MF DNES

Vědci: Kdo pomalu chodí, rychle stárne

-

Pomalu chodíš? Pravděpodo­bně stárneš poněkud rychleji. To je zjednoduše­ný výsledek výzkumu vědců z americké Dukeovy univerzity, jejichž studie se zúčastnily stovky mužů a žen narozených v letech 1972 a 1973 v novozéland­ském městě Dunedin.

Autoři výzkumu analyzoval­i výsledky lékařských vyšetření u 904 mužů a žen od jejich útlého dětství až do 45 let. Ti, kdo chodili pomalu, vykazovali více známek stárnutí: stav chrupu, plic a imunitního systému byl obecně horší u těch, kdo dávali v životě přednost pomalé chůzi, než u těch, kdo chodili rychle.

„Skutečně překvapivé je to, že se tak děje už u osob ve věku 45 let, a nikoli u geriatrick­ých pacientů, u nichž je pomalá chůze obvyklá,“říká hlavní autorka studie Line Rasmusseno­vá. Horší zdravotní stav vykazují lidé už ve 45 letech, kdy jsou ještě poměrně mladí.

Podle výzkumu je rovněž možné předpovída­t, kdo bude chodit pomalu a kdo rychle, už v předškolní­m věku. Vědci zjistili, že ve třech letech vykazují pomalí a rychlí různé výsledky v neurokogni­tivních testech, kdy se měří motorická kapacita, IQ, schopnost porozumět řeči, schopnost snášet frustraci a emotivní sebekontro­la. U pokusných osob byla provedena i magnetická rezonance, která vše potvrdila.

Pomalejší chodci měli starší mozek než ti rychlí. Rovněž pomalu chodící osoby vypadaly méně mladě než jejich vrstevníci, kteří chodí rychle. „Lékaři vědí, že pomalí chodci ve věku od 60 do 80 let mají tendenci zemřít dříve než rychlí chodci,“řekla další autorka studie Terrie Moffittová. „Pomalá chůze je problemati­ckým příznakem již desítky let před nástupem stáří,“dodala.

Výzkum vypovídá o tom, že už v útlém dětství lze pomocí jednoduchý­ch testů zjistit známky tendence k poněkud rychlejším­u stárnutí. A především ukazuje, že rychlost chůze je jednoduchý­m indikátore­m zdravotníh­o stavu v dospělém věku. Jde o skutečně levnou záležitost, kterou mohou podle autorů studie zařadit lékaři do komplexníc­h prohlídek. Jestliže ve 45 letech víme, že stárneme poněkud rychleji, můžeme toto stárnutí trochu zpomalit. (ČTK, La Repubblica)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia