MF DNES

Stovka je zase blíž. Škoda ožil a Slavia vládne dál

Kdo zařídil fotbalové Slavii šestnácté vítězství v sezoně? Milan Škoda, kapitán-náhradník. Liberci dal gól, na další nahrál a řekl si o víc šancí

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Má před sebou velký cíl, který je... Blízko? Nebo daleko? Jak se to vezme. Milan Škoda, kapitán fotbalové Slavie, se blíží číslu, o kterém každý střelec sní – stovce ligových gólů. Po včerejšku mu jich chybí osm. V lednu mu bude čtyřiatřic­et.

A v létě mu končí smlouva ve Slavii, kde by na magickou metu chtěl dosáhnout.

Včera týmu pomohl gólem a přihrávkou k přesvědčiv­ému vítězství 3:0 v Liberci, který přitom měl ambice suverénní Slavii přibrzdit.

I bez čtyř hráčů, které kouč Hoftych nemohl postavit, protože hostují právě ze Slavie, si věřil.

Jenže narazil na nejlepší tým ligy, který i po včerejším devatenáct­ém kole drží neporazite­lnost, pořád platí, že dostal jen tři góly. Včera mu neuškodila ani zahozená penalta, gólman Kolář udržel patnáctou nulu v sezoně. Ale hlavní postavou mrazivého večera byl někdo jiný.

Škoda Liberec nejdřív načal, když si hned v úvodu mazaně odskočil od obránců a hlavou zatloukl do branky znamenitý Stanciův centr.

Pak měl přinejmenš­ím poloviční zásluhu i na druhé trefě, kterou připravil Traorému bezchybným sklepnutím přímo proti noze.

Než aby se šel radovat se střelcem, běžel na druhou stranu, směrem k lavičce. Jako by chtěl trenérům dát najevo: Vidíte? Ještě jsem tady a pořád vám můžu pomoct!

Minulý týden odkopal třístý zápas v lize a oslavil ho penaltovou trefou proti Karviné. Teď se trefil znovu.

Co to pro Škodu, urostlého fotbalovéh­o poctivce, může znamenat? Třeba to, že by mohla posílit jeho pozice, která je v posledních měsících hodně nestabilní.

Tolik se těšil na vysněnou Ligu mistrů, ale zatím si v ní zahrál jen sedm minut. V lize dal do včerejška za podzim jen dva góly, však také jen třikrát naskočil od začátku, jinak chodil na hřiště z lavičky. Což je stav, který nejzkušeně­jší hráč slávistick­ého kádru kouše těžce.

I trenéři vědí, že se Škodou se musí zacházet citlivě. V kabině má velké slovo, pro fanoušky je legendou, mnozí by ho rádi viděli na hřišti častěji. A on sám se otřese, když slyší, že je veterán: „Dejte pokoj! Je mi třiatřicet, ale s mladými se pořád můžu měřit. Rozhodně se na trénincích neplazím.“

Včera to dokázal a rázně se přihlásil o další šanci. Když dvacet minut před koncem střídal, třeba mu blesklo hlavou, že se do klubu kanonýrů skutečně zvládne prostřílet v sešívaném dresu. „Vůbec nemyslím na to, že bych odešel. Chci to zvládnout tady,“naplánoval si v létě.

Po včerejšku je tahle vize zase o něco reálnější.

 ?? Foto: ČTK ?? Góóól! Kanonýr Milan Škoda (vpravo) se trefil a odstartova­l snadnou výhru Slavie 3:0 v Liberci.
Foto: ČTK Góóól! Kanonýr Milan Škoda (vpravo) se trefil a odstartova­l snadnou výhru Slavie 3:0 v Liberci.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia