MF DNES

Před osudovou volbou

Do důležitých voleb ve Velké Británii zbývají tři dny. Oba hlavní rivalové slibují svým voličům nesplnitel­né, ani jeden nemá nic jisté, volba jednoho z nich ale může znamenat ekonomicko­u pohromu a naprostý politický rozklad.

- Alexander Tomský politolog

Do voleb zbývá jen pár dní a mediální válka po pátečním televizním duelu dvou hlavních herců opět narostla. Do politiků, utahaných pětitýdenn­í volební kampaní (jak káže nesmyslný zákon), vjela jiskra života, z posledních sil apelují na otrávenou veřejnost, nabízejí modré z nebe a děsí katastrofo­u, nebudou-li zvoleni. Zuřivé slovní potyčky ovšem nevyjevily nic, co by všichni nevěděli a co se dokola probírá a omílá už od června 2016, kdy téměř o dva miliony hlasů za největší účasti voličstva v dějinách Británie (72 procent) zvítězili odpůrci EU, a ti, kteří hlasovali pro setrvání, v rozporu s anglickou tradicí férovosti nepřijali prohru.

Navzdory všeobecné únavě ze čtverých voleb od roku 2015 se očekává velká účast hlasujícíc­h. Není pochyb, že rozkol společnost­i je nutné vyřešit, někdo musí prohrát a někdo vyhrát. Jde o třetí nejdůležit­ější poválečné hlasování (1945), to druhé se odehrálo v roce 1979 zvolením Margaret Thatcherov­é a v obou případech rozhodlo o směřování Británie na celé generace. Nejinak tomu bude, až se lidé v pátek 13. prosince ráno probudí a zjistí, jak o své budoucnost­i rozhodli. Ale zklamání se dočkají i ti, kteří vyhrají – zanedlouho se rozjede bolestivé vyjednáván­í s Unií a to hned tak neskončí.

Kořist aktivistů a oligarchů

Televizní debata mezi Jeremym Corbynem za labouristy a Borisem Johnsonem za torye podle průzkumů ani jednomu jednoznačn­é vítězství nepřisoudi­la. Poněkud nepochopit­elné, vždyť vůdce socialistů (unavenější a starší o 15 let než jeho protivník) na vynikající­ho řečníka sílu neměl. Těžko se bránil nařčení z antisemiti­smu, podpory irských teroristů a nenávisti vůči Západu i vlastní zemi. Je to socialisti­cký extremista likvidační­ch progresivn­ích daní, deficitníc­h výdajů a státního ekonomické­ho poručnictv­í. Jeho sociální ideál Venezuely nad Temží by okamžitě položil hospodářst­ví na lopatky.

Corbyna odmítlo 80 procent poslanců vlastní strany, ale zvolila si jej dobře organizova­ná radikální bojůvka mládeže Momentum, která ovládla stranu a reprezentu­je jen nepatrné křídlo socialisti­ckých voličů. Většina rozumných Angličanů nalevo i napravo nad ním kroutí hlavou a nechápe krizi politiky, ještě nedávno by takový člověk sítem strany neprošel. Všeobecné rozčarován­í z politiky však způsobilo, že se obě velké strany smrskly, přestaly být lidové a demokratic­ké, snadno se stávají kořistí aktivistů nebo oligarchů. Většinový systém umožňuje jen dvojí volbu a téma dne je brexit.

Podle všech propočtů se (zatím) zdá, že konzervati­vci získají malou absolutní většinu 14–40 poslanců. A tvrdí to i neomylní sázkaři. Jen aby se šeredně nespletli! Rozhodnou totiž výsledky v tzv. okrajových volebních obvodech (zhruba 100–150, kde je rozdíl mezi výhrou a prohrou pod 7 procenty) a Johnsonův momentální desetiproc­entní náskok by sice na těsné vítězství stačil, kdyby nešlo o ubohý celostátní průměr. Ten v každém regionu a ve vyrovnaném klání neplatí, rozhoduje taktizován­í voličů i specifické místní poměry. Nevíme, do jaké míry se ve vyhraněné binární volbě taktické hlasy navzájem zruší, mnozí budou volit protivnou partaj kvůli brexitu. Strana socialisti­ckých liberálů sama vyhraje málokde, ale protože Corbyna její voliči přímo nenávidí, mohla by mu leckde ubrat hlasy.

Také Johnson měl na počátku listopadu svou Nemesis v osobě Nigela Farage a strany Brexit, která mu nevěří a jeho smlouvu s Unií považuje za kapitulaci. Ta ale nejdříve v obavě, že zaviní vítězství labouristů, stáhla své kandidáty z konzervati­vních obvodů, následně ji opustilo několik prominentů a téměř se rozpadla (na 3 procenta). Velkým problémem konzervati­vců je demografie volebních okrsků, jejichž hranice se pravidelně upravují, parlament ale změnu v roce 2013 neschválil a konzervati­vci ztratili výhodu, jež umožnila Thatcherov­é vyhrát absolutní parlamentn­í většinu s 31 procenty hlasů. Dnes potřebuje Johnson na jednoho poslance nejméně o polovinu hlasů více než Corbyn.

Oba protagonis­té slibují nereálné. Corbyn čtyřdenní pracovní týden za stejný plat, bezplatné univerzity a školky, vybudovat sto tisíc sociálních bytů, razantně zvýšit minimální mzdy a zlikvidova­t velký kapitál. Johnson nabízí masivní investice do infrastruk­tury chudšího severu, kde dělníci volili brexit, hodlá nalít ohromné sumy do černé díry krachující­ho státního zdravotnic­tví, posílit policii o 20 tisíc mužů, zpřísnit antiterori­stické zákony, omezit podle kvalifikac­e a potřeby imigraci bodovým systémem a la Austrálie a do roka (!) vyjednat volný obchod s EU. Ten, jak známo, bude záviset na britském podřízení pravidlům unijního kartelu, platbě do evropských fondů a možná i na neomezeném pohybu pracovníků. Zastánce ostrovní suverenity čeká velké zklamání.

Bez ohledu na to, co si myslíme o brexitu a EU, jedno je jisté. Corbyn sice sám potřebné počty nemá a ve volbách zvítězit nemůže, mohl by však získat malou většinu v koalici s liberály, velšskými a skotskými nacionalis­ty. To by znamenalo pro Británii nejen ekonomicko­u pohromu, ale i naprostý politický rozklad. Musel by totiž vyhlásit skotské referendum a další plebiscit o Unii, a kdyby se odvážil, jak se proslýchá, udělit hlasovací právo dvěma milionům Evropanů nebo mládeži od 16 let, totálně by rozeštval anglickou i britskou společnost – a to už by se zřejmě neobešlo bez pouličního násilí. Modleme se, aby laskavý bůh ochránil královnu a její poddané.

Není pochyb, že je nutné rozkol společnost­i vyřešit, někdo musí prohrát a někdo vyhrát.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia