MF DNES

Tragédie v Prešově: lidem zbyl jen smutek

- — Jiří Sládek

PREŠOV Byly to tragické okamžiky. Manželé Vlastimil a Štefánia Muchovi, kteří bydleli v osmém patře bytového domu ve východoslo­venském Prešově, přišli při pátečním výbuchu plynu o všechno. V ohořelém paneláku s rozbitými okny zahynulo osm jejich sousedů. A zůstal tam jejich majetek, přišli o střechu nad hlavou. Zbyl jen smutek a bolest.

„Stále nemůžeme věřit, že jsme mezi živými a zdravými,“svěřili se oba listu Nový čas. Na záchranu prý čekali hodinu. „A byla to hodina hrůzy,“říkají. Také ostatní obyvatelé domu se těžce vzpamatová­vají z tragédie. Všichni dostali náhradní ubytování. Na jejich podporu se vzedmula vlna solidarity.

Peníze slíbila i vláda. Teprve včera ráno hasiči zbytky požáru zlikvidova­li. Policie vyšetřuje tragédii jako podezření z obecného ohrožení. Obviněny už byly tři osoby.

Obyvatelé domu zůstali bez střechy nad hlavou, bez svých věcí, jen v provizorní­m ubytování.

Na místě výbuchu a požáru, který se šířil od pátečního poledne, zasahovalo 90 profesioná­lních hasičů a téměř 30 jejich kolegů z dobrovolný­ch sborů.

Exploze zničila prostor mezi devátým a dvanáctým patrem, čtyři nejvyšší patra zcela vyhořela.

Pravděpodo­bnou příčinou byly probíhajíc­í práce na plynovém potrubí. „Povím to natvrdo, že s dva roky starou přestavbou celého bytového domu hasiči nesouhlasi­li, byly tam porušeny některé předpisy,“řekl velitel prešovskýc­h hasičů Ján Goliáš.

Zachránila holý život

Na hrůzy osudného pátečního dne vzpomíná také dvaačtyřic­etiletá pedagožka Naďa Mihaláková, která bydlela v sedmém poschodí prešovskéh­o domu.

„Nemám nic, jen to, co jsem s sebou měla v práci,“řekla deníku Sme. Holý život ale zachránila, a to je podle ní nakonec nejdůležit­ější. Měla velké štěstí, že v době tragédie ještě nebyla doma. „Stihla jsem jenom doběhnout před dům a sledovat, jak všechny mé sousedy evakuovali z balkonu,“vylíčila tragédii. Co bude dál, zatím netuší.

Podobně jako další sousedé se stěhuje do náhradního ubytování. Do pobořeného domu už se patrně nikdy nevrátí.

Dům nejspíš půjde k zemi

Slovenská vláda zprvu mluvila o tom, že část peněz poskytnutý­ch obětem tragédie by mohla putovat na stabilizac­i vážně poškozené budovy.

Později se však slovenští statici vyjádřili, že úplně nejlepším řešením bude celý dům zbourat. „Hlavní

poschodí je ve velmi špatném stavu. Budovu patrně čeká asanace. Je to nejlepší řešení vzhledem k dané situaci,“uvedl statik Josef Polák.

Zejména horní polovina budovy je v tak špatném stavu, že by tam podle Poláka už vlastně nebylo co dál zachraňova­t.

Vláda chce zatím s řešením počkat, dokud nebudou vypracován­y odborné posudky, teprve potom rozhodne, jak naložit s poškozeným prešovským domem.

Neštěstí vyvolalo vlnu solidarity mezi lidmi, kteří posílali peníze, jídlo i oděvy.

Stihla jsem jen doběhnout před dům a sledovat, jak všechny mé sousedy evakuovali z balkonu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia