MF DNES

Jak se můžete spřátelit s penězi

- Aleš Michl člen bankovní rady ČNB

Byl u nás v ČNB (i na střeše) předseda Senátu Jaroslav Kubera. Říkal mi, ať si koupím knihu z roku 1978 Peníze jsou moji přátelé. Měli jsme ji v knihovně banky, měl jsem to snazší. Její autor Phil Laut má Harvard, ale také byl důstojníke­m u námořnictv­a a byl nasazen ve Vietnamu. Poté pracoval jako finanční kontrolor. Senátor Kubera je přítel kasiček. Jako primátor Teplic svým nástupcům nechal v rezervních fondech naspořenou miliardu a už vím, odkud to má. Ta kniha je super – tady je ukázka, návod na to, jak se zbavit dluhů.

1/ Přestaňte si dále půjčovat. Svou kreditní kartu rozřežte na kousky a spláchněte.

2/ Pozměňte svůj přístup k utrácení peněz a s ním i svůj rozpočet. Ořežte toho co nejvíc. Tvrdě. Tak aby se vám podařilo snížit běžné výdaje na 70 % příjmu. Poté zbytek rozdělte tak, aby splácení dosavadníc­h dluhů vzalo 20 % příjmů a 10 % šlo pravidelně na spoření. Pokud nevíte, kam vám všechny peníze mizí, pořiďte si sešitek a zapisujte si do něj každou korunu, kterou v průběhu měsíce vydáte.

3/ Okamžitě začněte spořit. Pracovat jen proto, abyste zaplatili dluhy, to není zrovna silná motivace. Se spořením nečekejte, až se dluhů zbavíte. Začněte hned. Každá chvilka otálení vám jen ztěžuje situaci.

Laut to dále vše shrnuje: „V reklamách se nás snaží přesvědčit, že koupí nějakého zboží ušetříme, ovšem tenhle způsob šetření na mysli rozhodně nemám. Spořením myslím ukládání peněz pro nějaký účel v budoucnu.“

Dobré ne? Tajemství kasičky senátora Kubery objeveno. Pokud by místo cesty na Tchaj-wan chtěl dále pomoci ve finanční osvětě pro Česko, beru ho.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia