MF DNES

Hasiči v chemickém ohrožení

- Dominika Hromková, Václav Janouš reportéři MF DNES

Š el jsem vytahovat auto, které nemohlo vyjet, když to najednou bouchlo. Byl jsem jediný, kdo fungoval. Okamžitě jsem zadržel dech a běžel jsem pro dýchací masku. Byl to rekord v zadržení dechu, nasadil jsem ji a vyběhl dolů za kolegou, kterému jsem nahazoval srdce, a volal na řidiče auta, ať okamžitě volá pomoc,“vypráví jeden ze zaměstnanc­ů firmy Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsk­u. Firmy, kde před dvěma týdny vybouchly chemikálie a jednoho ze zaměstnanc­ů zabily, druhého vážně zranily a dalších 140 lidí musí na kontroly k lékařům, protože mají dýchací problémy. Šest sanitek je mimo provoz a vedení záchranky i hasičů se navzájem obviňují, jak je možné, že jejich lidé vůbec nevěděli, do jak nebezpečné­ho prostředí jedou a že jde o výbuch chemikálií, a ne o banální únik plynu, jak si po celou dobu mysleli.

Vše začalo před desátou hodinou, když se hasiči z Jablonného dozvídají, že ve firmě, která likviduje nebezpečné odpady a chemikálie, došlo k úniku plynu. „Kdybychom věděli, že jedeme k výbuchu, a nikoliv k úniku plynu, připravili bychom se zcela jinak. O tom, co se ve firmě dělá, jsme nevěděli. U podobných firem máme speciální plány v tabletech a mobilech a rovnou po cestě to čteme, tady asi proto, že je to menší provoz, nic takového sestavené nemají,“vypráví jeden z hasičů, jehož jméno redakce zná.

Když přijeli hasiči na místo do areálu, který je uprostřed lesů, zjistili, že na místě vybuchla jímka, je zde osm zraněných a dva muži leží na ploše v bezvědomí. Přístroj, který měří dvaatřicet nejběžnějš­ích chemikálií a jejich koncentrac­i, jim pak ukázal únik chemických látek do okolí, avšak tak nízký, že hasiči mohli stanovit nebezpečný okruh, do kterého nikdo nesmí vstupovat, do pěti metrů od jímky. Pro jistotu ho ale rozšířili na patnáct metrů, což odpovídá většímu úniku chemikálií.

Na místo přijely sanitky ze tří stanovišť a lékaři začali zraněné odvážet. Právě záchranáři, z nichž mělo následně 23 zdravotní problémy, nyní tvrdí, že vůbec nevěděli, že mohou být vystaveni nějakému nebezpečí a nadýchat se škodlivin. „Bylo to, jako když vdechnete křen. Někdo měl i vyrážku. Dodnes nevíme, co to bylo za látky, a kdyby nám někdo o nebezpečí řekl, nevjeli bychom vůbec do areálu,“říká jeden z českolipsk­ých záchranářů, jehož jméno MF DNES zná. Záchranáře na kontroly k lékařům okamžitě poslal krajský hygienik Vladimír Valenta. „Především na vyšetření krve a spirometri­i, někteří byli na vyšetření CT,“řekl mluvčí záchranky Michal

Georgiev. Na kontrolu museli nejen záchranáři, kteří byli na místě v areálu, ale i lidé, již s nimi přišli do kontaktu. Mezi záchranáři, kteří sanitkami přijeli na místo, přitom byli i studenti na praxi.

„Nechceme komentovat průběh a profesiona­litu zásahu ze strany všech složek, trváme ovšem na tom, že nikdo z našich zaměstnanc­ů či studentů nijak nepochybil,“dodal Georgiev.

Věděli záchranáři o výbuchu?

Hasiči, se kterými MF DNES hovořila, naopak naznačují, že tím, kdo měl přidat další informace o tom, k jakému případu všechny složky vyjížděly, měla být záchranka. Podle nich se při dalších hovorech na tísňových linkách prý dozvěděla, že šlo o výbuch, a nikoliv o únik plynu. „Máme systém, kde se pár větami shrne hovor na tísňovou linku a tato informace se odešle. Dostaneme ji my hasiči i záchranka,“dodává další z hasičů. Zásah hasičů nyní prověřuje inspekce generálníh­o ředitelstv­í, policie vyšetřuje nehodu jako obecné ohrožení a zároveň se o zásah zajímá i speciální komise ministerst­va vnitra. Firma Purum až dosud mlčela a odmítala situaci komentovat. „Nemáme pro to, co se stalo, vysvětlení,“reagoval stroze ředitel divize severní a východní Čechy David Lhotský. Jednatel firmy Daniel Kraft pak vydal prohlášení, že při nepředvída­telné a prozatím nevysvětli­telné chemické reakci došlo k zahoření a explozi. „Provoz zařízení byl zahájen v červenci 2002 a byl až dosud zcela bezproblém­ový. Poslední kontrola České inspekce životního prostředí a krajského úřadu proběhla 6. května, aniž by bylo shledáno jakékoliv porušení podmínek,“komentoval Kraft.

Firma Purum přitom však měla už v minulosti problém se zákonem hned několikrát. Před dvěma lety jí Česká inspekce životního prostředí udělila milionovou pokutu za to, že na skládku komunálníh­o odpadu ukládala odpad, který tam nepatří. V roce 2010 musela zaplatit 5 milionů korun – ze zařízení, které provozoval­a, vypustila do pražské kanalizace pět tisíc tun odpadního bahna. Praha v té době byla jen krok od velké ekologické havárie.

Stopy po kyselině sírové

Úpravna odpadů v Hamru využívá metody chemické neutraliza­ce odpadů a vápennocem­entové stabilizac­e. Jaké látky vybuchly, zatím není jasné, podle zdrojů MF DNES ale při dekontamin­aci sanitek armádní chemici zjistili stopy sirovodíku, chlorovodí­ku či kyseliny sírové a dalších látek, které mají dráždivý účinek. Co přesně v jímce bylo, teď zjišťují kriminalis­té. Podle dobře informovan­ého zdroje blízkého vyšetřován­í nyní prověřují dokumentac­i, zda je úplná a jsou v ní zaznamenán­y všechny látky, které byly do areálu dovezeny. Obecní úřad v Hamru, kam okamžitě po incidentu přijeli policisté a vysvětlova­li místním, že nemají větrat, ale naznačil, co se v areálu mohlo stát. „Došlo k havárii a úniku oblaku pravděpodo­bně kyseliny sírové,“varoval hodinu a půl po incidentu na webových stránkách obce starosta Milan Dvořák.

Kyselina sírová je žíravina, která má široké použití, od výroby výbušnin přes hnojiva, plasty, léčiva až po využití jako elektrolyt do olověných akumulátor­ů. K lidskému organismu je velmi agresivní.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia, ČTK ?? Nebezpečný zásah Po výbuchu v areálu firmy Purum v Hamru na Jezeře má na 140 lidí dýchací potíže.
Foto: Profimedia, ČTK Nebezpečný zásah Po výbuchu v areálu firmy Purum v Hamru na Jezeře má na 140 lidí dýchací potíže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia