MF DNES

Další hádka dusí koalici

Vedení města je ve sporu kvůli družstevní­mu bydlení. Spojené síly pro Prahu kritizují primátora

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Transparen­tnost je jedno z hesel, které magistrátn­í koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu a Prahy sobě s oblibou používá. Za svou včerejší transparen­tnost zaslouží její členové za jedna.

Přímo před novináři a kamerami se totiž magistrátn­í politici pustili do vypjatého koaličního sporu. I když původně mělo jít jen o tiskovou konferenci, kterou svolal klub Spojených sil pro Prahu k neshodám v podpoře družstevní­ho bydlení. Při ostré výměně názorů předseda klubu Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) několikrát zkritizova­l primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který na tiskovou konferenci neplánovan­ě dorazil také. Vyčetl mu, že blokuje práci radních za Spojené síly a nerespektu­je své koaliční partnery.

Hřib zakázal zadání analýzy

Celý vnitrokoal­iční spor vzešel z neshod ohledně dalšího postupu v projektu družstevní­ho bydlení s podporou města, jímž chce Praha zlepšit dostupnost bydlení. Radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu / STAN), která má družstevní bydlení ve své gesci, zadala magistrátn­ímu odboru projektové­ho řízení, aby objednal u externí firmy odbornou analýzu, která

by stanovila přesnou podobu projektu družstevní­ho bydlení s podporou města.

Jenže primátor přípravu zakázky za dva miliony korun zastavil s tím, že je potřeba nejprve dopracovat vágní zadání, nad čímž by podle něj měla nejdříve zasednout komise rady. „Musí dojít k demokratic­kému konsenzu, aby následná analýza dávala smysl a my nevyhodili veřejné prostředky z okna, pokud by ty vstupní podmínky byly nastaveny špatně,“uvedl Hřib.

Kordová Marvanová s tím nesouhlasí, a naopak po primátorov­i požaduje, aby zákaz zadání analýzy zrušil. „Pokud nebudou zpracovány odborné dokumenty, nemůžeme se posunout dál. Až poté se o tom může bavit komise,“řekla.

Vystoupení politiků se pak změnilo v dohadování o tom, jak má proces pokračovat. „Nevidím důvod, proč by se nemohl nejprve sejít poradní orgán rady, což magistrát nic nestojí, a až poté bude Praha nakládat s veřejnými prostředky na zpracování analýzy,“vysvětlova­l svůj postoj Hřib a radní Kordové Marvanové například vytkl, že se neúčastní pravidelný­ch společných porad.

Hádku před novináři komentoval Pospíšil jako nedůstojno­u. „Jsem patnáct let v politice, ale takovou tiskovou konferenci jsem ještě nezažil. Vaše vystoupení není důstojné primátora,“kritizoval Hřiba.

„TOP 09 má zaniknout“

Předseda zastupitel­ů Spojených sil se proti primátorov­i ohradil také kvůli výroku šéfa pirátského poslanecké­ho klubu Jakuba Michálka, který ve čtvrtek v rozhovoru pro server Aktuálně uvedl, že by TOP 09 měla zaniknout, protože štěpí opozici proti hnutí ANO.

„Tento výrok považuji za nehorázný a dokazuje obtížnost naší koaliční spolupráce,“řekl Pospíšl s tím, že je pro něj osobně koalice aktuálně v nejhorším stavu za uplynulý rok. „Pokud nám koaliční partner vzkazuje, že máme zaniknout, a nerespektu­je naše radní, musíme se zamyslet, jestli chceme dále hrát roli otloukánka,“dodal s tím, že svolá jednání klubu Spojených sil o další budoucnost­i koalice.

Hřib v reakci na Pospíšilov­u výzvu k omluvě za Michálkova slova uvedl, že se mu s radními a zastupitel­i z TOP 09 spolupracu­je dobře. „S tím, co řekl kolega Michálek, se úplně neztotožňu­ji,“dodal.

Prostor pro šťouchanec do primátora využil také zastupitel Jan Wolf (Spojené síly pro Prahu / KDU-ČSL), který Hřibovi vytkl, že ho více zajímá vlastní propagace než správa města. „Pevně věřím, že je tady pan primátor kvůli družstevní­mu bydlení, a ne kvůli kamerám médií,“rýpl si Wolf. Ten primátora podobně kritizoval i po čtvrtečním mimořádném jednání radních k otázce možného zveřejnění auditu Evropské komise ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Kvůli tomu, že se údajně primátor příliš věnuje zahraniční politice a vlastnímu PR, ho Wolf vyzval k rezignaci.

„Záležitost­i, které se týkají evropských fondů a zahraniční­ch vztahů, řeším proto, že mám tyto gesce v rámci rady přidělené. Recipročně pana Wolfa vyzývám také k rezignaci s ohledem na to, že je proti němu vedeno trestní stíhání,“reagoval primátor, který tak narážel na to, že policie v listopadu obvinila devět lidí z pražského magistrátu včetně bývalého radního Wolfa kvůli dotacím na sport z minulého volebního období.

Po skončení tiskové konference se primátor snažil vyhrocenou situaci mírnit. „Je to už takový folklor tady na magistrátu. Co se týče sporu ohledně družstevní­ho bydlení, je to jen procesní drobnost, kterou, předpoklád­ám, brzy vyřešíme,“uvedl pro MF DNES Hřib.

Spor ohledně zadání analýzy družstevní­ho bydlení bude vedení města řešit na koaličním jednání, které primátor svolá na pondělní

„Je to už takový folklor tady na magistrátu. Spor o družstevní bydlení je drobnost, kterou brzy vyřešíme.“Zdeněk Hřib (Piráti) primátor

„Pokud nám koaliční partner vzkazuje, že máme zaniknout, a nerespektu­je naše radní, musíme se zamyslet, jestli chceme dále hrát roli otloukánka.“

Jiří Pospíšil

Spojené síly pro Prahu / TOP 09

13. hodinu. Kdy se bude klub Spojených sil radit o budoucnost­i koalice, zatím předseda zastupitel­ského klubu Pospíšil neupřesnil.

Pražská koalice řešila vnitřní spory za uplynulý rok několikrát. Na začátku dubna například kritizoval Pospíšil Piráty za návrh zjišťovat počet prázdných městských bytů pomocí dat z elektroměr­ů. V srpnu se zase politici hádali kvůli personálií­m v Pražské plynárensk­é a třenice uvnitř koalice rozpoutala také otázka zastavení privatizac­e bytů nebo obnovy mariánskéh­o sloupu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia