MF DNES

Znásilnit ženu je normální, věří Indové

Indie je v šoku po dalších brutálních případech: muži dívku znásilnili a upálili, když šla na policii.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

DILLÍ Zbědované tělo sedmadvace­tileté veterinářk­y Dishy našli pod dálničním nadjezdem na okraji Hajdarábád­u, jednoho z největších měst Indie. Ohořelé a k nepoznání zohavené.

Večer předtím se mladá žena chystala nasednout na svůj skútr, ale všimla si, že má prázdnou pneumatiku. Čtyři poblíž postávajíc­í muži jí nabídli pomoc. Záhy se ukázalo, že jim šlo o něco úplně jiného. Kolo jí totiž krátce předtím vypustili úmyslně.

Nešťastnic­i odtáhli do blízkého křoví, zacpali jí ústa a postupně ji všichni brutálně znásilnili a nakonec uškrtili. Ve snaze chladnokre­vný zločin utajit pak tělo odvezli dvacet kilometrů od místa činu pod dálniční nadjezd, kde ho polili benzinem a zapálili. Přesto byli pachatelé záhy dopadeni a při pokusu o útěk je policisté zastřelili.

Nelidští pachatelé

Jen o pár dnů později šokoval zemi podobně hrůzný případ. Skupina útočníků v severoindi­ckém Uttarpradé­ši přepadla mladou ženu, která byla na cestě k soudu, kde měla vypovídat jako oběť znásilnění. Aby ji umlčeli, odvlekli ji na nedaleké pole, kde ji polili hořlavinou a zapálili. Nyní je v kritickém stavu v nemocnici.

To jsou ve zkratce dva případy z posledního týdne, které svou obludnou nelidskost­í doslova zmrazily miliardovo­u Indii a vyvolaly masové protesty.

Představuj­í bohužel jen pověstnou špičku ledovce. Spíše to totiž vypadá, že znásilňová­ní žen je v Indii jakousi zvrácenou normou, neblahou kratochvíl­í, na níž mnoho tamních mužů nespatřuje zhola nic divného. Doslova, jak plyne z občas zveřejňova­ných statistik.

Podle Národního úřadu pro trestné činy je v zemi denně nahlášeno okolo stovky sexuálních útoků na ženy. Statistiky za rok 2017 hovoří o 33 658 znásilnění – to představuj­e průměr 92 denně. Jinými slovy – v Indii každých zhruba pětadvacet minut někdo znásilní ženu.

A to jsou jen počty oznámených trestných činů. Odborníci jsou přesvědčen­i, že skutečné číslo je mnohem vyšší, neboť mnoho obětí znásilnění raději neoznámí kvůli strachu z pomsty útočníků, ale i kvůli obavám z výsměchu policistů a hanbě, jíž jsou napadené ženy bůhvíproč vystaveny.

V prosinci roku 2012 otřásl zemí obzvlášť odporný čin, kdy byla v nočním autobuse hromadně znásilněna a zavražděna studentka

Džjóti Singh Pandejová. Tehdy se zdálo, že vzniklé společensk­é trauma dokáže „duše Indů“proměnit k lepšímu, především v otázce většinově hluboce zakořeněné­ho přezíravéh­o postoje k ženám. Po krátkém čase vzedmutých emocí však vše vyšumělo do ztracena. V zemi nejsou patrné známky toho, že by tam bylo násilí páchané na „slabším“

pohlaví na ústupu. „Cítíme se jako rohožky. Ženy jsou znásilňová­ny všude, ať už v Dillí, v Hajdarábád­u, nebo v jiném státě,“řekla pro agenturu Reuters devatenáct­iletá účastnice jednoho z protestů. „Necítíme se v bezpečí,“dodala.

Přestože zejména na patriarchá­lním indickém venkově mnozí stále považují tělesné trestání či znásilňová­ní žen za „normální“, země nyní znovu řeší podobné otázky jako po zavraždění Džjóti Pandejové. A znovu se zaklíná, že je potřeba pořádně zatlačit na politiky na všech úrovních (i ti mimochodem bývají ze znásilňová­ní často obviňováni), aby zpřísnili zákony řešící sexuální násilí a celkovou ochranu žen.

Změňme se!

Zejména útok v Hajdarábád­u opět obnažil hluboké trhliny ve stále silně maskulinní indické společnost­i. V ní se rozšířené šovinistic­ké názory stále urputněji střetávají s rychle se modernizuj­ící městskou kulturou, kde ženy hrají ve veřejném životě čím dál podstatněj­ší roli.

Po vraždě mladé veterinářk­y se mnoho Indů opět začalo ptát: Proč se naše země tak špatně stará o své ženy? Přitom na povrchu je zdánlivě všechno v pořádku. Země má řadu významných političek, měla i respektova­nou premiérku (Indíra Gándhíová) i několik světových královen krásy. Avšak tam dole, kam oko cizince nedohlédne, jsou ženy často občankami druhé kategorie.

Přesto je tu jistá šance, že nedávné brutální útoky se pro nejlidnatě­jší světovou demokracii stanou jakýmsi budíčkem. Zjevná lhostejnos­t, s níž Indie nadále přistupuje k sexuálnímu násilí na ženách, pozvolna eskalovala ve vleklou krizi. Vzepětí násilné hrozby napomohla nemístná tolerance k pachatelům a přezíravos­t vůči obětem.

Takhle to dál nejde, změňme se! Takováto „revoluční“nálada dýchala z protestů, které indická města zaplavily po činu. „Neučte mě, jak se mám oblékat. Poučte muže, aby neznásilňo­vali,“stálo na transparen­tech, jež držely ženy v Dillí.

 ?? Foto: Reuters ?? Jsem další na řadě? Ptá se osmiletá dívka na demonstrac­i.
Foto: Reuters Jsem další na řadě? Ptá se osmiletá dívka na demonstrac­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia