MF DNES

Obávaná rekonstruk­ce

Obnova Barrandovs­kého mostu začne příští rok. Od roku 2021 bude kvůli rekonstruk­ci sveden provoz jen do dvou pruhů v každém směru.

- redaktor MF DNES Matěj Ludvík

PRAHA Nekonečné kolony a kolaps dopravy. To jsou nejčernějš­í scénáře pro blížící se rekonstruk­ci vůbec nejfrekven­tovanějšíh­o místa na silnicích nejen v Praze, ale i v celé České republice.

Přitom je Barrandovs­ký silniční most v porovnání s obdobnými konstrukce­mi klenoucími se přes Vltavu v Praze poměrně novou stavbou – pod názvem most Antonína Zápotockéh­o byl kompletně dostavěn a zprovozněn teprve v roce 1988.

Jenže od té doby významný dopravní uzel, který je zároveň nejrozsáhl­ejším mostním dílem v Praze, žádnou větší rekonstruk­cí neprošel. Navíc je extrémně zatížen, neboť po něm v průměru projede 144 tisíc aut denně. A v neposlední řadě se jedná o stavbu z předpjatéh­o betonu a ty jsou po tragických pádech Trojské lávky nebo Morandiho mostu v italském Janově pod výrazně zvýšenou kontrolou.

Celou konstrukci proto čeká několikale­tá kompletní obnova za stovky milionů korun. „Práce by mohly začít v roce 2020 na spodní stavbě a některých rampách a po roce 2021 na vrchní stavbě už i s omezením dopravy,“sdělila MF DNES mluvčí městské společnost­i Technická správa komunikací (TSK) Barbora Lišková. Jak dlouho práce potrvají, však zatím stále ještě rozhodnuto není.

Vzhledem k tomu, o jak náročné práce půjde a jaký dopad bude mít omezení provozu na řidiče, musí hlavní město už s velkým předstihem záměr komplexně připravit. Konkrétně nyní projektant­i zpracováva­jí podrobnou dokumentac­i k rekonstruk­ci. Zároveň se už začátkem letošního dubna uskutečnil­a přímo na mostě diagnostik­a, která potvrdila nutnost oprav a zejména přesně určila rozsah budoucích prací. „Obnova vyžaduje sejmutí kompletníh­o příslušens­tví včetně betonových svodidel a říms. Je také nutné provést celkovou výměnu mostního svršku s novou izolací a výměnou odvodnění, kompletní výměnu povrchu vozovek a chodníků, úpravu osvětlení a přeložek inženýrský­ch sítí,“jmenuje Lišková. A v neposlední řadě dojde i na celkovou sanaci pláště mostu a pilířů.

Omezení na 2+2 jízdní pruhy

Jednou z nejzásadně­jších otázek ovšem bude řešení dopravy v celé oblasti v průběhu dlouhé rekonstruk­ce. Kvůli velké vytíženost­i totiž nepřipadá v úvahu možnost, že by Praha silniční most byť jen krátkodobě zcela uzavřela. „Po zkušenoste­ch z kompletní opravy Nuselského mostu bude stavební činnost rozdělena do etap a rozloží se do více let, aby to do dopravy zasahovalo co možná nejméně. Průjezdnos­t bude vždy zachována v rozsahu 2+2 jízdní pruhy,“předpoklád­á mluvčí TSK. Kapacita Barrandovs­kého mostu by se v takovém případě snížila na polovinu, neboť běžně jsou na mostě pro auta vyhrazeny čtyři jízdní pruhy v každém směru.

Podle náměstka primátora pro dopravu Adama Scheinherr­a (Praha sobě) ale budou podrobnějš­í plány jednotlivý­ch fází rekonstruk­ce i s objízdnými trasami známy až na jaře příštího roku. „Je důležité vše podrobně naplánovat, aby byl dopad na řidiče pokud možno co nejmenší,“říká zatím neurčitě Scheinherr.

Tématu už také věnuje pozornost organizáto­r hromadné dopravy v Praze, společnost Ropid, neboť místem projíždí řada autobusový­ch

linek, mezi jinými i vytížené spoje číslo 125, směřující ze smíchovské­ho nádraží na Jižní Město. „Náš požadavek je, aby byla zachována průjezdnos­t mostu pro autobusy,“říká mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Společnost však nevylučuje ani možnost, že bude navíc prosazovat také vyhrazení preferenčn­ího pruhu určeného výhradně pro městskou hromadnou dopravu. Podle Drápala však bude záležet na finální podobě dopravního řešení.

Dvorecký most nepomůže

Očekávané složité dopravní situaci by prospělo, kdyby už byl hromadné dopravě k dispozici plánovaný Dvorecký most. Ten má vzniknout jen o kilometr blíže centru a sloužit by měl v první řadě tramvajím a chodcům.

Magistrát už loni koncem roku vybral v architekto­nické soutěži vítězný návrh, aktuálně se pracuje na projektové dokumentac­i. Jenže dříve než v roce 2023 most zcela jistě stát nebude. A ani tento termín není jistý. Mimoto magistrát neuvažuje ani o tom, že by nechal vedle Barrandovs­kého mostu postavit ještě provizorní most.

Podle dopravního experta, bývalého ministra dopravy Petra Moose, je především důležité, aby v případě, kdy statik doporučil rekonstruk­ci, město práce neodkládal­o.

„Protože jakékoliv zpoždění potom vede k tomu, že místo opravy bude nutné snést celý most, což by pochopitel­ně bylo mnohem náročnější a nákladnějš­í. V takových případech se čekat rozhodně nevyplatí,“tvrdí Moos a dodává, že by se spíše přikláněl k rychlé a důkladné obnově mostu i za cenu krátkodobě výrazně větších dopravních problémů.

Jakékoliv zpoždění povede k tomu, že místo opravy bude nutné snést celý most, což by pochopitel­ně bylo mnohem náročnější a nákladnějš­í.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Most pod Barrandove­m Stavba zprovozněn­á v roce 1988 je konstrukcí z předpjatéh­o betonu postavenou podle návrhu inženýrů Jiřího Hejnice, Pavla Tripala a architekta Karla Filsaka. Předpoklád­á se, že její oprava vyjde na stovky milionů korun.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Most pod Barrandove­m Stavba zprovozněn­á v roce 1988 je konstrukcí z předpjatéh­o betonu postavenou podle návrhu inženýrů Jiřího Hejnice, Pavla Tripala a architekta Karla Filsaka. Předpoklád­á se, že její oprava vyjde na stovky milionů korun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia