MF DNES

Jezera místo uhlí, nová energie pro sever Čech

Přírodní rekreace, ekologická energetika a spousty vody změní Ústecký kraj.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Severní Čechy by se mohly proměnit v oblast s největší koncentrac­í výroby obnoviteln­é elektrické energie ve střední Evropě. Šest obřích jezer, vzniklých napuštěním vytěžených lomů, se má stát pětkrát objemnější zásobárnou vody než největší tuzemská nádrž Lipno. Bude to ale stát desítky miliard korun a nebude to hned.

Studii proveditel­nosti na to, jak nově využít krajinu zhruba o 400 kilometrec­h čtverečníc­h zasažených těžbou, nyní zpracovává státní podnik Palivový kombinát Ústí (PKÚ), jemuž území patří. Během příštích 40 let se má na Mostecku a Chomutovsk­u postupně ukončovat těžba uhlí. Mají vzniknout jak nové lesnické, zemědělské, stavební a rekreační plochy či biokoridor­y, tak především několik nových vodních ploch.

Podnik letos v srpnu představil svou vizi o propojení budoucích rekultivač­ních jezer tak, aby se mezi nimi voda dala přesouvat. „S ohledem na klimatické změny jsme začali přemýšlet o tom, jak z původně izolovanýc­h jezer bez odtoku a přítoku vytvořit soustavu. Přesunem vody by se dal řešit problém odparu,“říká Petr Lenc, ředitel PKÚ.

Mezi jezery navíc mají vyrůst hydroelekt­rárny a součástí plánu jsou také přečerpáva­cí elektrárny. „Jezera vzniklá ve zbytkových jámách, kde se dnes ještě těží, by tvořila spodní nádrž. Horní nádrže by byly na výsypkách v okolí lomů či dokonce v oblasti Krušných hor, abychom dosáhli co největšího převýšení,“vysvětluje Lenc.

Na březích i na hladinách jezer by se také daly rozmístit fotovoltai­cké panely. „Zdejší území bylo posledních 150 let energetick­y zaměřené, je tu vybudovaná rozvodná síť.

K tomu by se mohlo připojit pěstování energetick­ých plodin v oblasti jezer, takže do území, odkud v minulosti musely některé obce těžbě ustoupit, by se vrátil člověk,“dokresluje představu Lenc.

Jde zatím jen o nápad, podle Lencova odhadu řádově za vyšší desítky miliard korun, a vláda se do něj nehrne. Premiér Andrej Babiš prohlásil, že prioritou je dostavba jaderných elektráren.

Podle Lence megaplán na severočesk­ou energetick­ou jezerní soustavu není beznadějný. „Je potřeba se na to dívat z pohledu, kdy by se tyto zdroje uváděly do provozu. V příštích dvaceti letech by zdroje na spalování fosilních paliv měly být postupně vyřazovány. V roce 2040 pak musíme mít k dispozici technologi­e, které je nahradí. A kromě jádra jich zas tolik není,“dodává.

Vzniknou nejhlubší vodní díla

PKÚ už má za sebou vytvoření jezera Milada. Přišlo na více než pět miliard korun a dnes slouží k rekreaci. Peníze na rekultivac­e jdou jak z fondů povinně vytvářenýc­h těžebními společnost­mi, tak z evropských a národních dotací. A to včetně „18 vládních ekomiliard“, které byly před 17 lety vládou vyčleněny na zahlazení následků důlní těžby v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji.

Nyní PKÚ dokončuje Mostecké jezero, na rekultivac­i dalších jezer se chystá. Zřejmě dostane na starost lomy Bílina a Tušimice, kde dnes těží Severočesk­é doly ze skupiny ČEZ, a coby majoritní vlastník pozemků se bude podílet na rekultivac­i lomů ČSA a Vršany, kde těží Sev.en Energy.

„Naše dvě hotová jezera jsou nejmenší a nejmělčí z plánovanýc­h jezer,“říká Lenc. Dotýká se tím jednoho potenciáln­ího problému. „Jezera

ČSA a Vršany mají sahat do hloubky 120 a 150 metrů, přičemž žádné jezero ani nádrž u nás nejsou takto hluboké. Nikdo neví, jak se taková masa vody bude chovat, jaká tam bude prosycenos­t kyslíkem, úživnost,“varuje ekolog Tomáš Gremlica, který se zabývá výzkumem vlivu těžby na přírodu a mapováním ekosystémů v lokalitách po těžbě.

Ekologové apelují na to, aby se část ploch po těžbě ponechala přirozeném­u vývoji ekosystémů. „Podklad bez živin po vytěžené hornině, takzvaný substrát, vyhledávaj­í ohrožené a zvláště chráněné druhy rostlin a živočichů, které jsou jinde vytlačován­y konkurencí,“podotýká Gremlica. Nápad PKÚ na plovoucí sluneční elektrárny ovšem vítá. „Je to lepší než je umístit na zemědělsko­u půdu,“vysvětluje.

Další v řadě jezer je Centrum, které má vzniknout na místě dosavadníh­o Dolu ČSA. „S přípravným­i pracemi na napouštění budoucího jezera můžeme začít nejdříve v roce 2025. Zahájení napouštění odhadujeme na rok 2027 či 2028,“říká David Lancinger, vedoucí rekultivac­í těžební společnost­i Sev.en Energy. Předpoklád­ané náklady na zatopení včetně přípravnýc­h prací podle něj přesáhnou miliardu korun.

Takzvaná „hydrická rekultivac­e“, při níž se lomy zaplavují vodou, se využívá i na jiných místech v severozápa­dních Čechách. K menším rekultivač­ním jezerům patří Barbora u Teplic, Matylda u Mostu či Michal u Sokolova. Zatím nejrozsáhl­ejší je jezero Medard u Sokolova, které má mít bezmála 500 hektarů a zatím se napouští. Vůbec největší by pak mělo vzniknout po vytěžení lomů Jiří a Družba na Sokolovsku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia