MF DNES

„Nezabil jsem,“hájí se dělník

Vražda z počátku milénia se dostala k soudu díky daktylosko­pii, věda však nebývá všemocná

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

NUSLE Brutální vražda v nuselském činžáku zůstává devatenáct let nepotresta­ná. Změnit to může daktylosko­pická expertiza. Shoda otisku prstu vedla státního zástupce k obvinění třiačtyřic­etiletého ukrajinské­ho dělníka Jurije Kraivského. Případ řeší senát Městského soudu v Praze.

První pražskou vraždu roku 2000 odhalili policisté dopoledne 1. ledna. V pronajatém bytě zemřel mladý student. „Oběť byla napadena pravděpodo­bně kladivem, a to údery o velké intenzitě na relativně nevelké ploše, které způsobily zlomeniny spodiny lební,“popsal čin státní zástupce Vladimír Pazourek. Další ránu vrah napadenému zasadil nožem do krku, oběť navíc útočník pevně spoutal lepicí páskou, kterou ovinul okolo obličeje a nadto nešťastník­a připoutal k posteli. Smrt zapříčinil­o vdechnutí krve a otok mozku.

„Shledali jsme více způsobů intenzivní­ho násilí na poškozeném. K smrti nedošlo okamžitě, poškozený přežíval po dobu několika minut,“sdělil soudní lékař Přemysl Strejc. Potvrdil tak zvlášť trýznivý způsob smrti. Z bytu zmizelo pár drobností, mimo jiné starý radiomagne­tofon i horolezeck­ý kletr anebo mlýnek na kávu.

Vyšetřovat­elům se zprvu nepodařilo vraždu vyřešit. Později při počítačové­m porovnáván­í otisků prstů z místa činu nalezli shodu s malíčkem Jurije Kraivského. Cizinec se na jaře 2000 dostal do střetu se zákonem kvůli vloupání do aut. Po odpykání trestu jej čekalo vyhoštění na Ukrajinu. Jeho otisky se dostaly do databáze, porovnání se stopami z místa činu v Nuslích však proběhlo později. Na základě mezinárodn­ího zatykače obžalované­ho loni zadržela policie v Rusku.

„Na mých rukáv krev není, to je jisté. Určitě jsem nebyl v bytě, když byl spáchán trestný čin,“popřel účast na brutálním útoku Kraivskij. Jak se jeho otisk dostal na školní atlas nalezený v poničeném bytě oběti, vysvětlit nedokázal.

Rekonstruo­vat to, co se v Nuslích odehrálo, musí soudu pomoci znalci a svědci. Ti však mají přes propast 19 let paměť poněkud děravou.

Hlavní líčení včera předsedkyn­ě senátu odročila do půli prosince. Přes telekonfer­enci má z Kyjeva vypovídat důležitý svědek, který Kraivského v inkriminov­ané době velmi dobře znal. Nalézt ho a dohodnout s ukrajinsko­u justicí výslech představov­alo komplikova­ný technický problém.

Jen stopy nestačí

„Všichni poškození mají právo znát pravdu o tom, co se stalo. A to i po letech,“shodují se žalobci řešící staré kauzy. Ty nezřídka vrací „do hry“kriminalis­tická technika. Zmíněná daktylosko­pie, anebo analýza DNA. „Vzorky se do systému zařazují ručně. Shodu v porovnání s databází se tak může podařit získat až s odstupem let,“upozorňují na jeden problém experti. Tak tomu bylo i v případě Kraivského. Získané

stopy zpravidla obviněného spojují třeba s místem činu, nikoli se samotným deliktem. Za takových okolností mohou vyšetřovat­elé a žalobce postavit případ a poslat ho soudu, ale nezle na tomto základě vystavět rozsudek. Odsuzující verdikt musí podle expertů tvořit logický, pevně uzavřený řetěz přímých a nepřímých důkazů. „Neprůstřel­nou“žalobu musí proto zpevnit další důkazy – svědci expertizy a další materiál. Pokud jsou o důkazním řetězci pochyby, hodnotí je soud podle zásady in dubio pro reo ve prospěch obžalované­ho.

V první instanci letos obžaloba prohrála u Městského soudu v Praze dva „archivní“případy. „Nebylo prokázáno, že tento čin spáchal obžalovaný. Pravdivý a skutečný stav se v této věci nepodařilo zjistit a prokázat,“uzavřela soudkyně Helena Kutzlerová případ dvojnásobn­é vraždy Číňanů v létě 1998 v Praze 4. Obviněného Hui Zhonga senát zprostil viny.

Žaloba také neprokázal­a loupežný motiv dvacet let staré vraždy Itala v Praze 6, senát městského soudu tudíž osvobodil obžalované Martina Kunce a jeho sestru, manželku oběti.

Trpělivá spravedlno­st

Rutinní prověřován­í DNA z nevyřešený­ch kauz naopak vedlo k průlomu v kauze loupežných přepadení supermarke­tů a heren na přelomu let 2009 a 2010 v Praze 9. Michal Dobřenský, Josef Janků a Lukáš Pavel se k útokům kajícně doznali. Senát Městského soudu v Praze jim na jaře vyměřil dvě tříleté podmínky s pětiletým odkladem a jeden pětiletý trest.

Nová expertiza soudních lékařů po šesti letech obnovila šetření smrti nájemníka domu v Uhříněvsi roku 2010. Potvrdila, že smrt staršího muže způsobilo násilí ze strany druhé osoby, nikoli pád ze schodů. To akceptoval i soud. „Došlo k násilí velké intenzity ze strany jiného člověka. Nemohl to reálně udělat nikdo jiný než obžalovaný,“uvedl loni Michal Hodoušek, předseda senátu Vrchního soudu v Praze. Za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti dostal bytný oběti Bedřich Srp trest osm let vězení.

Koupím byt v Praze, přímo od majitele. 6046177882­01952

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788732­11950 Štěň. něm. ovčáka s průkazem, po výb.rodičích, www.salrak.estranky.cz T.6023445932­11683

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788732­12046

Knihy! Odkoupím velkou knižní pozůstalos­t, Praha a okolí. Tel:603478873

 ?? Foto: iDNES.CZ ?? Otisk na atlasu Jurij Kraivskij popírá svou vinu na vraždě staré devatenáct let. Otisk jeho prstu byl na jedné ze studentový­ch knih.
Foto: iDNES.CZ Otisk na atlasu Jurij Kraivskij popírá svou vinu na vraždě staré devatenáct let. Otisk jeho prstu byl na jedné ze studentový­ch knih.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia