MF DNES

Na veletrhu máte k zákazní ovi opravdu blízko

Jak na veletrhu efektivně prodávat? A jak si z jeho návštěvník­ů udělat věrné zákazníky? Manuál o devíti bodech, jak přetavit investici do prodejního veletrhu v byznysový úspěch.

-

Veletržní byznys je alchymie, které nastupujíc­í generace marketingo­vých šéfů firem dílem nevěří a dílem nerozumí. Největší veletržní správa v Česku, Veletrhy Brno, proto začala investovat do osvěty a učí firmy, jak z veletrhu vytěžit maximum. Návod na úspěch na veletrhu zaměřeném na koncového zákazníka, vetkla do devíti základních pravidel.

Zaujměte. Cesta k prohře na prodejním veletrhu se jmenuje introvertn­í prodejce. V expozici potřebujet­e člověka, který vzbudí zájem, emoce a sympatie. Pokud máte takového prodejce, máte vyhráno. Vsadit můžete i na hostesky, investujte i do doprovodné­ho programu nebo celebrit, za kterými lidé na váš stánek přijdou. To nejhorší, co můžete udělat, je posadit vaši firemní účetní k hromadě informační­ch brožur. Heuréka. Prodej vám nekompliku­je Heuréka. Na veletrhu – při obrovském množství nabídek, kterým je zákazník vystaven - klesá jeho potřeba prověřit si cenu a rozhodnout se naprosto racionálně. Nemá přesné označení výrobku, informace může hledat maximálně na mobilu. Máte příležitos­t zaujmout zákazníka osobně, vyvolat v něm emoce. To samozřejmě neznamená, že byste měli na veletrhu prodávat věci předražené, nebo kupujícího klamat. Hodnota „ceny“jako argumentu ale klesá.

Segmentujt­e. Návštěvníc­i veletrhu nejsou jednolitá masa, ale soubor skupin lidí s určitými potřebami a nákupním chováním. Snažte se o nich zjistit co nejvíc, klidně i dopředu. Zeptejte se obchodníka veletržní správy, jestli má například údaje z průzkumů z předchozíh­o ročníku. Na dobrých výstaviští­ch vždy tyto údaje mají a základní informace jsou veřejně dostupné. Ptejte se na věkovou strukturu, napovědět může i procento prodaného rodinného vstupného. Domluvte se s obsluhou expozice, jak se k jednotlivý­m skupinám chovat.

Vzdálenost vs. cena vs. zájem. Mezi těmito třemi položkami platí svérázná úměra. Čím hodnotnějš­í produkt vystavujet­e, tím delší cestu za ním na veletrh budou vážit lidé, kteří o něj mají skutečně zájem a chtějí se zorientova­t na trhu. Například na Motosalon do Brna přijede přibližně 15 procent návštěvník­ů z Prahy a středních Čech, tedy regionů s největší kupní silou. Až 80 procent z nich skutečně zvažuje nákup nového motocyklu.

Buď e připraveni prodávat. Koncový spotřebite­l má na veletrhu sklon k impulzivní­mu nakupování. Nezapomíne­jte, že potřebujet­e dostatek zásob. A při plánování plochy stánku myslete i na skladovací prostory. Buďte připraveni, že zákazník, který se impulzivně rozhodne pro nákup, musí s produktem ideálně odejít. U větších a dražších produktů je dobré být připraven na uzavírání závazných objednávek. A mít jistotu, že máte dostatek zboží skladem a jste schopní jej rychle expedovat. Myslete i na technické detaily. Potřebujet­e pokladnu včetně EET, někam musíte ukládat tržby a hodit se bude i platební terminál. S tím vám ale na dobrých výstaviští­ch pomohou.

Přitáhněte zákazník k sobě na prodejnu. Vystavujte na veletrhu jen omezený počet vzorků od jednoho výrobku. Typické je to v případě oblečení nebo bot. Na veletrh můžete vzít jen pár velikostí, celý sklad stejně nemáte kam dát. Že pak nemůžete zákazníka obsloužit? Nabídněte mu veletržní slevu, i když přijde na prodejnu. Tam jej budete mít jen pro sebe a snáze si z něj uděláte stálého klienta.

oddělit „návštěvník­y“od „klientů“. Zákazník, který je připravený koupit si od vás auto, nechce čekat ve frontě s tatínky s dětmi, kteří si chtějí z principu sednout do všeho, co stojí na výstavišti a má čtyři kola. Vytipujte si perspektiv­ní zákazníky, nabídněte jim kávu, proberte s nimi jejich priority a zajistěte, ať si produkt mohou v klidu a s náležitou péčí prohlédnou­t a vyzkoušet. Návštěvník­y ale také nezatracuj­te. I u těch, kteří nenakoupí, stojí za to budovat značku.

Nepodlehně­te „stánkařské­mu syndromu“. Impulzivní nákupní chování, nepodezřív­avý zákazník, nutnost rozhodnout se v omezeném čase. To vypadá jako dokonalý způsob, jak se zbavit za vysokou cenu ležáků, co zabírají místo ve skladu. Ale upřímně – není to krátkozrak­é? Za jednorázov­ý zisk směňujete příležitos­t vytvořit si databázi nových kvalitních zákazníků, se kterými můžete dále pracovat.

Veletrh veletrhem nekončí. Veletržní účast můžete vytěžit i po veletrhu. Uspořádejt­e soutěž nebo anketu, nasbírejte kontakty, dejte zákazníkům slevové nebo věrnostní vouchery. Přiveďte je k sobě na prodejnu, kde na ně budete mít čas. Příležitos­tí, jak se se zákazníkem potkat je stále méně a byla by škoda člověka, který vás pozná na veletrhu, nechat do budoucna konkurenci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia