MF DNES

I opuštěný byt dovede dojemně vyprávět

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Jaké to je, nahlédnout někomu za dveře? Neznal jsi je, ale postupně zjišťuješ, že jejich svět se od tvého tolik neliší. I těmito větami zvou tvůrci na neobvyklou instalaci Za dveřmi čp. 21, která je od podzimu k vidění v domě v pražské ulici Za Poříčskou branou.

Zde dlouhodobě sídlí spolek Pomezí, který vedle svých imerzivníc­h představen­í, kde je divák účastníkem děje, nabízí i prostor pro další neobvyklé projekty. „Pomezí na začátku léta vyhlašoval­o výzvu novým tvůrcům, tak jsme jim náš záměr nabídli,“popisuje iniciátork­a projektu Barbora Klapalová. „Oslovila jsem své známé, kteří mají výtvarný cit, zabývají se uměním, ale neživí se tím ani je nevystudov­ali,“popisuje vznik tvůrčího týmu vystudovan­á architektk­a.

Za dveřmi čp. 21 je takzvaný narativní prostor, tedy výtvarná instalace bez herců, která vypráví určitý příběh a kam každý návštěvník zamíří sám. „Projekt je založen na momentu překvapení. Jako divák nevíte, kam vstupujete. Příběh se odvíjí podle toho, jak místnostmi postupujet­e. Každá je nějak výtvarně ztvárněná a sama vypráví úsek života postav z příběhu,“naznačuje Klapalová a dodává, že víc konkrétní být nemůže, aby divák o nic nepřišel. Instalace každopádně imituje kompletní byt jedné rodiny.

Soubor Pomezí obývá celý třípatrový činžovní dům. „My sídlíme ve třetím patře, máme k dispozici sto čtyřicet metrů čtverečníc­h, tedy sedm místností s výhledem do ulice,“vypočítává autorka. „Přípravná fáze příběhu a obecný koncept trvaly přibližně pět měsíců. Samotná realizace asi půl roku,“dodává.

Jednotlivé diváky vpouštějí do instalace po čtvrt hodině. Vzhledem k tomu, že divák má po místnostec­h volný pohyb, každý zažije trochu odlišný příběh v závislosti na tom, co se mu v daných prostorech podaří zjistit a co ho zaujme. „Překvapilo nás, jak moc se dané téma dotýká spousty lidí a jak je dokáže zasáhnout. V prostoru jste sám, příběh vám nevypráví žádný herec a vše se dozvíte skrz předměty, třeba nalezené pohledy. A nejednou se stalo, že se nám někdo rozplakal,“popisuje Klapalová.

Zase v březnu

Všechna podzimní uvedení projektu Za dveřmi čp. 21 jsou už vyprodaná, další zájemci mají šanci opět od 11. března, kdy je k dispozici dalších osm termínů.

„Máme několik nápadů a možností, kam by se projekt mohl vyvíjet dál. Ovšem vzhledem k tomu, že realizace zabere nějaký čas, je problém shánění prostoru,“dodává autorka nezvyklého konceptu.

 ?? Foto: Pomezí ?? Sám v bytě Každý divák prochází místnostmi Za dveřmi čp. 21, celkem tam stráví hodinu a čtvrt.
Foto: Pomezí Sám v bytě Každý divák prochází místnostmi Za dveřmi čp. 21, celkem tam stráví hodinu a čtvrt.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia