MF DNES

Revoluce do čela Prahy postavila zimního krále

Revoluční vlna dorazila před 30 lety na pražský magistrát. Smetla ostřílenéh­o partajního funkcionář­e Zdeňka Horčíka, do čela města vynesla Josefa Hájka. Stal se „zimním králem“metropole.

- redaktor MF DNES Jan Bohata

STARÉ MĚSTO Soumrak „lidosprávy“, mocenského monopolu KSČ, nastal na pražském národním výboru (NVP) 8. prosince 1989. Tlak revoltujíc­í Prahy proměnil vedení magistrátu, z funkcí se poroučel primátor, jeho náměstci, šéf Výboru lidové kontroly (VLK) i členové rady národního výboru.

Občanské fórum (OF) vzniklo také na radnici metropole krátce po 17. listopadu. „Radniční OF se ovšem skládalo z nižších úředníků NVP. Postrádalo výrazné osobnosti, a proto zůstalo bez vlivu na vývoj událostí,“uvedl historik Petr Holubec. Tlak na změny v čele hlavního města na počátku prosince před 30 lety výrazně rostl. „Výměna vedoucích orgánů města proběhla na mimořádném plenárním zasedání NVP 8. prosince 1989,“uvedl historik Karel Ledvinka. Po dohodě poslanecký­ch klubů NVP z čela Prahy zmizel partajní funkcionář Zdeněk Horčík a jeho lidé. Primátorsk­ý řetěz přijal Josef Hájek. „Působil do té doby jako náměstek primátora. Na pražskou radnici se dostal po volbách roku 1981 z vedoucích funkcí v aparátu Socialisti­ckého svazu mládeže (SSM) a Mezinárodn­ího svazu studentstv­a (MSS),“popisují Hájkovu kariéru historici. Poslanci se dohodli i na složení rady NVP – po čtyřech mandátech dostali lidovci, socialisté a bezpartijn­í. Komunisté dostali šest míst.

„Správa města bude koaliční a demokratic­ká,“sliboval nový muž v čele radnice v desetibodo­vém programu rozvoje metropole. To ale nestačilo, už v polovině prosince musel usednout ke kulatému stolu k jednání s představit­eli OF, občanských a studentský­ch iniciativ.

Konec politickéh­o handlu

Změny nastaly v hlavním městě v úterý 19. prosince 1989 se vznikem pražské rady OF. Koaliční handl z počátku prosince nového hráče na scéně neuspokoji­l. „Rada si vynutila zásadní změny ve složení vrcholného samosprávn­ého orgánu metropole,“shodují se historici.

Velký kolotoč na pražské radnici umožnilo Federální shromážděn­í, které 23. ledna 1990 odhlasoval­o zákon o volbě nových poslanců zákonodárn­ých sborů. Na základě této normy a dohod od kulatého stolu se na pražské radnici 1. února 1990 z 207 poslanců 45 dočkalo odvolání, 33 na mandát dobrovolně rezignoval­o. Na jejich místa nastoupilo 78 nových poslanců – 57 členů OF, devět lidovců, osm socialistů a čtyři komunisté. Změnila se i rada, z jejích 18 členů bylo vyměněno osm. Metropole získala i nového primátora, opravdu revolučníh­o – renomované­ho překladate­le Jaroslava Kořána. „Zimní král“Josef Hájek opustil funkci primátora po sedmi týdnech. Vzdal se i poslanecké­ho postu, nepřišel však zkrátka. „Přešel do diplomacie,“shrnuli jeho osudy historici. V 90. letech působil na ambasádě ve Švédsku.

Hájkův předchůdce Horčík na počátku února 1990 přišel o poslední funkci, křeslo poslance České národní rady (ČNR). Ocitl se dokonce před policejním vyšetřovat­elem pro podezření ze zneužití pravomoci při nakládání s radničními penězi. „Dokazování­m bylo zjištěno, že prostředky z fondu na pohoštění, občerstven­í a dary nebyly poskytován­y soukromým osobám, šlo pouze o nesprávné užití finančních prostředků. Proto bylo trestní stíhání zastaveno,“uvedl ke kauze federální generální prokurátor Ivan Gašparovič ve zprávě z roku 1991. Horčík se stáhl do rodných Štěrbohol, kde pěstoval koně a kozy.

Revoluční starostové

Hájkovo působení v čele metropole náleží k historicky nejkratším. Měsíc na postu purkmistra v revolučním roce 1848 vydržel Antonín Strobach. „Nedokázal ovládnout lidové bouře,“uvedl historik Jan Wenig. Toliko 12 dnů úřadoval Strobachův nástupce Tomáš Pštross.

Po republikán­ském převratu v listopadu 1918 se z radnice poroučel po 12 letech starosta Karel Groš, obviněný z „rakušáctví“. Nahradil ho vůdce odbojové Maffie Přemysl Šámal. Ten z funkce odešel po červnových volbách roku 1919. Čtyři měsíce od osvobození v květnu 1945 stál v čele radnice komunista Václav Vacek. Poté předal post národnímu socialisto­vi Petru Zenklovi.

 ?? Foto: Pavel Khol, archiv ČTK ?? Praha revoluční Změny na pražské radnici náležely mezi požadavky pražských demonstran­tů. Výměna, k níž došlo v prosinci 1989, nestačila ani vedení Občanského fóra, ani obyvatelům metropole. V únoru 1990 proto nastaly na magistrátu zásadní změny.
Foto: Pavel Khol, archiv ČTK Praha revoluční Změny na pražské radnici náležely mezi požadavky pražských demonstran­tů. Výměna, k níž došlo v prosinci 1989, nestačila ani vedení Občanského fóra, ani obyvatelům metropole. V únoru 1990 proto nastaly na magistrátu zásadní změny.
 ?? Foto: archiv ČTK ?? Zimní král Po svém krátkém působení na pražské radnici zamířil Josef Hájek do diplomacie.
Foto: archiv ČTK Zimní král Po svém krátkém působení na pražské radnici zamířil Josef Hájek do diplomacie.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia