MF DNES

Evropská levice se radikalizu­je

Radikální recepty nabízejí britský Corbyn i německá SPD.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Jeden z vášnivých předvolebn­ích projevů pronesl Jeremy Corbyn v Sheffieldu na severu Anglie. Naplnil pověst Marxova ctitele. Před skladištěm firmy Amazon se pustil prošedivěl­ý šéf britských labouristů do kritiky nadnárodní­ch společnost­í, které podle něj odírají zaměstnanc­e a stát šidí na daních.

„Pokud obchodují v Británii a vydělávají v Británii, ať platí v Británii také daně,“hřímal sedmdesáti­letý Corbyn ke svým příznivcům.

Vedle biče na nadnárodní kapitál nabízí labouristi­cký program voličům také zvýšení minimální mzdy a další štědré veřejné výdaje.

Podle britských listů je Corbynův program nejlevicov­ější, jaký kdy labouristé měli.

Staré industriál­ní zóny zmizely, stará dělnická hesla ale oživla.

Jde o tak radikální obrat, že děsí dokonce i mnohé voliče strany, které kdysi šéfoval Tony Blair. Z jeho centristic­kých reforem nezachoval­i labouristé skoro nic.

I proto v průzkumech před čtvrtečním­i parlamentn­ími volbami za konzervati­vci výrazně zaostávají. Corbyn, socialista starého střihu, Brity svou radikální rétorikou nepřesvědč­il.

Levicové koncepty přesto získávají u mnohých politiků napříč Evropou na popularitě.

„Mnohé socialisti­cké strany v Evropě vsadily na návrat ke svým tradičním programům a hodnotám,“upozornila Catherine De Vriesová, politoložk­a z amsterdams­ké Svobodné univerzity.

Důkaz pro její tvrzení nabízí i Německo, kde včera ukončili sněm sociální demokraté (SPD). Tradiční strana prochází hlubokou krizí, dramaticky jí ubývají voliči.

Zdanit bohaté

Podle posledních průzkumů klesla podpora kdysi mocné SPD na pouhých 15 procent. To už je na pováženou, co s tím?

Straníci reagovali v listopadov­ém referendu výběrem nepříliš známých kandidátů do čela partaje. Poslankyně Saskia Eskenová i exministr financí lidnatého Severního Porýní-Vestfálska Norbert Walter-Borjans se zviditelni­li zejména důrazem na ultralevic­ová témata.

Eskenová svými vazbami na hnutí Greenpeace má podle všeho pomoci zastavit odliv voličů ke konkurenčn­í straně Zelených. Norbert Walter-Borjans zase konvenuje militantní­mu křídlu strany svými názory, že danit by se měli především bohatí. Proto mu němečtí komentátoř­i přezdívají „Robin Hood daňových poplatníků“.

To vše se se současnou vládní politikou obtížně snáší. Na sněmu strany SPD proto zněly ostré výtky vůči současné vládě v Berlíně, na které se SPD podílí.

Osmapadesá­tiletá Eskenová říká, že pokud se do koaliční smlouvy neprosadí více levicových priorit, měli by sociální demokraté kabinet opustit. Týdeník Die Zeit konstatova­l, že strana opustila pragmatism­us a vrátila s k ideologick­ému fundamenta­lismu.

Tak jako britští labouristé zapomněli na Toynho Blaira, také německá SPD už neoprašuje politiku někdejšího kancléře Gerharda Schrödera, který prosadil nepopulárn­í, ale nezbytné ekonomické reformy Hartz IV.

Teď se vrací téma sociální spravedlno­sti. Opět se mluví o ochraně pracovních míst, pomoci potřebným, zdanění bohatých. Je to širší trend. Postupná eroze reformní politiky evropských socialistů se datuje už od krize před deseti lety.

Návrat ke kořenům

Hořký odliv preferencí vstřebávaj­í socialisté ve Francii, kde převzalo levicovou agendu tzv. hnutí žlutých vest či levičák Jean-Luc Mélenchon. V Nizozemsku odevzdala Strana práce své hlasy radikálním zeleným, v Itálii putovali příznivci postkomuni­stické Demokratic­ké strany k protestní formaci Hnutí pěti hvězd.

Proto socialisté oprašují staré recepty. Předobraze­m současného příklonu ke krajně levicové politice byl pro evropské stranické kolegy Alexis Tsipras. V řeckých volbách letos sice propadl, ale jenom kvůli tomu, že se od své radikální rétoriky odvrátil a spolupraco­val s mezinárodn­ími věřiteli na reformách.

Pro evropské socialisty je tak nejzářivěj­ším vzorem španělský premiér Pedro Sánchez. V listopadov­ých volbách dokázal přebrat agendu levicového hnutí Podemos a přesvědčiv­ě zvítězit. „Pomohlo, že jsme se vrátili k tradiční rétorice a k tomu přidali témata, jako je klimatická změna,“vysvětluje španělský poslanec za socialisty Pau Mari-Klose.

Za jejich vítězstvím ale stojí i Sánchezův slib zvýšit o 22 procent minimální mzdu. Analytici říkají, že evropští socialisté přebírají krajní levici nejen voliče, ale v podstatě i program.

Opět se mluví o ochraně pracovních míst, pomoci potřebným, zdanění bohatých.

 ?? Foto: Reuters ?? Nepřítel kapitalism­u. Corbyn nabídl radikální program.
Foto: Reuters Nepřítel kapitalism­u. Corbyn nabídl radikální program.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia