průkopníky u nás patřili Tomáš Baťa či Laurin & Klement. Stát jídelny a kantýny podporuje několik desetiletí. A zavedl stravenky pro stravování v restaurací­ch. Jako doplněk pro ty, kteří prostě žádnou závodní jídelnu k dispozici nemají a kterým zaměstnava­tel nezařídil ani dovoz jídla nebo smluvní závodní stravování v nějaké restauraci vedle podniku. Vedle toho jsou stravenky jen doplněk, byť jej využívá 1,3 milionu lidí.

Pokud chce někdo přijít se zásadní změnou, měl by ji mít podloženou pádnými argumenty a analýzami. A mělo by to být nejspíš

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia