MF DNES

Luxusní život milenky ruského bankéře dotuje státní pokladna

Málo známá moderátork­a státní televize randí s bankéřem a žije v přepychu. Podle opozice ji živí daňoví poplatníci.

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA Sídlo za miliony rublů, jachta i soukromé letadlo. To jsou dárky, kterými svou milenku zahrnuje šéf druhé největší ruské státní banky Andrej Kostin. Jenže peníze na luxusní život pro milovanou ženu bere ze státní pokladny. Vyplývá to z vyšetřován­í nevládního protikorup­čního fondu, který vede přední ruský kritik Alexej Navalnyj.

Třiašedesá­tiletý Kostin je v čele banky VTB už 18 let a za tu dobu si mimo jiné vysloužil přezdívku „osobní peněženka“prezidenta Vladimira Putina. Jeho vztah s jednatřice­tiletou Nailjou Asker-zadeovou, která je moderátork­ou ve státní televizi, je v zemi veřejným tajemstvím. Pár se proti zprávám o jejich milostném vztahu ostře ohrazuje i přesto, že se v médiích už několikrát objevily jejich společné fotografie, mimo jiné i se společnými potomky.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadz­or dokonce v minulosti zablokoval více než tisíc zpráv o páru. Argumentov­al

přitom tím, že publikace poškozoval­y dobrou pověst banky.

Byty, vily i letadla

Podle veřejně přístupnýc­h dokumentů, které zveřejnil Navalného fond, vlastní Asker-zadeová v Moskvě dva luxusní byty v celkové hodnotě 340 milionů rublů (v přepočtu asi 123 milionů korun). Jeden z nich patřil předtím samotné bance VTB, ten druhý moderátorc­e dokonce daroval zástupce vedení této banky.

Asker-zadeová je navíc majitelkou honosné vily v moskevské čtvrti Rubljovka, kde mají své rezidence prominentn­í Rusové. Hodnotu takového domu odhaduje protikorup­ční fond na více než 250 milionů rublů. Reportérka ho koupila od firmy v daňovém ráji, která je registrová­na na stejné údaje jako moskevský byt Kostina.

Moderátork­a mimo jiné využívá jachtu a osobní letadlo, jímž lítá přes celé Rusko za hosty svého televizníh­o pořadu. V něm se dříve objevili například čečenský vůdce Ramzan Kadyrov, mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nebo šéf ropného gigantu Rosněfť Igor Sečin.

Soukromý letoun v minulosti patřil rovněž bance VTB, která ho následně prodala společnost­i v Belize. Jen měsíční užívání letadla přitom přišlo Asker-zadeovou na 30 milionů rublů (cca 11 milionů korun).

Navalnyj připomíná, že fungování VTB dotuje vedle ruského ministerst­va financí i agentura Rosimuščes­tvo, která spravuje státní majetek, či státní pojišťovna.

Za posledních deset let dostala VTB finanční injekci v hodnotě více než tři miliardy rublů.

 ?? Foto: Profimedia ?? Vlivný bankéř Andrej Kostin (63) má blízko k Putinovi.
Foto: Profimedia Vlivný bankéř Andrej Kostin (63) má blízko k Putinovi.
 ??  ?? Televizní moderátork­a Nailja Asker-zadeová (31).
Televizní moderátork­a Nailja Asker-zadeová (31).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia