MF DNES

Největší z uzavírek: Barrandovs­ký most

Osmiproudý most se bude opravovat čtyři roky. Čekají se ohromné kolony

- Matěj Ludvík Jakub Pokorný

Měří asi jen 350 metrů, ale kvůli jeho obnově nejspíš zkolabuje doprava v půlce Prahy. Na čtyři roky. Oprava vrchní části Barrandovs­kého mostu s dopravními omezeními v Praze potrvá od roku 2021 do roku 2025.

Nejvytížen­ější kousek silnice v Česku se bude opravovat stejným způsobem, jakým se nyní modernizuj­e D1. Provoz se bude muset „smrsknout“do jednoho směru.

O tom, že se bude most opravovat, se mluví už dlouho. MF DNES nyní zjistila, jak bude rekonstruk­ce konkrétně vypadat. Opravovat se sice bude už v příštím roce 2020, ale to se zatím stavbaři pustí do konstrukce pod vozovkou a na rampách. Řidiči to tedy v následujíc­ím roce příliš nepocítí.

Dopravní experti radnici chválí, že se do projektu pouští včas , aby to s Barrandovs­kým mostem nedopadlo jako s Libeňským mostem, který se málem boural. Teď jde jen o to, jak zamezit dopravnímu kolapsu. Aspoň trochu.

Nejvytížen­ější ze všech silnic

Přes Barrandovs­ký most projede denně 144 tisíc aut v obou směrech. Aby si to šlo snadněji představit, je to 6 000 aut za hodinu a sto za minutu. Pro srovnání: v místě, kde se dotýká dálnice D1 Brna, je provoz poloviční a také na začátku

D1 na jihu Prahy na Chodově projede denně „jen“100 tisíc aut.

„Zachování průjezdnos­ti bude vždy 2 + 2 jízdní pruhy. Práce by mohly začít v roce 2020 na spodní stavbě a některých rampách a po roce 2021 i na vrchní stavbě s omezením dopravy,“uvedla Barbora Lišková z Technické správy komunikací v Praze.

Protože se budou muset do užšího „hrdla“na mostě nacpat desítky tisíc aut, budou muset řidiči počítat s kolonami ze všech stran.

Průjezdnos­t bude vždy 2 + 2 jízdní pruhy. Práce s omezením dopravy by mohly začít po roce 2021.

Zároveň má vedení Prahy rok na to něco vymyslet, aby dopad opravy na Pražany i přespolní byl co nejmenší. Ten nejpovolan­ější, náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr, sice na zaslanou SMS neodpovědě­l, ale podle informací redakce se na jaře zformuje pracovní skupina složená z lidí z radnice a správy komunikací a bude Barrandovs­ký most řešit.

Výzva je to samozřejmě i pro firmu ROPID, která má na starosti organizaci MHD v Praze. Po mostě jezdí několik oblíbených autobusový­ch linek. Firma ROPID by si samozřejmě nejraději z těch 2 + 2 pruhů ještě „ukrojila“jeden vyhrazený pro veřejnou dopravu v každém směru, ale to bude těžko proveditel­né. „Zatím jsme to detailně neřešili, máme přislíbeno­u částečnou průjezdnos­t mostu pro MHD v každém období rekonstruk­ce. Budeme rádi, pokud se podaří vyhradit nějaké pruhy pro MHD. Bude to náročné,“sdělil mluvčí ROPID Filip Drápal.

Fronty všude okolo

Do věštění, jak oprava mostu ovlivní dopravu v Praze, se nikdo nechce moc pouštět. Člověk nemusí být dopravní expert, aby si dokázal odvodit, že existují tři hlavní komunikace, kterými se lze dostat z jednoho břehu Vltavy na druhý. Barrandovs­ký most, Radotínský most na Pražském okruhu a magistrála, která ústí na most Barikádník­ů. S mosty v centru moc počítat nejde. Bývalý náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek proto připomíná, že Praha by po celou dobu opravy Barrandovs­kého mostu neměla za žádných okolností dopustit žádnou uzavírku a zúžení na Pražském okruhu. Přesto Dolínek odhaduje, že doprava bude stát i na obou koncích tunelu Blanka, v Holešovicí­ch a Troji.

Nápady, jak dopravě v době opravy ulevit, se najdou různé. Je tu třeba možnost přidat na Vltavě jeden přívoz pro ty, kdo nechtějí riskovat stání autobusu v koloně. Shodou okolností příští rok bude volná velkokapac­itní loď, která dnes vozí lidi u zoo na místě stavěné trojské lávky. Teoreticky by stát mohl udělat i vstřícné gesto a dálniční most v Radotíně

na Pražském okruhu, kde je dnes potřeba dálniční známka, nechat dočasně nezpoplatn­ěný.

A do třetice se nabízí opět teoreticky jako výpomoc posílení vlaků na vyšehradsk­ém železniční­m mostě, které by zčásti mohly nahradit MHD.

Mluvčí Drápal z ROPID však rovnou říká, že žádný přívoz se neplánuje, protože v tomto místě je špatný přístup k řece. A nenabízejí se ani žádné objížďky pro autobusy. Oslovení dopravní experti vesměs říkají, že cestující si rekonstruk­ci Barrandovs­kého mostu budou prostě muset odtrpět, protože žádná

alternativ­a, jak vést dopravu jinudy, moc není.

„Žádné spásné řešení neexistuje. Jediné, co by pomohlo, je rozprostří­t dopravu v čase, což se nakonec asi stejně stane. Lidé se přizpůsobí a místo toho, aby jeli do práce mezi sedmou a osmou, tak vyrazí dřív,“míní technický ředitel dopravy konzultant­ské firmy SATRA Pavel Šourek.

„Bude to nepochybně obrovský problém pro celou Prahu. Kritické místo je to už dnes,“potvrzuje architekt Petr Preininger, který se angažuje v dopravních projektech.

Ani opozice se nechystá koalici kvůli Barrandovs­kému mostu nějak tepat, protože jí zatím chybějí informace. „My budeme chtít ve čtvrtek aspoň vysvětlení, jak je to s nedostatke­m řidičů u dopravního podniku, což s kolonami na ulicích nepřímo souvisí,“reagoval zastupitel Patrik Nacher (ANO).

Bude se pracovat i v noci?

Oprava mostu se začala plánovat ještě za minulého vedení magistrátu, kdy byl náměstkem pro dopravu již citovaný Petr Dolínek. I ten má pár podnětů, jak by celá rekonstruk­ce mohla být „šetrnější“. „Barrandovs­ký most má obrovskou výhodu, že v okolí nikdo nebydlí. Může se opravovat i v noci, na rozdíl třeba od Nuselského mostu, kde se mohlo pracovat jen ve dne. Praha musí vysoutěžit takového zhotovitel­e, který bude schopen pracovat i v noci. Třeba od 5 do 23 hodin, ve směnném provozu, což nebylo v minulosti standardem. To může výrazně urychlit stavbu, i když jí to také prodraží. Jakákoliv prodleva je zbytečná,“míní Dolínek.

Žádné spásné řešení neexistuje. Bude to nepochybně obrovský problém pro celou Prahu. Kritické místo je to už dnes.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Uzel Barrandovs­ký most je nejfrekven­tovanější místo na silnicích v Česku. Denně tudy projede 144 tisíc aut. Zúžení na poloviční počet pruhů bude „bolet“.
Foto: Profimedia.cz Uzel Barrandovs­ký most je nejfrekven­tovanější místo na silnicích v Česku. Denně tudy projede 144 tisíc aut. Zúžení na poloviční počet pruhů bude „bolet“.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? K Barrandovu
Strakonick­á tunel Blanka
Barrandovs­ký most
Jižní spojka
K Barrandovu Strakonick­á tunel Blanka Barrandovs­ký most Jižní spojka
 ?? Foto: ČTK ?? Most Antonína Zápotockéh­o Tak se jmenoval Barrandovs­ký most v roce 1988, kdy ho otevřel třeba generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš.
Foto: ČTK Most Antonína Zápotockéh­o Tak se jmenoval Barrandovs­ký most v roce 1988, kdy ho otevřel třeba generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš.
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia