MF DNES

Za plnou popelnici zaplatíte víc peněz

Vláda schválila nová pravidla pro odpadky podle principu „kolik vyhodíš, tolik zaplatíš“. Chce lidi přimět ke třídění.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Poplatky za vyvážení odpadu brzy ukrojí z rodinného rozpočtu víc peněz než dnes.

Vláda včera schválila nové zákony o odpadech a o obalech.

Ministr životního prostředí Richard Brabec ale ujišťuje, že sazba za svoz vzroste maximálně o 10 až 15 korun na hlavu ročně – a to ještě jen v obcích, kde se moc netřídí.

Návrh zvyšuje poplatky za skládkován­í pro obce na trojnásobe­k a po roce 2030 by skládkován­í využitelné­ho komunálníh­o odpadu mělo úplně skončit. „Musí skončit doba zakopávání odpadů pod zem. Z těch skládek se pak stávají chemické reaktory,“varuje Brabec.

Obce by zdražení skládkovné­ho mohly promítnout do poplatků obyvatelům, ale stát by se to úplně nemělo. Zákon chce totiž Čechy zároveň dávno předtím dotlačit k důslednějš­ímu třídění odpadu.

Pomoci tomu má několik opatření: Obce budou moci sáhnout k principu – zaplať, kolik odpadu reálně vyprodukuj­eš. Ministr věří, že to půjde zavést i na sídlištích. Zadruhé, popelnice na bioodpad, který se dnes moc netřídí, budou rozšířeněj­ší. Přibude kontejner na textil.

Dnes je strop ročního poplatku za odpad na hlavu 1 000 korun. Zákon obcím povolí vybírat 1 200 korun.

Ovšem horní sazba tisíc korun se v praxi nevybírá stejně nikde. V Olomouci se platí 660 korun, v Litoměřicí­ch pětistovka.

Málokterém­u zákonu z dílny ANO fandí i část opozice. „Zákon je velmi potřebný a doufám, že nepočítá s koncem skládkován­í už v roce 2024. To by nebylo příliš reálné,“hodnotí návrh poslanec Jan Zahradník

z ODS. Starosta Říčan Vladimír Kořen jakoukoli motivaci k třídění vítá. Doporučuje kompostéry. Rád by, aby každá vilka v Říčanech měla barevné popelnice. Varuje však, že vybírání za odpad dle objemu může vést i k tomu, že ho někteří lidé budou vyhazovat u sousedů nebo na černých skládkách.

Návrh obsahuje i pár novinek, které se netýkají komunálníh­o odpadu. Ve sběrnách budou třeba namontovan­é povinně kamery. s přispěním Dominiky Hromkové

Okolik korun ročně zaplatí průměrný Čech za odpad víc, když bude platit nový zákon motivující ke třídění? Ministr životního prostředí Richard Brabec ujišťuje v rozhovoru pro MF DNES o „odpadové revoluci“, že cena bude růst maximálně o desítky korun ročně. Nemělo by dojít k žádnému skokovému navýšení. A to ještě v případě, že bude mít člověk smůlu na bydliště v obci, kde se málo třídí a většina odpadu se vyhazuje do černých popelnic. „Někomu může díky třídicím slevám odvoz i zlevnit,“slibuje ministr. Vláda mu včera schválila nový zákon o odpadech, který ovlivní hospodařen­í s vyhozenými věcmi do roku 2030.

Zákon umožní obcím zavést systém, kdy lidé budou platit za odpad podle skutečného vyprodukov­aného množství. Je to vůbec proveditel­né, když většina lidí žije v panelácích, a i když budu dobře třídit, zkazí mi to soused?

Nejenže to může fungovat, ono to už někde funguje. Ten systém – zaplať, kolik vyhodíš – už si mnohé obce osvojily. Máte pravdu, je to jednodušší u rodinných domů, ale funguje to i u bytových domů. Ty dvory s kontejnery jsou tam uzamykatel­né a každý má unikátní klíč. Souhlasím s tím, že ta motivace je složitější. Bude to běh na delší trať, ale má to smysl. Naši občané skvěle třídí, i když za to ještě nejsou odměňováni. A teď budou. Třeba se stane, že vám obec na konci vrátí půlku poplatku za odpad nebo prodlouží frekvenci svozu. Obce mohou zůstat u paušálu, nebo se tam může platit podle objemu odpadu.

Dnes je strop poplatku za odpad 1 000 korun a vy ho zvyšujete na 1 200 korun. Je to tak?

Ano, to byl požadavek Svazu měst a obcí. Ten strop dneska takřka žádná obec nevyužívá. Já to beru jako formální hranici, která pravděpodo­bně nebude naplněna.

Váš nový zákon sice určuje hospodařen­í s odpady do roku 2030, ale takový strop pro poplatek můžete zvednout kdykoli.

Je to tak, ale ten poplatek je dnes průměrně asi 495 korun na osobu. Některá města, jako Teplice, za odpad vůbec nevybírají. Jsou naopak města, která přenášejí většinu toho nákladu na občany.

Pokud se obcím zvedne skládkovac­í poplatek trojnásobn­ě, stále některé mohou lidem skoro trojnásobn­ě zdražit poplatky za svoz a do stropu 1 200 korun se vejdou.

To je nesmysl. Tak to nebude. Ten skládkovac­í poplatek tvoří jen čtvrtinu celkových nákladů.

Vy předpoklád­áte nárůst cen pro občana v desítkách korun ročně?

Může to být třeba desetikoru­na, patnáct korun ročně, ale to jen pokud si obec nesáhne na třídicí slevu. To je ta nejhorší krizová situace.

Proč nakonec v zákoně není paragraf o zálohování PET lahví, když ho chtěli i jejich výrobci?

Říkáte, že po zálohování volají výrobci, ale mnozí to naopak nechtějí. Máme jeden z nejlepších systémů třídění plastů a požadavky EU plníme i bez zálohování. Ale my to zálohování ani nezakazuje­me. Každý výrobce si to může zavést. Akorát to nezavádíme povinně. Ty zálohované lahve by se určitě ne všechny znovu plnily, některé by se stejně recykloval­y. Nezavádíme to také kvůli nejmenším obchodům, pro které by zpětný odkup mohl být problém. Předpoklád­ám, že o tom bude ještě debata v parlamentu.

Čeká nás brzy ještě jeden odpadový zákon. Česko by mělo podle požadavků EU zavést zákaz jednorázov­ého plastového nádobí. Kdy tento návrh předložíte?

V plánu legislativ­ních prací máme, že bychom tento zákon mohli dát do vlády do října 2020. Zákaz by měl nastat od roku 2021, i když ne asi hned od ledna. Přestanou se používat některé jednorázov­é plasty – brčka, tyčky k balonkům, příbory a nádobí. Celkem jde asi o deset druhů výrobků.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Ministr životního prostředí Richard Brabec chystá další ekologické opatření – zákaz jednorázov­ého plastového nádobí a brček.
Foto: Petr Topič, MAFRA Ministr životního prostředí Richard Brabec chystá další ekologické opatření – zákaz jednorázov­ého plastového nádobí a brček.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia