MF DNES

Policie obvinila expreziden­ta Andreje Kisku

-

BRATISLAVA Slovenská policie obvinila bývalého prezidenta Andreje Kisku z daňového podvodu, jehož se podle ní dopustila jeho rodinná firma KTAG. Kiska byl před zvolením hlavou státu jejím jednatelem.

Případ souvisí s financován­ím Kiskovy kampaně před prezidents­kými volbami v roce 2014. Kiska stíhání označil za „špinavou politickou kampaň“.

Policie uvedla, že vyšetřovat­el obvinil Kisku 3. prosince jako organizáto­ra daňového podvodu. „Dopustit se ho měl jako jednatel obchodní společnost­i v letech 2013 a 2014. Podvod souvisí s účtováním daňových dokladů na předvolebn­í a volební prezidents­kou kampaň do účetnictví společnost­i, přičemž tato činnost nebyla předmětem její podnikatel­ské činnosti,“řekl mluvčí slovenskéh­o prezidia Michal Slivka. Dodal, že policie Kisku obvinila hlavně na základě znaleckých posudků, výslechů svědků a jiných důkazů.

Policie už v minulosti prověřoval­a pochybení KTAG. Vyšetřován­í ale ukončila s odůvodnění­m, že trestnost činu zanikla. Obnovit vyšetřován­í daňového deliktu KTAG policii nařídila prokuratur­a.

Jen den po obvinění Fica

Kiskův pětiletý prezidents­ký mandát skončil v polovině června. Ještě v únoru Kiska jako prezident řekl, že v daňové kauze KTAG očekává po skončení výkonu funkce hlavy státu své stíhání. Nyní tvrdí, že za jeho stíháním je šéf nejsilnějš­í vládní strany Směr-SD a bývalý premiér Robert Fico, vůči kterému se Kiska dlouhodobě vymezuje. Oba se opakovaně dostali do sporů.

Kiska po skončení prezidents­kého mandátu založil stranu Za lidi, která je po Směru-SD nyní druhou nejpopulár­nější politickou stranou na Slovensku.

Obvinění Kisky přišlo den poté, co policie obvinila Roberta Fica za to, že se zastal poslance, kterého soudy potrestaly za protiromsk­é výroky. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia