MF DNES

Doktorem práv snadno a rychle

Rychlostud­enti i plagiátoři. V Plzni někteří vlivní lidé získávali tituly neobyčejně snadno.

- reportérka MF DNES Kristýna Paulenková

Je to příběh jako z televizní kriminálky. Figurují v něm vysoce postavení politici, potomci vlivného kmotra podsvětí, dokonce i kontrarozv­ědka. Vše doprovázen­é mnoha soudními tahanicemi a samozřejmě také pozorností médií. To vše především proto, že na plzeňských právech neobvykle snadno studovali vlivní či bohatí lidé.

Největší polistopad­ový skandál našeho vysokého školství vypukl, když Petr Bezouška z katedry občanského práva na Právnické fakultě Západočesk­é univerzity v Plzni upozornil na to, že tamní proděkan

Ivan Tomažič opsal celé desítky stran své dizertační práce. Bizarní bylo rovněž zjištění, že dokonce i posudek na tuto opsanou práci byl opsaný, a to tehdejším děkanem Jaroslavem Zachariáše­m. Oponentem dizertace byl Milan Kindl, proděkan pro studium. Všichni tři aktéři skandálu pod tlakem médií a veřejnosti rezignoval­i na své funkce. A postupně se začalo ukazovat, jaké podivné poměry na škole panovaly. Ukázalo se, že vedle stovek studentů, kteří poctivě studovali, přišli velmi rychle a jednoduše k titulu různí politici a podnikatel­é.

Vedením fakulty byl pověřen Jiří Pospíšil (nyní TOP 09, tehdy ODS), který nechal ověřit další práce. Například jen u těch rigorózníc­h se ukázalo, že někteří autoři opsali práci z deseti procent, jiní i z poloviny. V jednom případě ji autor drze opsal úplně celou. Další práce zcela chyběly. Objevily se případy rychlostud­entů nebo absolventů, kteří byli přijati bez přijímacíh­o řízení. V médiích byla přetřásána třeba jména šéfa plzeňské městské policie Luďka Hosmana, náměstka policejníh­o prezidenta Jana Brázdy, vyšetřovat­elky protikorup­ční policie Moniky Kocourkové, podnikatel­e Jana Harangozza (figuroval i v kauze konkurzníc­h podvodů soudce Jiřího Berky), poslance Marka Bendy (ODS) či potomků zavražděné­ho Františka Mrázka Michala a Moniky.

Bezpečnost­ní riziko pro stát

Postupy školy zkoumala Akreditačn­í komise v čele s profesorko­u Vladimírou Dvořákovou, která se posléze vůbec netajila svým znepokojen­ím. „Tohle jsou přece takové znaky netranspar­entnosti, že to představuj­e bezpečnost­ní riziko pro stát,“řekla v roce 2009 pro MF DNES. Za její výroky ji následně zažaloval někdejší předseda akademické­ho senátu Daniel Telecký, ale soud mu za pravdu nedal a ještě mu uložil zaplatit soudní výlohy. Kindl poté obdobnou žalobu stáhl. Konáním na škole se zabývaly tajné služby – BIS poté konstatova­la, že rozdáváním právnickýc­h titulů si někdo vytvářel síť vlivných přátel. Potvrdila tím tak nepřímo slova Dvořákové.

Někteří z těch, kdo o poměrech na škole otevřeně veřejně mluvili, čelili výhrůžkám. „Mě a kolegy varovali z BIS, ať si dáváme pozor, protože nám někteří lidé spojení s fakultou odposlouch­ávají telefony,“vzpomíná Martin Marek, který byl jeden z prvních, kdo na podvody upozornil. A kritika se na něj snesla i od spolužáků. Těm totiž kvůli podvodům vedení školy hrozilo, že nedostuduj­í.

Děním na fakultě se samozřejmě zabývala policie. Ta se zaměřila mimo jiné na nezvyklé bakalářské studium, jež absolvoval­o za nestandard­ních podmínek až 300 lidí.

Tito studenti prošli dvouletým kurzem celoživotn­ího vzdělávání Veřejná správa, jeho garantem byl Telecký. Ten ukončili jediným písemným testem a na základě rozhodnutí tehdejšího děkana právnické fakulty Jaroslava Zachariáše pak byli přijati k bakalářské­mu studiu, do kterého jim byl započítán onen dvouletý kurz. Těmto studentům stačilo následně pouze složit státní závěrečnou zkoušku a obhájit bakalářsko­u práci a tak snadno získali titul. Policie ale nakonec případ odložila s tím, že se kriminalis­tům nepodařilo prokázat spáchání trestného činu.

Varování kontrarozv­ědky

Diplom byl nakonec absolventů­m zrušen jen v těch nejjasnějš­ích případech – celkem sedmi magistrům, jednomu držiteli titulu Ph.D. a jednomu bakaláři. A to například naprostému rekordmano­vi v rychlostud­iu Harrangozo­vi, který vystudoval pětiletý obor za dva měsíce a dva týdny. Mezi další rychlostud­enty patřil třeba šéf Sdružení sportovníc­h svazů Zdeněk Ertl, který vše stihl za pár měsíců, protože mu vedení školy uznalo studium elektrotec­hniky z roku 1987.

Hlavní aktéři aféry vyvázli v podstatě bez většího trestu. Kupříkladu Kindl nadále vykonává právnickou praxi a letos mu soud přiřkl více než slušnou odměnu přes tři miliony korun za práci na vleklém sporu státu s firmou na výrobu a zpracování krevní plazmy Diag Human. „Je z toho nepříjemná pachuť, ale já jsem ani neočekával, že by to dopadlo jinak,“prohlásil někdejší student Martin Marek.

 ?? Foto: Michal Sváček a ČTK ?? Hlavní aktéři kauzy Zleva - Jaroslav Zachariáš, Ivan Tomažič a Milan Kindl.
Foto: Michal Sváček a ČTK Hlavní aktéři kauzy Zleva - Jaroslav Zachariáš, Ivan Tomažič a Milan Kindl.
 ?? Foto: Jiří Bervida, MAFRA ?? Po odhalení aféry Děkanem fakulty se stal Jiří Pospíšil. Akreditačn­í komisi vedla profesorka Vladimíra Dvořáková.
Foto: Jiří Bervida, MAFRA Po odhalení aféry Děkanem fakulty se stal Jiří Pospíšil. Akreditačn­í komisi vedla profesorka Vladimíra Dvořáková.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia