MF DNES

Opatrná Sáblíková

Připravit se na vrchol zimy je ve 32 letech jasná priorita, vše ostatní je nepodstatn­é.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Vpředposle­dním kole na ni kouč Petr Novák křičel: „Jedeš na druhé místo.“Martina Sáblíková vytrvale stahovala ztrátu na nejrychlej­ší mezičasy Kanaďanky Blondinové. „Můžeš ještě vyhrát,“volal Novák 200 metrů před cílem.

Mohla. Ale chybělo jí titěrných pět setin sekundy. V kazašském Nur-Sultanu skončila v pohárovém klání na 5000 metrů druhá.

Pětka je „její“tratí. Na ní na olympijský­ch hrách a světových šampionáte­ch vybojovala od roku 2007 ohromující sbírku dvanácti zlatých medailí a jen jednou nalezla přemožitel­ku.

Přesto ji i nyní Novák chválil: „Čas je výborný, Kanaďanky celou sezonu lítají a Martina s nimi válčí.“Navíc aktuální olympijsko­u šampionku na této trati, Nizozemku Visserovou, porazila o 1,35 sekundy.“

S Blondinovo­u naopak prohrála v přepočtu o 60 centimetrů. „Což je na pětce kousíček. Ale já jsem fakt spokojená,“říkala. „S tím, jak se mi jelo, i s tím, jak jsem v posledním kole ještě dokázala zrychlovat. Aspoň to bylo napínavé.“

Opět bude ve zlaté mlýnici, až tato rychlobrus­lařská sezona dospěje ke svému vrcholu.

A o ten jediný Sáblíkové v pokročilé fázi kariéry opravdu jde. Čím je starší, tím jednoznačn­ěji má vytyčené ledové priority. Musí to tak být. Ví, že není nezničitel­ná.

Výzvou je Salt Lake City

Celkové pořadí Světového poháru na dlouhých tratích ovládla už dvanáctkrá­t, víckrát než kdokoliv jiný v historii. Není pro ni stejnou výzvou jako dříve.

Zato vidina zlaté medaile z nejdůležit­ějšího klání roku ji stále žene do tréninkové dřiny.

Salt Lake City, 13.–16. února 2020, mistrovstv­í světa na jednotlivý­ch tratích. To je termín, k němuž se upíná. „V minulosti se nám příprava na vrchol roku dařila. Snad to bude platit nadále,“říká Novák.

V úvodu této sezony obsadila v poháru v Minsku čtvrté místo na 3000 metrů a až devatenáct­é na 1500 metrů. Prozradila, že ji v Bělorusku sužovaly žaludeční potíže a viróza. Vzápětí odletěla na otočku do Česka na vyšetření krve, skoro týden netrénoval­a. Radši.

Ještě před rokem se po nepřesvědč­ivých výsledcích na začátku sezony ze všech stran ozývalo: „Už na to nemá, ani výkonnost, ani zdraví, její kariéra se ocitla na nenávratně sestupné dráze.“

Tehdy měla za sebou dva protrápené roky takřka nepřetržit­ých zdravotníc­h potíží.

Jenže pak předvedla obdivuhodn­ý comeback mezi zdravé i na nejvyšší stupeň. Pochopila, že musí významně navýšit dříve podceňovan­ou péči o své tělo, včetně rehabilita­ce. Vybojovala tři světové tituly a překonala tři světové rekordy. Prožila sezonu snů.

Proto se stala podle bookmakerů sázkových kanceláří také kandidátem číslo 1 na letošního českého Sportovce roku.

A proto po problemati­ckém vstupu do nového ročníku Světového poháru na rozdíl od loňského roku zaznívalo: To vůbec nic neznamená, na vrchol sezony se zase dokáže připravit.

Rok 2019 obnovil víru v Sáblíkovou. U českých fanoušků, ale i u zahraniční­ch expertů a médií.

Stvrdila ji v listopadu, když v polském Tomaszowě proměnila na trojce svůj 200. pohárový start v 50. vítězství, byť předchozí onemocnění z Minsku jen taktak doléčila.

Neriskujem­e

Novák ještě po včerejší pětce v Nur-Sultanu říkal: „Bál jsem se, že ze stavu, ve kterém se nacházela v Minsku, se bude vymotávat mnohem déle. Není sice ještě stoprocent­ně ve formě, ale je zase zpátky.“

Dokázala to přesto (nebo snad právě proto), že i po triumfu v Tomaszowě byla záměrně opatrnější. „Od Tomaszowa do Nur-Sultanu jsem radši nešla do žádného tréninku naplno,“sdělovala. „Nechtěli jsme po předchozí nemoci nic riskovat, abych se dala do pohody.“

Také tato zvýšená opatrnost se datuje od minulé sezony. Je připravena v případě přílišné únavy pohárové závody i vynechávat. Stejně jako některé soupeřky, například nyní Nizozemka Achtereekt­eová.

Rok 2019 obnovil víru v Sáblíkovou. U fanoušků, ale i expertů a médií.

Co je to 32 let?

Sáblíkové je dvaatřicet. Pouze rychlobrus­lařská Věc Makropulos v podobě 47leté Němky Pechsteino­vé, která včera vybojovala 9. místo, je v elitní divizi na 5000 metrů starší než česká závodnice. „Ale co je pro vytrvalkyn­i 32 roků, to není žádný věk,“tvrdí Novák. Vyvrcholen­í kariéry si Sáblíková naplánoval­a do Pekingu 2022. Na její páté olympijské hry.

Po nich možná kombinézu nadobro odloží. Takový scénář momentálně naznačuje. Ale nezapomíne­jme, už v roce 2015 vážně hovořila o ukončení či přerušení kariéry po olympiádě v Pchjongčch­angu 2018.

A stále je tady.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia