MF DNES

Trávníkář tajně obnovil zanedbaný stín stíhačky

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Travnatý pomník pilota Františka Fajtla měl připomínat tvar letadla Spitfire, ale po dvou letech uschl a zarostl plevelem. Napravil to na vlastní pěst specialist­a na trávníky. Na obnově památníku pracoval

- Redaktor MF DNES

Roman Šafhauser

VOKOVICE Podobně jako zmizelo graffiti z pilíře Karlova mostu, zazelenal se bez přičinění úřadů přírodní památník ve Vokovicích, který připomíná válečného pilota.

Vskutku originální pomník nechala zřídit v roce 2017 radnice Prahy 6 ve Vokovické ulici, kde pilot František Fajtl bydlel. Silueta letadla tvořená tmavší travinou na trávníku měla připomínat stín, který vrhá stíhačka Spitfire nízko přelétajíc­í nad krajinou. Pouze okraj křídla obrazce letadla tvoří kovová pamětní deska se jménem válečného hrdiny.

Jenomže kvůli horkým létům v posledních dvou letech porost na několika místech uschl a na dalších se rozrostl plevel. Na zanedbaný stav památníku upozornila letos v srpnu také redakce iDNES.cz.

V té době začal o památník na vlastní náklady pečovat specialist­a na údržbu trávníků Tomáš Šena. „Trávník nikdo pravidelně nesekal ani nehnojil, to bylo na první pohled vidět. Nově založený trávník potřebuje první dva roky intenzivní péči,“řekl portálu iDNES.cz Šena.

Podle něj radnice po mediálním zájmu nechala pomník jen posekat, navíc nevhodným způsobem. „V době sucha na začátku srpna to vzali hned u země a asi použili i selektivní herbicid na plevele. A tím to pro rok 2019 za Prahu 6 skončilo,“napsal na svých stránkách.

Jde to levně, ukazuje trávníkář

Ročně vyjde Prahu 6 kompletní údržba zeleně asi na padesát milionů korun. V ceně byla i úprava pomníku. Podle Šeny by řádná péče o pomník stála jen na pár tisíc korun a rozhodl se to dokázat.

O návštěvách pomníku si vedl deník, který později zveřejnil na internetu. První práce započal 23. srpna a skončil 25. listopadu, celkem byl na místě šestnáctkr­át.

Z větší části práce zahrnovaly sekání a zastřihává­ní trávníku, ve dvou případech i hnojení. Za více než tři měsíce vyšla trávníkáře péče o pomník na deset tisíc korun a celoroční péče by podle něj vyšla na třicet tisíc.

„Vůbec to není tak, že bych chtěl od Prahy 6 získat zakázku. Já se sekáním trávy už roky neživím, mám jen obchod s hnojivem. Přemýšlel jsem spíše o tom, že když se mi to povede, bude to dobrá ukázka městům, s jejichž péčí o zeleň jsem dlouhodobě nespokojen­ý,“dodal Šena.

Pomník nechala vybudovat radnice Prahy 6 za 500 tisíc korun a úprava okolí stála dalších 400 tisíc. Podle mluvčího městské části Ondřeje Šrámka byly v této ceně zahrnuty zemní práce, úprava terénu, úprava chodníku, zatravnění okolí letadla, dodávka a osazení lavičky a oprava šachty.

Péči o trávník ale radnice podcenila. Běžná údržba v rámci standardní péče o zeleň se totiž neosvědčil­a. „Zejména proto, že nedokáže reagovat na extrémy v počasí, především na letní horka a mimořádná sucha. Proto jsme na podzim péčí o stín spitfiru pověřili naši organizačn­í složku PRO 6, jejíž pracovníci chodili kropit pomník v častějších intervalec­h,“sdělil místostaro­sta Prahy 6 pro správu majetku Jan Lacina (STAN).

Na začátku podzimu vyzvala radnice autory pomníku, aby přišli s návrhem na případnou změnu vegetace a způsob jejího udržování. Tento týden oslovila Tomáše Šenu s nabídkou dlouhodobé péče o pomník. „To, že se řešení našlo díky iniciativě veřejnosti, vůbec nepovažuji za prohru radnice. Naopak jsem jednoznačn­ě přesvědčen, že by se veřejnost do péče o své nejbližší okolí měla zapojovat mnohem více a častěji, a to nejen kritikou na Facebooku,“dodal Lacina.

 ?? Foto: Tomáš Šena ?? Selfie s letadlem Specialist­a na údržbu trávníků Tomáš Šena pracoval na obnově pomníku generálpor­učíka Františka Fajtla (1912–2006). Stín letadla ve Vokovické ulici se po jeho šestnácti návštěvách zazelenal. Radnice mu nyní nabídla spolupráci.
Foto: Tomáš Šena Selfie s letadlem Specialist­a na údržbu trávníků Tomáš Šena pracoval na obnově pomníku generálpor­učíka Františka Fajtla (1912–2006). Stín letadla ve Vokovické ulici se po jeho šestnácti návštěvách zazelenal. Radnice mu nyní nabídla spolupráci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia